Lever den Tasmanska tigern?

Häromdagen såg jag en inspirerande film som heter ”The Hunter” med skådespelaren Willem Defoe. Filmen handlar om en legosoldat som skickas på ett topphemligt uppdrag till den tasmanska djungeln med uppgift att söka efter ett rovdjur som varit utrotat sedan 1930-talet. Men väl långt ute i ensligheten inser han att uppdragsgivaren har en dold agenda.

Handlingsmässigt var filmen helt okej men det som verkligen fångade mig var den fantastiska naturen på Tasmanien och det mytomspunna djuret som vissa fortfarande tror lever långt ute i vildmarken.

Den tasmanska tigern eller pungvargen, är ett rovdjur som det en gång fanns mängder av i Australien. Men när de Australiensiska nybyggarna kom till landet och fåravel blev en viktig del för den australiska ekonomin började jakten på det köttätande pungdjuret. Man trodde nämligen att den tasmanska tigern huvudsakligen livnärde sig på får. Under mitten och slutet av 1800-talet utgavs till och med statliga skottpengar för varje skjutet exemplar.
Arten är i dag klassad som utrotad, men fortfarande rapporteras det om människor som säger sig ha sett djuret. Bland annat har det talats om att man ska ha funnit en död tasmansk tiger 1965. Inga konkreta bevis på detta finns dock.
För en tid sen påstod även en man att hans bror, att dem hade sett och lyckats fota en tasmansk tiger med sin digitalkamera under en vandring i den tasmanska vildmarken. Det har inte gått att bevisa att fotot är äkta, men händelsen har fått många att hoppas att arten överlevt långt inne i vildmarken.
Det sista kända exemplaret dog i fångenskap 1936 på Hobart Zoo i Tasmanien.

Min nyfikenhet på Tasmanien och det mytomspunna rovdjuret har vuxit sig så starkt att jag nu har börjat planera en expedition till ön. Mer information om det hittar du under ”Expeditioner” i toppmenyn. Bloggen kommer att uppdateras löpande med det senaste från planeringen.

ha en fin dag/ Peter

Dela detta
 • 3
  Shares

3 Comments on “Lever den Tasmanska tigern?

 1. Hejsan jag är en kille på 23 år osm är en stor beundrare utav dig och undrar om du har lyckas hitta Tasmanska tigern? För att jag är själv väldigt nyfiken på om det finns någon sådan kvar eller om dom har skjutit alla.

  • Hej Christoffer. Det verkar tyvärr som att den är utrotad helt men man slutar ju aldrig att hoppas. Jag tänkte ta mig an den Tasmanska vildmarken i december, så vi får väl se om jag stöter på någon Tasmansk tiger/pungvarg då :)

 2. Människans Egoism för sin egna nyfikenhetsskull och hatet!
  Glömmer aldrig då NG skrev näst intill Koordinatorerna då en Apa upptäcktes nyligen
  som de trodde var utrotad
  så nu jagas den av Ego nyfikna
  inte en bara
  en flock av människor
  med sina Kameror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>