På jakt efter supermånen i Tyresta
Förra veckan besökte jag Tyresta Nationalpark för en kortare tur på snöskor med övernattning i skogen. Ett halvmeter djupt snötäcke hade precis lagt sig över Stockholm så det var ett ypperligt tillfälle att få testa snöskorna. En annan anledning till att jag gav mig ut just den här dagen var att en så kallad supermåne skulle uppenbara sig på kvällen. Fenomenet uppstår när månen befinner sig så nära jorden den kan vara i sin omloppsbana, vilket gör att den ser större ut än vanligt. Senast månen var så här nära var 1948 och nästa gång är inte förrän år 2034, så jag kände att det var dags att passa på.
Tyresta är verkligen en fantastisk plats och här finns något för alla. Här finns fin, gammal skog och välskötta vandringsleder med olika svårighetsgrad. Utanför vandringslederna kan man färdas i timmar utan att stöta på andra människor och området bjuder på en härlig känsla av statsnära vildmark.
Jag vandrade in norrifrån, genom storskogen och vidare ner till Årsjön där det finns ett fint vindskydd med vedförråd. Här stannade jag för natten, tände en lägereld och njöt av tystnaden. Den här gången valde jag att inte övernatta i vindskyddet, istället hade jag med en liten enmansbivack som jag slog upp i skogen en bit ifrån vindskyddet.
Dagen började med klart väder och ett par minusgrader, så det såg väldigt lovande ut för supermånen. Men när mörkret lade sig drog gråvädret in och himlen täcktes av moln. Vid något tillfälle kunde jag skymta månen bakom molnen men inte så pass att det var värt att fotografera den. Däremot uppstod ett vackert rödaktigt sken bakom molntaket vilket gav fint stämningsljus i skogen, så kvällen blev riktigt trevlig ändå.
Utrustningstest
Jag passar ofta på att testa utrustning när jag är ute. På den här vandringen hade jag t ex med en liten, robust dagsryggsäck på 32 liter från varumärket Millican. Modellen heter Fraser The Rucksack, en ryggsäck som jag tycker är både funktionell och riktigt snygg. Den är tillverkad i kraftig canvasväv som är behandlad med paraffinvax som gör materialet kraftigt vattenavvisande. Modellen är avskalad med få sömmar, vilket ger ökad slitstyrka. Alla hårda detaljer är tillverkade i aluminium, så inga plastdetaljer som kan gå sönder här inte. En annan smart funktion är att höftbältet är avtagbart, vilket gör ryggsäcken användbar även för vardagsbruk.
Alla fickor är lätta att nå och de två fickorna på utsidan är avlånga och rymmer vattenflaska eller termos. Bakom sidfickorna finns ytterligare fack där man t ex kan förvara en yxa eller en spade. Stängningen under locket kan enkelt hanteras med en hand. Ryggsäcken är skön att bära och jag lyckades få plats med all nödvändig utrustning och mat för ett dygn i skogen.
Övernattning i bivacksäck
På den här turen ville jag testa att övernatta i en ny typ av bivacksäck. Modellen heter Stratosphere från varumärket Snugpack. Den här bivacksäcken är egentligen mer likt ett tält, eftersom den delvis spänns upp med bågar. Främsta fördelen är att den tar liten plats (31 x 14 cm packad) och den väger endast 1100 gram (inklusive pinnar). Perfekt för kortare vandringar eller cykeläventyr. Naturligtvis är den inte lika bekväm som ett enmanstält, men har ändå några fina funktioner som gör att den är värd att bära med sig.
Den spänns upp med två korsande bågar i huvudänden, vilket skapar ett 49 cm högt valv runt huvudet. Utrymmet är tillräckligt stort för att man inte ska få klaustrofobi eller stöta i huvudet när man rullar runt. Här finns också en stor ventilation med myggnät samt en liten absid för mindre saker. Stratosphere är väl tilltagen i längd vilket gör att det går att förvara saker i fotänden.
Materialet är vattentätt och ventilerande, och tillsammans med ventilationen i huvudänden skapas en bra luftcirkulation. Dock upplevde jag en hel del kondens den här natten, vilket blev ett problem då yttertyget låg mot sovsäcken. Det har inte varit ett problem på sommaren, men vintertid är det nog bäst att använda en syntetsovsäck i den här bivacken.
Nedan ser ni hela packlistan från turen. Mycket har jag använt och visat tidigare men några nyheter finns med. Jag har försökt att länka till så mycket som möjligt. Undrar du något om utrustningen så tveka inte att fråga.
På kroppen
Mössa – Tierra Powerstretch Cap
Handskar – Hestra Fält Glove
Ullkalsonger – Supernatural Boxer
Underställströja – Lars Monsen Anahrjohka
Ullsockor – Smartwool PHD Outdoor
Softshellbyxor – Tierra Ace Pant
Anorak – Fjällräven High Coast Wind Anorak
Damasker – Black Diamond Frontpoint Gaiters
Kängor – Lundhags Skare
I packningen
Ryggsäck – Fraser The Rucksack 32
Extra kläder (långkalsonger, t-shirt, strumpor)
Förstärkningsplagg (Syntetjacka från Arcteryx)
Bivack/tält – Snugpack Stratosphere
Liggunderlag – Therm-A-Rest NeoAir X-Therm
Sovsäck – Marmot Atom (komforttemp +2)
Liner – Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme
Pannlampa – Black Diamond Spot
Sjukvårdskit – Life Systems
Repsnöre 5 m
Kniv – Morakniv Garberg
Eldstål och tändmaterial
Mat – Mjukkonserv till middag, godis, snabbkaffe och en frukost
Litet kök + gas – Primus Lite+
Kåsa – vikbar från Wildo
Sked – Sea To Summit Alpha Long Spoon
Vattenflaska – Nalgene 1 liter
Liten termos – Hydroflask 621 ml
Karta
Mobiltelefon + extra batteri
Spade – Black Diamond Deploy 3
Övrig utrustning
Teleskopstavar – Black Diamond Expedition 3
Snöskor – TSL Escape 325
- 54Shares
Hej!
Kul att du skriver så noggrant upp vad du har med dig!
Tänkte fråga dig om du vet vad de va för temp under natten sen? Gör sea to summits liner stor skillnad. Står att de ska öka 15grader men är det så pass mycket eller ?
Tack för en bra hemsida/blogg!
Hej Anton!
tack själv. Temperaturen låg runt 0 till -2 grader. Linern gjorde ganska stor skillnad, absolut inte 15 graders skillnad men kanske runt 5-7 grader.
Mvh Peter
Hej Peter.
Tror du ett par lätta finbyxor samt en lättare dunjacka hade gett bättre värme till den säcken, än linern?
Funderar lite i de banorna kring att saker ska ha fler funktioner.
Hälsningar
Magnus
Dunbyxor skulle det ju vara.