Projekt Alaska 2014 – Egentillverkat björnlarm

Alaska har ca 30.000 – 35.000 grizzlybjörnar och upp emot 100.000 svartbjörnar. Många av dem lever i älvdalarna och uppe på tundran, precis där jag och Fredrik kommer att vistas. Men vi har inte tänkt att bära med oss något vapen. Vi är där för att uppleva vildmarken på naturens villkor och vi vill absolut inte skjuta något djur. Självklart är det bra med någon form av säkerhetsutrustning men det viktigaste av allt är att veta hur man beter sig för att undvika konflikt med vilda djur. En viktig regel är att alltid hålla rent kring lägerplatsen. Mat och annat som avger stark doft skall alltid förvaras i doftsäkra påsar/behållare en bra bit från lägret. Slarv med mat- och sophantering är faktiskt den vanligaste orsaken till konflikt mellan människor och björnar i USA. En björn som har lärt sig att människor är lika med mat är en farlig björn som man ofta blir tvungen att skjuta.

Men visst, även om man har varit noga med förvaring av mat och skräp händer det ibland att björnar vandrar in i lägerplatser, och då kan man ta till olika knep för att skrämma bort djuret. I USA använder vissa portabla elstängsel (Bear Fence) runt tältet. Det är förmodligen effektivt men ärligt talat så tror jag att det tar ”udden” av vildmarksupplevelsen. Dessa stängslen tar även mycket plats i packningen och kan vara knepiga att sätta upp. Snubbellina med knallskott finns också men dessa får man inte flyga med och måste därför hyras på plats. Pepparspray kan vara effektivt när man vandrar men är inte optimalt när man befinner sig i tältet.
Men jag och Fredrik har funderat ut ett nytt typ av larmsystem som vi tänkte ta med till Alaska. Det är billigt, enkelt att sätta upp, tar nästan ingen plats i packningen och skrämmer förhoppningsvis bort djuret utan att skada. Se video nedan.

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>