På snöskor genom Karhuvaara vildmark

Vintern 2016 genomförde jag en vintervandring med snöskor genom Ekoparken Karhuvaara utanför Gällivare i Lappland. Det är få platser som har så mycket gammal barrskog och rikligt med höga naturvärden. Skogsklädda berg kuperar parkens mitt, men här finns också vidsträckta myrar, små sjöar och bäckar. På sommarens myllrar de av liv och bjuder på fågelprakt och bär.

Ekoparken är bildad av det statliga skogsbolaget Sveaskog, i syfte att bevara den biologiska mångfalden och främja friluftsliv. Men, en ekopark är inte lika skyddad som ett naturreservat, utan skogsbolaget kan fortfarande bedriva skogsbruk på delar av marken. Sveaskogs ekoparker är också betydligt större än de flesta naturreservat, eftersom kriterierna säger att de ska vara minst 1000 hektar. Karhuvaara är på drygt 20 000 hektar vilket är ungefär lika stort som Stockholms kommun. Parken sitter delvis ihop med ett större naturreservat som heter Lina Fjällurskog. Tillsammans bildar de två områdena ett mycket stort vildmarksparadis med fin gammal barrskog och ett rikt djurliv.

Karhuvaara Ekopark är inte utmärkt på Lantmäteriets kartor så det är förmodligen få människor som känner till den.

I filmen får ni följa min färd genom Karhuvaaras vildmark. Jag visar bland annat hur det är att vandra med snöskor, hur du kan övernatta under tarp på vintern, hur du kan utnyttja stora granar som vindskydd, hur du hittar torr ved på vintern, vilket turgodis som funkar bra med mera. Hoppas ni får en trevlig filmstund.

Dela detta
 • 1
  Share

10 Comments on “På snöskor genom Karhuvaara vildmark

 1. Precis som i vanlig ordning så är det otrolig kvalitet på dina filmer. Det är också riktigt roligt att se den extra mödan, förutom filmningen i sig, som du lägger på produktionen. Tänker bland annat på den detaljen där du går omvägar när du placerar ut kameran för att sedan filma gåendes i orörd snö. Väldigt snyggt!

  Mitt tidigare friluftsintresse har utvecklats enormt sen jag hittade din kanal för cirka ett år sen. Så mycket cred till dig för att du ökar medvetenheten om naturen på ett sätt som är både väldigt informativt och intressant, men också för att du inspirerar fler, inklusive mig själv, att hitta sina egna äventyr.

  • Det var verkligen kul att höra Erik. Ja, det är mycket jobb med allt filmande och redigering, men det är värt det när jag får så trevliga kommentarer. Stort tack!

   Mvh Peter

 2. Hej!
  Tack för en fin film! Hade varit kul med en kompletterande utrustningslista.
  Joel

 3. Hej Peter!

  Stort tack för en trevlig film, mycket inspirerande!

  Var det inte så att du övervägde att ta skidor och pulka istället för snöskor och ryggsäck på den här turen? Nu är jag nyfiken på vad du tycker så här i efterhand, var det för kuperat eller för tät skog för skidor och/eller pulka?

  Hälsningar John Svidén

 4. Hej Peter!
  Tack för ännu en härlig video från dina äventyr, de uppskattas alltid av mig och tjejen.
  Jag noterade ditt sätt att använda din Woodgas stove, på ett sätt som jag sett många andra göra. Principen med just wood”gas” är att få en fullständig förbränning där träets restgaser sugs in i elden och brinner varmt genom att elda ”neråt”. Jag kan inte förklara så bra, och har för den delen inte haft chans att prova själv, men jag bifogar en video på en som visar hur den ”egentligen” ska användas för att bli effektivare än bara en brasa i en låda – kanske kan det snabba på snösmältningen nästa gång!
  https://www.youtube.com/watch?v=FAYAnuL_Z0w

  Tack än en gång för den härliga videon och inspirationen de alltid ger!
  Med vänliga hälsningar,
  Hugo

  • Tack själv Hugo, mycket Kul att höra :-)
   Det är ju lite lättare att få till en bra förbränning när man eldar med pellets. I skogen får man ta det som finns och det är inte alltid den bästa, torraste veden. Men visst, att elda neråt är säkert effektivare :-)

   /Peter

 5. Tack för ytterligare en bra film. Har nog sett alla dina filmer. De flesta flera en en gång. Sonen som är tolv gillar dem skarpt. Jag har också gett tips till några andra som är intresserade av att se friluftsliv / expeditioner. Alla gillar dina turer och framför allt gillar alla dina filmer rent kvalitetsmässigt. Man blir faktiskt ganska peppad av att se andras äventyr. Blir lättare att komma på egna idéer. Bollar just nu med tanken på något annat än en till fisketur i Västerbottensfjällen. Söker något i min närmiljö, något med kanot eller annat flytetyg. Tolvåringen superpepp på att vi ska ge oss ut. Roligaste är att han tar så mycket del i tankar kring planering.

  Bosse

  • Hej Bosse!
   Det var riktigt kul att höra. Det är detta som driver mig och gör att det är värt besväret med all kamerautrustning :-)
   Härligt att du har fått med dig sonen på äventyren också :-)

   Ha en fin dag!
   /Peter

 6. Hej Peter,

  Tack för en grym film. Var fick du tag på det stora ”liggunderlaget”?

  Hälsningar, Emil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>