Pirin Nationalpark hotas av industriell skogsavverkning

Vildmark_europa

2017 uppmanade över 100 000 människor Bulgariens premiärminister att inte tillåta bebyggelse och skogsavverkning i Pirin nationalpark, som också är ett världsarv och Natura 2000-område.

Tyvärr ändrades allt mellan jul och nyår.

Medan människor spenderade tiden med familj och vänner, ändrade den bulgariska regeringen den nuvarande planen för området och öppnade upp 48% av nationalparken för exploatering.

Det innebär att det nu blir tållåtet att hugga ner de gamla skogarna som skyddar mängder av skogslevande arter, såsom björnar, vargar, bergsgetter och kungsörnar.

Sen hände något bra – tusentals bulgarer intog gatorna för att rädda Pirin. Den första gatuprotesten ägde rum på kvällen den 28 december, strax efter regeringens beslut. Natten därpå var det ytterligare en gatuprotest. Och förra veckan var det protester i ett dussin bulgariska städer samtidigt.

Nästa nationella gatuprotest planeras senare i dag, torsdagen den 11 januari. Bulgarer kommer att be deras regering att genast ändra sitt beslut om Pirin och rädda vårt världsarv.
Mer information hittar du på WWFs hemsida >>

Om Pirin Nationalpark
Pirin nationalpark omfattar större delen av Pirinbergen i sydvästra Bulgarien. Området är cirka 40 000 hektar till ytan och har hänförande platser med glaciärsjöar och glaciärområden med vattenfall och grottor.
Nationalparken grundades 1963 under namnet Vihren nationalpark. Sitt nuvarande namn fick parken efter en utvidgning 1976. 1977 blev nationalparken ett biosfäriskt världsreservat och 1987 blev den uppsatt på Unescos världsarvslista. 1987 utvidgades parken ytterligare och fick då sin nuvarande storlek. Källa: WWF.

Dela detta
  • 67
    Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>