Skydda Vildmarksleden i Jämtland

Våren 2005 genomförde jag och min bror en väldigt fin paddeltur längs den för många okända Vildmarksleden i norra Jämtland. Turen tog 5 dagar att genomföra och bjöd på medelsvår paddling genom flacka skogs- och myrlandskap med stor vildmarkskänsla. Paddlingen var omväxlande med smala och slingrande åar och vackra sjöar längs vägen. Visst dök det upp ett och annat hus ibland men största delen av turen gick genom fin och orörd natur med ett väldigt rikt djurliv. Vi såg bland annat massor av fåglar, älgar och en hel del bäver.

Det konstiga är att området inte har något som helst skydd i dagsläget, vilket jag tycker är väldigt synd. Tittar man på kartan uppifrån så ser man att Skogsbolagen har lämnat ganska fula ärr på landskapet, men jag tycker fortfarande att området bör skyddas som ett naturreservat. Nu hoppas jag bara att det finns fler som tycker som jag. Om du håller med mig om detta får du gärna sprida det här blogginlägget vidare genom att trycka på ”like” längst ner. Om vi blir tillräckligt många finns det kanske en chans att frågan kommer upp på tapeten hos Naturvårdsverket. Karta och faktaruta om själva paddelturen hittar du längre ner.


Visa Vildmarksleden på en större karta

Faktaruta
Turens karaktär: Paddling på sjö och å.
Svårighetsgrad: Svår.
Från-till: Hammerdal – Ruggan – Länglingen – Strömsund.
Vattenvägen: Längd 60 km, sjöandel 55%.
Lyft: 10- lyft / 0.1-1.0 km.
Stränderna: Skog / Obygd.
Terrängkartan: 702,703,704 (20FSO)

Obs! Detta är kanske inte en tur för nybörjaren. Terrängen är bitvis ganska svår och det är många lyft längs vägen. Turen bör göras mot Strömsund, eftersom det är kraftigt strömmande vatten nästan hela vägen från Hundvågen till Låsjön.

Dela detta
  • 1
    Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>