Fin tid på sjön

Packrafting_fiske_vildmarksliv

Hösten är en bra tid för gäddfiske. Många båtar åker upp på land och du kan ha samma vikar nästan helt för dig själv.
Dessutom är det vackert så det nästan gör ont, när löven ändrar färg och solen lyser upp de vajande vassruggarna. Där nånstans väntar gäddorna. Alla platser med vass är intressanta, men prova gärna även kanter där det snabbt går från grunt till djupt. Använd gärna ett sjökort, digitalt eller i pappersform, oavsett om du fiskar från land eller båt. Då hittar du lätt dessa platser där en grundklack snabbt löper ner mot djupare vatten. Och håll koll på bortflyende småfiskar i ytan, som löjor. Det kan betyda stor, jagande fisk där under.
Ytterligare en viktig detalj är att använda ett par bra och välsittande polaroidglasögon. Höstsolen står lågt och ljusskenet faller ofta in under kepskanten. Med polariserande glas är det lättare att upptäcka grynnor om du fiskar från båt och efterföljande fiskar som hänger på utan att hugga. Platser med ”följen” är alltid värda att fiska av ordentligt. Byt gärna bete eller variera farten så kanske just den fisken till slut bestämmer sig för att bita.

Tre tips för ett effektivare gäddfiske

1. Lär dig dina beten
Välj ut ett fåtal beten du verkligen gillar att fiska med och lär dig hur de fungerar och beter sig. Det kan vara viktigare att fiska rätt med ett bete, än att hela tiden byta till en annan färg eller storlek.

2. Växla tempo
Fiska omväxlande snabbt och omväxlande långsamt. Du kan aldrig veva ifrån en gädda, men i takt med att vattentemperaturen faller kan det ibland löna sig att fiska hem betet långsamt. Då kan det även krävas ett lättare eller ”svävande” bete som inte sjunker så fort.

3. Testa svart
Många fiskare undviker svarta beten, men i höstskymningen är det en perfekt silhuettfärg som syns väldigt väl mot himlen.

Dela detta

One Comment on “Fin tid på sjön

  1. Ser att du fiskar från din packraft. Har du gjort det mycket? Hur fungerar materialet i den uppblåsbara båten mot krokar. Är punkteringsrisken stor eller liten? Sitter man bekvämt under längre fiske stund? Är det rimligt att tänka att man kan fiska av en strandkant på några kilometer med den eller går det åt för mycket tid till att paddla.
    Nu när vattnet är kallt, tar båten in mycket kall vatten under paddlingen alternativt hur klär du dig för att det inte ska kyla igenom.

    Bosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>