Matplanering för en veckolång vandring

Proviant_De_stora_skogsaventyren

I dag började jag planera maten för mitt kommande skogsäventyr genom Ultevis i slutet av september. Matstunderna brukar vara turens höjdpunkter, särskilt på kvällarna när man har mera tid. Därför är jag alltid noga med att planera måltiderna i god tid före vandringen. När man ska ut på en flerdagars vandring kommer en betydande del av packningen, både vikt- och volymmässigt, att utgöras av mat. Därför är det viktigt att välja råvaror som ger mycket energi samtidigt som de väger lite. När man vandrar långt är frystorkad mat det bästa alternativet. Många föredrar att sätta ihop egna maträtter av olika torrvaror, vilket är betydligt billigare än att köpa färdiga rätter, men det kräver också mer tid och planering. Själv föredrar jag att köra med Blå bands frystorkade rätter till huvudmåltiderna, de har bra näringsinnehåll, är lätta att tillaga och smakar gott.

Mina dagsransoner är uppdelade till tre huvudmåltider och 4 mellanmål, vilket ger mig ca 3500 kalorier per dag. Totalvikten för all proviant landar på 5800 gram.

notter
Tips! Påsar med torkad frukt och nötter är en suverän energikälla som är lätt att packa med.

Ps. Det skulle vara intressant att höra hur ni planerar er mat inför en vandring. Dela gärna med er i kommentarsfältet.

Dela detta
  • 2
    Shares

14 Comments on “Matplanering för en veckolång vandring

  1. Tjena Peter följer detta med spänning!
    Var nyfiken på om du testat göra egen frystorkad mat i ugn eller i sån special ugn för just torka mat i?

    ”Go tur”

    /Peter S

  2. Jag tycker själv att frystorkat smakar förfärligt, och inte minst efter att man torkat sin egen mat och haft med på tur. INGET slår det, enligt mig.
    Mina tur-luncher har jag helt enkelt förberett i en mattermos på morgonen så att det är färdigt att äta mitt på dagen och till middagen lägger jag gärna ner några extra minuter för att få avnjuta en rätt som jag själv har knåpat ihop efter eget tycke och smak. Det mesta går att torka och allt blir så himla bra. Jag torkar alltid mycket lök, vitlök och tomatpuré som jag kan smaksätta mina rätter med. Det blir kanon!
    Och förutom att jag tycker att det smakar mycket bättre med egentorkad mat så blir det mindre skräp efter varje måltid; istället för en tjock kletig förpackning så blir det en minimal plastpåse över att smidigt stoppa undan i ryggsäcken. Det tycker jag är ett stort plus :)

    • Håller fullständigt med:) Men visst spar man tid på att köpa färdigt frystorkat! Och emellanåt så hittar man faktiskt en del som smakar helt OK:)

  3. Frukost: Blandade gryn med sylt och nötter
    Lunch: Frystorkat, snabbt och smidigt när man är ”on the move”
    Mellis: Hemblandad gottepåse med frukt och nötter från hallen. Om man är minst två på resan tar man med sig varsin ”hemlig treat” (typ gifflar lr nåt) som man bjuder på när moralen är låg. Tar också med en påse med hälften salt/socker för att grava nyfångad fisk. Håller några dagar om man gör rätt. Äts med gott knäcke, typ Wilmas. Några varma koppen följer också med.
    Middag: Ris kokt med grönsaksbuljong och en näve torkad svamp. Till detta antingen bacon eller nyfångad fisk.
    Plunta med single malt är given.

  4. Frystorkat är ju väldigt smidigt och numera så finns det goda sorter med. Men jag kör lågbudgetvarianten en del för att hålla nere kostnaden.
    Till frukost havregrynsgröt med tillblandad torrmjölk och lite blåbärssoppapulver som rörs till sylt.
    Lunch blir det någon soppa, typ sån som Knorr bla. har som man bara tillsätter vatten. Kokar också en påse snabbnudlar i soppan. Bröd om det behövs till.
    Middag blir det oftast frystorkat eller en påse från Knorr med exempelvis carbonara. Har även ibland torkat köttfärs som äts med pasta till.
    Mellanmål, bröd, nötter, choklad, kex, te, mjölkchoklad mm.

  5. Gick klart höga kusten leden igår. Vad vi haft med oss då var följande:
    Frukost havregryn
    Mellanmål powerbar
    Lunch frystorkat Blåbands eller Real turmat
    Mellanmål powerbars
    Middag blå bands eller Real turmat
    Är vi frusna kokar vi nyponsoppa på kvällarna.
    Blåbands rätter smakar bättre än Real turmat.
    Vi brukar gå ca 12-14 timmar om dagen och då brukar den mängden mat räcka för oss.

  6. Tjena Peter, jag har nyligen införskaffat mig en gopro kamera för att dokumentera bland annat mina stunder i vildmarken.
    Frågan lyder, vad använder du för program för att redigera och klippa bilder och videos? finns det något bra program som är gratis?
    Tycker inte att gopro studios är mycket att hurra för.
    Lycka till på kommande skogsturer.

    Vänliga hälsningar
    Tobias

    • Hej Tobias!
      Jag har använt olika program. De bästa är Adobe Premier och Apple Final Cut. Ett annat program som är lite enklare att lära sig är Pinnacle Studio, detta program kräver dock att du har mycket RAM-minne i din dator.

      Mvh Peter

      • Okej Peter, tack för tipsen, ska läsa på kring nämnda alternativen.
        Önskar dig all lycka på kommande turer.

        hälsningar Tobias
        instagram: _twiklund_

  7. Hej Peter! Hoppas du får en lyckad tur i vildmarken. Planerar du att följa Nautijaurälven?

    Go tur!

    Mvh
    Erik.

  8. Frukostförslag: Musli med torrmjölk
    Middagsförslag: Snabbris med pulversås och ölkorv

    övrigt: blåbärssoppa på pulver som man blandar med kallt vatten i en vattenflaska precis när man ska dricka det. Var jättegott och läskande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>