Så rustar du dig för vinteräventyret

En fungerande och väl utprovad utrustning gör vinterturen enklare, lättare och lite bekvämare.

Kläderna är den mest avgörande och avslöjande delen av utrustningen. Olika yttre omständigheter ställer förstås olika krav på kläderna. En grundregel gäller dock överallt: använd aldrig bomull i inner- och mellanlager! I kyla är bomullens absorbtionsförmåga och kylande effekt förödande.

Naturmaterial som ull och dun har egenskaper som passar i många sammanhang och som samspelar väl med kroppens sätt att fungera. Konstmaterial som fleece har bra fukttransport och värmeförmåga.

Designen är också viktig, speciellt i kalla klimat. En tajt passning och en form som följer kroppen håller fryspunkten längre bort från kroppen. Balanspunkten mellan att frysa och svettas i kallt klimat är ofta hårfin, men det gäller att lägga sig så nära den som möjligt. Ett vanligt misstag är att man klär sig för varmt när man är aktiv.

Fötterna är ett särskilt ömtåligt kapitel. Kängorna/pjäxorna ska förstås vara väl ingågna. En fuktspär längst in hindrar skor och strumpor från att bli fuktiga inifrån. kängor/pjäxor med löstagbar innersko som kan torkas är också bra.
På längre turer är det inte möjligt att bära med sig många ombyten – det blir helt enkelt för tungt och skrymmande. I kalla trakter kan ett torrt ombyte vara en överlevnadsfråga. Med blöta kläder är det snarare tur än skicklighet som gör att du klarar dig ända fram i sträng kyla.

Vilka prylar som behövs för övrigt beror förstås på vilken typ av vintertur det handlar om, klimatet, transportsättet osv. Gemensamt är dock att utrustningen ska vara väl inprovad, ingången och testad. Vikt, kvalitet/hållbarhet och passform är de viktigaste ingredienserna i valet av en fungerande utrustning. Ibland är kompromisser nödvändiga, men låt dem aldrig gå ut över säkerheten. Att läsa utrustningslistor ger ofta bra ideér och information.

Dela detta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *