Projekt Alaska 2014 – kapitel 1

Här kommer då min dokumentärfilm från min senaste expedition till Alaska. För bästa filmupplevelse rekommenderar jag dig att ändra inställningen till HD 720p på Youtubespelaren. Jag kommer att släppa varje avsnitt med en veckas mellanrum.

Kort om Gates Of The Arctic
Gates Of The Arctic är en Nationalpark i norra Alaska. Parken ligger helt ovanför polcirkeln i Brooks Range, en av världens nordligaste bergskedjor. Ytan är på hela 34.286 km², vilket är snäppet större än Belgien. Laponiaområdet i Sverige (Sarek, Padjelanta, Stora sjöfallet och Muddus), har en yta på 9 400 km².

Denna vidsträckta vildmark har inga vägar eller vandringsleder. De flesta besökare tar sig därför in med hjälp sjöflygplan. Som besökare möts man av ett intakt ecosystem, helt opåverkat av människan, man kan säga att det är själva sinnebilden av ordet vildmark. Klättra upp på vilken bergskam som helst i området och du kommer att se sågtandade berg sida vid sida, som reser sig mot himlen. Sex nationella vildmarksfloder tumlar ut ur högalpina dalar och ner i det skogsklädda låglandet. En av dessa floder är Alatna River, som har klassats som en av världens vackraste floder.

Tillsammans med Kobuk Valley National Park och Noatak Naturreservat , bildar Gates Of The Arctic en viktig livsmiljö för den nordamerikanska vildrenen, caribou, som är känd för att göra mycket långa säsongsvandringar i enorma hjordar. Här strövar även grizzlybjörnar, svartbjörnar, vargar, järvar och myskoxar i jakt på föda.

Detta är vildmark när den är som bäst!

/Peter

Dela detta

8 Comments on “Projekt Alaska 2014 – kapitel 1

 1. Tjusigt klipp! Härlig terräng och kul med så mycket stora vilddjur redan första dagarna.
  Ska bli kul att se vad som kommer nästa vecka.

  /Guss

 2. Riktigt roligt att se första avsnittet; att det här kommer bli en kanonserie märker man ju direkt. :D Väntar riktigt spänt på att nästa avsnitt ska komma nu! Och miljön är ju helt fantastisk!! :)
  Bra jobbat grabbar!! :)

  • Tack David, kommande avsnitt bjuder på ännu mer spännande upplevelser.

 3. ”NEEEEEJ”..
  Var min spontana tanke när filmen tog slut. Ville se mer, nu. Men jag får väl vänta som alla andra till nästa vecka :)
  Otroligt bra inledning! Har väntat vad som känns som en evighet på dem här filmerna, och ni båda levererar!
  Tack för en bra film som förgyllde denna dag efter tandläkarbesök :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>