Projekt Alaska 2014

Till sommaren är det dags att bege sig iväg på ett nytt stort äventyr. Den här gången är det jag och Fredrik som skall genomföra en paddelexpedition genom Gates Of The Arctic National Park i Alaska. Detta är Alaskas största och vildaste nationalpark som endast kan nås med hjälp av små sjöflygplan. Parken är helt opåverkad av människor och saknar därför vandringsleder och övernattningsstugor. Detta är en genuin vildmark när den är som bäst!

Bild_Alaska_1
Foto: Michael Brown/National Geographic

Om Gates Of The Arctic

Läge: Alaska
Grundad: 2 December, 1980
Storlek: 34,287 km² (Något större än Belgien)

Det var tidigt 1930-tal, och Robert Marshall hade funnit sin vildmark, en avlägsen inspirationskälla som skulle göra honom till en av USA: s största naturvårdare genom tiderna. Gates Of The Arctic var den ultimata nordamerikanska vildmarken, och Kongressen skapade parken för att bevara den så.

Gates Of The Arctic är själva sinnebilden av ordet vildmark. Klättra upp på vilken bergskam som helst i området och du kommer att se dussintals glaciärer sida vid sida, med sågtandade berg som reser sig mot himlen. Sex nationella vildmarksfloder tumlar ut ur högalpina dalar och ner i det skogsklädda låglandet. En av dessa floder är Alatna River, som har klassats som en av världens vackraste floder.
Parken ligger helt ovanför polcirkeln i Brooks Range, en av världens nordligaste bergskedjor.

Tillsammans med Kobuk Valley National Park och Noatak Naturreservat , bildar Gates Of The Arctic en viktig livsmiljö för den nordamerikanska vildrenen, caribou, som är känd för att göra mycket långa säsongsvandringar i enorma hjordar. Här strövar även grizzlybjörnar, svartbjörnar, vargar, järvar och myskoxar i jakt på föda.

Om Expeditionen
Vi skall ta oss från vildmark till civilisation. Ett sjöflygplan släpper av oss vid källflödet av Alatna River, mitt i hjärtat av bergskedjan Brooks Range. Därifrån kommer vi att paddla floden, genom bergen och ner i skogslandet, hela vägen tillbaka till civilisationen. En sträcka på ca 30 mil.

Till hjälp har vi högkvalitativ utrustning i form av packrafts, ryggsäckar, tält, frystorkad mat, kök och kläder, ihop med gedigna friluftskunskaper. Allt detta för att klara tre veckor i Alaskas mest avlägsna ödemarker.

Expeditionen kommer att dokumenteras noga med hjälp av videokameror och en systemkamera. Vi kommer att filma allt själva, det kommer alltså inte att finnas några kameramän med på resan, bara jag och Fredrik ensamma i vildmarken. Materialet kommer sedan att sättas ihop till en WebbTV-serie som kommer att rulla på Youtube och Vimeo efter resan. Vi kommer även att köra en bild- och filmvisning på utvalda platser till hösten.

Följ vår planering
Innan resan kommer vi att blogga om expeditionen och prata om förberedelserna och utrustningen. Utrustningslistorna kommer sedan att läggas upp så att ni kan kika lite närmare på prylarna.

Ni kan även följa mig (Peter) på Facebook. Bara klicka på ”Följ” så får du alla upptateringar om äventyret.


När skall resan genomföras?
Expeditionen är planerad till augusti 2014.

/Peter

Dela detta

10 Comments on “Projekt Alaska 2014

 1. Vilken drömresa…hoppas ni får det gött.

  Hur ser säkerheten ut kör ni Spot eller nån annat lösning?

  / Göran

  • Hej Göran!
   Vi kommer att använda en SPOT Gen3 på resan.

 2. Låter riktigt spännande! Ser verkligen fram mot att få ta del av packlistor och filmen!
  Lycka till på Äventyret!

 3. Äntligen, Alaska är en stor dröm för mig så detta kommer bli mycket spännande att följa och bli inspirerad av!

  • Hejsan!
   Vi har genom ett Svenskt företag samarbetat med Natgeo Sverige som gör att vi får använda en del bilder ihop med relaterade artiklar, så länge vi skriver ut fotografens namn och länkar till Natgeo, vilket vi tyvärr hade glömt i det här fallet. Tack!

   /Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>