De stora skogsäventyren – Hotagsfjällen

Här kommer då den andra långfilmen i projektet ”De stora skogsäventyren”. Den här gången utforskar vi en ny färdväg genom Hotagens vidsträckta ödemarker i nordvästra Jämtland. Filmen bjuder på en mix av äventyr, utrustningsprat och vacker natur. Allt har dokumenterats med handhållen kamera.

Så, för er som är mätta på politik och trafikkaos kan den här filmen få er att tänka på andra saker.

Dela detta
  • 4
    Shares

22 Comments on “De stora skogsäventyren – Hotagsfjällen

  1. Bra film, men vad hände på slutet? Tog batterierna slut eller energin? Typ 5 min från de sista 3 dagarna.

  2. Bra filmat och fina naturbilder Peter o Fredrik. Saknas vatten så blir det ju jobbigt med båtar i lågfjäll där skogen växer ner mot vattendragen. Ni gjorde det riktigt bra, gott humör hjälper! Ser fram emot nästa tur o film. /Bernt

  3. Äntligen kom då din film Peter, så jag har längtat 🙂
    Mycket trevligt äventyr ni var ut på, tummen upp för denna natur rulle.
    Fråga, ärligt nu…hur fungerade det att filma med drönaren?
    Tyckte det var lite drönarbilder. Vilken modell använde du? Utveckla vad som var bra/dåligt! 🙂
    //Din största idol – Jens i Timrå
    PS. Kika gärna upp mina klipp på tuben (sök; Jens Lundh) om du har lust och lämna en kommentar..skulle göra min dag lycklig! 🙂

  4. Hej Peter. En riktigt bra film igen. Tittar på dina filmer ihop med sönerna och hämtar lite inspiration till eget friluftsliv. Den här senaste filmen är från trakter som liknar våra egna turmarker vilket gör er resa väldigt inspirerande.

    Så till min undring. Den gäller din Packraft. jag har en Gumotex palava och det är en utmärkt uppblåsbar kanot men för tung att ta med sig som vattenfarkost när den skall bäras längre sträckor. Mitt behov skulle vara att ta sig över vattendrag fiska etc under fjäll och skogsturer. Dessutom har jag lite strömmar kring stugan i Lappland där det skulle funka med forstur. Dina turer med pack kraft i Nordamerika Lappland och Jämtland ger extrem inspration att äga en sådan.

    Så det var ju ett långt förarbete till frågan.
    Jag ser ju att du inte är speciellt rädd om din Packraft. användning mot sand, stenig botten, risiga stränder, bära uppblåst eller till och med dra i naturen. Vittnar om en väldigt tillit till produktens styrka.
    Är det samma gröna Packraft du använt hela tiden?
    Har du fått laga den mycket?

    Bosse

    • Hej Bosse!
      Kul att du/ni gillar mina filmer.
      Våra packrafts är speciellt framtagna för paddling i vildmarken och de tål otroligt mycket slitage. Jag har kört med samma båtar i flera år och har än så länge aldrig behövt laga dem. Den största faran är vassa föremål som kan punktera luftkanalerna, såsom vassa grenar. Dock kan man enkelt laga dem med i fält med ett medföljande reparationskit. Det kan också vara smart att ha med en extra kork till ventilen.

      Mvh Peter

  5. Mycket trevlig film!
    En mer detaljerad packlista hade varit mycket intressant! 🙂

    Mvh/Johan

  6. Bra inspirationskälla, ”manus”, teknisk kvalitet och kameraföring.
    Som vanligt lärorikt och inspirerande för egna filmer.

  7. Tack för en fantastisk Film!

    Oj vad jag har lärt mig mycket från alla dina filmer. De har gett inspiration till att verkligen gå all in på friluftslivet. Efter att ha kollat på dina filmer i flera år har du gett mig inspiration till flera fjällvandringar i Sverige. Nu i somras hjälpte du mig oerhört mycket till att knuffa mig över kanten för att påbörja en outdoor adventure kurs på ett år på isle of skye i skottland, så tack.

    Sen undrar jag om man behöver förvara frystorkat käk på björnsäker plats?

    Mvh Hannes Löfquist

    • Tack själv Hannes, det var riktigt kul att höra. Hoppas du får en fantastisk outdoorkurs.
      I Sverige är det inte lika nödvändigt att förvara maten på björnsäker plats som i t ex USA. Men visst, rör man sig i björntäta områden så ska man framförallt se till att inte förvara matrester och skräp öppet eller i närheten av lägret.

      mvh Peter

  8. Har sett filmen från början till slut två gånger nu 🙂
    Mycket trevlig avkoppling!

    Du nämner vid lågvatten att det blir för mycket slitage på ”röven och båten” och det är något jag funderat på när det gäller pack rafts, händer det inte att man dunkar i röven rejält på stenar då och då? (Som jag förstått det är det enkel botten utan luftutrymme?)Borde finns risk för att skada svanskota, bäcken etc?

    • Hej Johan!
      kul att du gillar filmen.
      Nja, man sitter på ett uppblåsbart säte så det är inte så stor risk att man dunkar i så hårt. Sen tar oftast fötterna i först då de ligger an direkt mot golvväven, så man hinner lyfta på röven 🙂

  9. hej. hur fungerade kängorna? har för mig att du lovade en utvärdering i början, men missade den. Slitage på innersko? Skavsårsrisk? du nämnde att du skulle kört utan innerskon den dagen det var mkt gång i vatten, fungerar det utan att ytterskon blir för stor?
    /Klas

  10. Hej och tack för många timmars trevligt tittande. Speciellt kul att se när ni var i Hotagen, jag och tre kompisar var där förra året. Parkerade vid fälpfjället och vandrade till älven mellan Stor-sten och Lill-Stensjön. Såg ingen björn, men på väg hem, när vi åkte på björnvägen såg vi en fjolårsunge. En fråga, vi har ett Helsport Svalbard 5 high camp som börjat läcka in, från taket. Det är inte använt kanske mer än 10 ggr. Vad är din erfarenhet, ska man behöva impregnera tält? Tack igen för spännande filmer!

    • Hej Tobias!
      Tack själv, kul att ni också har varit i Hotagen och äventyrat 🙂

      Läcker tältet i sömmarna eller rakt igenom yttertyget? Dyra tält ska man inte behöva impregnera i första taget. Dock har jag varit med om att vissa tält i den lägre prisklassen har släppt igenom vatten i sömmarna när det vräker ner. Då kan man smeta på lite ”seamsealer” för att få det helt tätt. Sen måste man självklart se till att vävarna inte ligger mot varandra för då droppar det in oavsett.

      Mvh Peter

      • Hej, det läcker in i hela taket. I absiden, där man ser det tydligast kommer det som puffar av små små vattendroppar, ung som blomdusch. Har inte pratat med återförsäljaren ännu, det blir väl nästa steg.

        En helt annan sak, ser att det är kängor du har. Men de måste väl bli blöta från dag 1 och sen aldrig torka under vandringen? Själv föredrar jag stövlar, speciellt i Hotagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *