Så släcker du törsten i vildmarken
I fält är det inte bara att vrida på kranen, ändå behöver du vätska. Här kommer några snabba tips.
1. Kom ihåg att dricka
Ett av de vanligaste misstagen vandrare gör är att dricka för lite. Vätskebrist påverkar både humöret och kroppen, man tappar lätt orken och får huvudvärk. En vuxen människa behöver cirka 2,5 liter vätska per dygn för att fungera optimalt. Särskilt under krävande strapatser är det extra viktigt att dricka, för att orka behålla fokus och inte göra misstag.
2. Ta där det porlar
I fjällen är det i regel helt säkert att dricka i de forsande bäckarna. Så länge vattnet är porlande och klart är det att betrakta som drickbart. Undvik stillastående höljor, där kan vattnet vara dåligt. Drick heller inte grumligt och vitfärgat glaciärvatten, det brukar innehålla smågrus och andra partiklar. Tar du sjövatten så ta alltid av det klara, ogrumliga ytvattnet.
3. Koka om du är osäker
Är du osäker på vattenkvaliteten kan du alltid låta vattnet koka i ett par minuter. Det ska koka hårt, gå efter Lars Fältmottot ”big bubbles, no troubles”. Att värma vattnet till hundra grader tar död på de allra flesta skadliga bakterier. Låt vattnet sedan svalna under lock. En vattenflaska av metall som kan förvara både kallt och varmt vatten är ett bra tillbehör.
4. Rena med filter
Ett annat alternativ är att rena vattnet direkt. Det finns reningstabletter att köpa, för vatten som du misstänker innehåller bakterier. Till grumligt vatten med partiklar behövs ett renande filter. Numera finns smidiga filter som sugrör eller integrerade i dricksflaskor som gör att du kan rena vattnet och dricka direkt. Vissa modeller har samma gänga som en klassisk nalgeneflaska för att enkelt kunna kopplas ihop.
Filtret jag använder i filmen är en Grayl Ultralight Water Purifier
Senaste kommentarer