Nordliga vildmarker – del 1
I den här bloggserien tänkte jag skriva om några av världens sista orörda vildmarker. Först ut är The Torngat Mountains i nordöstra Kanda, ett 9.700 kvadratkilometer stort vildmarksområde med dramatiskt vackra fjordlandskap och ett rikt djurliv.
Torngat Mountains National Park – Andarnas boning
Inuiterna hänvisar till den nordligaste spetsen av Labrador som Torngait, platsen för andarna. Man tror att detta är hemmet för Torngarsuak, inuiternas stora ande. För utomstående är området känt för sina djupa fjordar, uråldriga berg, världens enda population av tundralevande svartbjörnar, och så isbjörnar så klart. Massor av isbjörnar. Området har även en rik inuithistoria, här jagar och fiskar inuiterna på samma sätt som de har gjort i tusentals år. Nationalparken grundades så sent som 2005 och är i dag upptaget på UNESCOS världsarvslista.
The Torngat Mountain National Park
Så når du parken
Nationalparken är 9.700 kvadratkilometer stor och är förmodligen en av de mest svårtillgängliga parkerna i Kanada. Men det är inte bara de stora avstånden, utan framförallt vädret och de våldsamma vindarna som gör att det är ett äventyr i sig att ta sig hit. Om vädret är bra, kan man antingen flyga in med sjöflygplan eller åka med fiskebåt från Nain, som är Labradors nordligaste samhälle. Det finns dock inga schemalagda flyg eller båtar till parken, och när du anländer, finns inga faciliteter.
Säkerheten är ett verkligt problem, då isbjörnar strövar omkring i hela parken. Eftersom endast inuiterna får bära vapen, bör besökare alltid åtföljas av en Inuitguide. En bra idé i alla fall, eftersom området också är ökänt för snabbt växlande väder och kraftiga ”spökvindar” som kan dyka upp från ingenstans.
Organiserade turer
På grund av den svåra logistiken och kraftigt växlande väder, finns det idag väldigt få organiserade turer i parken. Nature Trek har lett expeditioner in i parken, men de kan bara planera enstaka vandringar, på grund av de extrema logistiska utmaningarna.
Det är även möjligt att besöka parken från kryssningsfartyg. Cruise North, och Wildland Tours är två företag som anordnar enstaka kryssningar i området.
Säsonger
De bästa månaderna att besöka parken är juli-september. Isen lämnar inte fjordarna förrän i juni, och i slutet av september blir vädret oftast sämre. Alternativt skulle man kunna resa till parken på vintern med snöskoter. Det skulle fortfarande vara en stor expedition, och isbjörnarna är där på vintern också 😉
Karta över Labrador och The Torngat Mountain.
Här kan ni se en fin och väldigt inspirerande reklamfilm från området.
Hej Peter!
Efter några 2 – 3 dagars soloturer i stockholms området i år och en fjällvandring på fem dagar i Jämtland dock ej ensam. Står jag nu redo för en större solotur i lappland.
Tanken är att gå mellan nikkaluokta och Abisko i 8 dagar, men gå allternativa leder för att vara mer ensam.
Detta ser jag dels som en övningstripp för att träna på min utrustning. Utan att vara för långt från människor om jag skulle behöva hjälp.
Om allt går bra och självförtroendet infinner sig är tanken att vandra rapadalen nästa år solo!
Tack för en inspirerande Blogg och fantastiska filmer! Har sett dom om och om igen! Hoppas det blir fler!
På Torsdag bär det iväg norrut!
Ting!
Hej Per!
Kul att du gillar min blogg och mina filmer.
Det låter ju riktigt härligt det där. Stort lycka till på dina kommande turer.
/Peter
Jadu, det där kallar jag natur och vildmark… Trailer skapade ett ganska enormt resesug hos mig!! 🙂
/johan