Så håller du fötterna varma i vinterkylan

snoskor_vandring

9 tips för att inte frysa om fötterna

Att bli kall om fötterna kan lätt förstöra din utevistelse, oavsett om du är på skidexpedition, isfiskar eller står i pulkabacken. Men även om termometern störtdyker behöver du inte frysa fötterna. Vet du bara hur du ska klä dig samt lär dig några enkla knep, kommer du hålla värmen om fötterna i alla situationer. Själv brukar jag anteckna vad som funkar bra respektive mindre bra på mina äventyr, och i det här inlägget bjuder jag på några av mina främsta knep för att hålla fötterna varma.

1. Värm kroppskärnan först
När kroppen kyls reagerar den genom att försöka hålla de mest vitala organen varma, medan blodcirkulationen till de yttre kroppsdelarna reduceras. Örsnibbar, händer och fötter offras först. Det är därför vi blir kalla om händerna och fötterna först. Så, det mest effektiva sättet att hålla tårna varma är att hålla kroppen varm.

p1050063
En dunjacka är oftast det bästa förstärkningsplagget på vinterfjället. Dun kostar mer, kräver noggrannare skötsel eftersom det är fuktkänsligt, men ger bäst förhållande mellan isolering/vikt och packvolym.

2. Använd ull
Ull är ett av naturens magiska funktionsmaterial. Ullfibrerna är både vattenavvisande och absorberande och bevarar värmen även om de blir fuktiga. Ju högre procent ull i kläderna desto bättre isolering, men något sämre hållbarhet. Ett ullplagg bör innehålla minst 70% ull.

varm_inte_frysa_fotter
Ullstrumpor är för många en självklarhet, men har du tänkt på att du kan öka värmekomforten ytterligare genom att byta ut standardinnersulan mot en ullsula?

3. Välj rymligare skor
Om skorna är trånga hjälper det inte med tjocka strumpor, tvärtom. Om blodcirkulation hämmas fryser du. Du ska kunna vicka och vrida på tårna i dina skor, så välj hellre något tunnare sockor om skorna är lite tighta. Skorna måste vara dimensionerade för antalet strumpor du tänker bära. Fundera också på om du behöver få plats med en varmare innersula.

lundhags_skare_ull_innersko_varm_inivildmarken
En del vinterkängor, såsom Lundhags Skare, kommer utrustade med ett löstagbart innerfoder. Väldigt praktiskt när man är ute på längre turer och behöver kunna torka skorna i fält.

4. Lager-på-lager gäller också fötterna
Om dina skor är rymlig nog kan du använda en tunn innerstrumpa närmast foten och en tjockare utanpå. Luftlagret mellan strumporna isolerar väl. Använd gärna merinoull närmast foten och en grövre Raggsocka utanpå. Genom att använda dubbla strumpor minskar du också risken för skavsår. Är det svinkallt kan du kliva upp till tre lager. En supertunn liner som drar bort fukt från foten, en mellantjock ullstrumpa och en tjock socka.
lagerpalager_principen_varma_fotter
Här har jag radat upp några exempel. Den tjocka sockan närmast i bild är en riktig klassiker från Smartwool. Modellen heter Mountain X-heavy Crew, en socka som jag har använt i ca 5 år utan att den har gått sönder.

5. Damasker
Ett vind- och vattentätt skal som täcker underbenen kommer också skapa ett luftskikt som värms upp under de allra kallaste dagarna, och hindrar samtidigt snö från att komma in i skorna.
gaiters_1_varma_fotter

6. Isolering i botten
Ullsulor kan hålla kylan ute. Vid längre skidturer tar jag oftast med en extra innersula i ull. På så sätt kan jag växla och alltid ha en torr innersula i pjäxan.

ullsulor_varma_fotter_inivildmarken
På bilden ser ni en Superfeet Merino Grey och en klassisk filtinnersula från Woolpower

Ett annat tips är att skära ut egna sulor av t ex ett gammalt sittunderlag i cellplast. Ta bara ur standardsulan, rita av den och klipp ut.
egna_sulor_varma_skor

7. Bivackskor
När du är i väg på skidturer med övernattning i tält kommer du uppskatta ett par sköna, fluffiga bivackskor som värmer skönt när du är i lägret. De är också fantastiskt praktiska när man behöver kliva ut ur tältet mitt i natten för att kissa.

p1040868
Dessa bivackskor har räddat mina tår många gånger. De består av ett fluffigt syntetfoder och ett vattentätt skal med tunn gummisula. Praktiska och sköna både i tältet och ute i snön.

8. Blockera fukten
Om du använder plastpåsar närmast foten eller mellan innerstrumpan och raggsockan, hindrar det svett från att tränga ut i mellanlagret och i pjäxan. Det hjälper också till att hålla luften varm närmast huden. Tårna kommer kännas fuktiga men de behåller värmen. Påsar från systembolaget har perfekt storlek och håller ganska bra.

9. Ta med något att stå på
Om du ska stå still under lång tid (t ex om du fotograferar) kan du isolera marken med ett liggunderlag i cellplast.

Där har ni mina främsta tips för att hålla värmen om fötterna.

Mvh Peter

Dela detta
 • 129
  Shares

5 Comments on “Så håller du fötterna varma i vinterkylan

 1. Vi som måste ha ortopediska fotbäddar kan inte byta ut sulan men vi kan nog njuta ändå

 2. Jag tycker att, förutom föreslagna utbytessulor, det är obligatoriskt att ta med torra strumpor att byta till vid rast för man svettas mycket om fötterna och då blir man kall om man står still.

 3. Hej Peter!
  Jag håller med om alla dina tipps, inte minst poängen om att inte ha för trånga kängor. Jag skulle gärna vilja tillägga en poäng. Jag använder ”barfotaskor” när jag springer och på några turer i skogen jag varit ute på. Trots att sulan bara är 4mm och ovandelen är i mesh har faktiskt mina fötter varit varma trots minusgrader – så länge jag rör på mig. Att kunna vicka på tårna är bra, men eftersom den mjuka sulan i barfotaskor låter foten arbeta mer tillförs det också mer blod och därav varma fötter! Ett tyskt företag har en barfota-känga (Joe Nimble Roamster Protected) som jag är ivrig att testa i strängare kyla för att se om min teori stämmer. För stillastående är förstås den tunna sulan inte en höjdare, men då kanske bivackskor kan vara bra.
  Tack för en bra blogg och videor!
  Hugo

  • Tack själv Hugo, kul att det funkade med barfotaskorna. Hör gärna av dig när du har testat kängorna, alltid kul att höra om nya, innovativa produkter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>