Spana in Lars Fält Knife från Casström
I veckan har jag varit ute och känt på en ny kniv från Casström, utvecklad tillsammans med buschraftgurun Lars Fält. Det är en mycket fin och kraftfull kniv som ligger skönt i handen. Kniven känns allsidig och storleken idealisk för generellt vildmarksbruk och längre expeditioner.
Knivbladet är tillverkat i tjockt Böhler K720 verktygsstål, som är ett starkt oljehärdat verktygsstål med hög kolhalt. Den har typen av blad är starka samtidigt som det är lätt att vässa. Nackdelen är att det rostar lätt, men är man bara noga med att torka av bladet efter användning och oljar in det om man ska vistas i fuktiga miljöer är det inga problem.
Kniven har fulltångekonstruktion, dvs att bladet går hela vägen genom handtagets fulla bredd och längd. Detta gör kniven mycket tålig och även om skaftet på något sätt skulle skadas kan kniven fortfarande användas utan problem. Skaftet är tillverkat av masurbjörk som är behandlat med linolja. Fodralet är tillverkat i vegetabilgarvat läder.
Vikt: 175 gram
Längd: 23 cm, blad 11,5 cm
Bakgrund till Lars Fält-kniven
Lars Fält har under sitt liv använt många olika knivar och testat hur dessa fungerar i vildmarken. Lars konstaterade tidigt att en klassisk Finnsk puukko-design hade många fördelar, men att en fulltånge-konstruktion är ett måste om kniven skall vara fullgod som överlevnadskniv. Lars filosofi är att en kniv måste man kunna lita på och robot-tillverkade knivar eller knivar med stål som lätt flisar ur eller bryts är inte tillräckligt pålitliga. Vid Bushcraftfestivalen i Gottröra 2016 träffades David Cassini Bäckström från Casström och Lars Fält och kom på idén att arbeta fram en kniv tillsammans. Kniven är till stor del baserad på en kniv Lars tidigare tagit fram med Kaj Embretsen många år tidigare men med vissa modifikationer såsom den skandinaviska slipningen för att enklare kunna tälja och skaft i masurbjörk som är ett av Lars favoritmaterial.
Istället för en helt handgjord kniv som skulle bli mycket dyr är detta en så kallad ”semi-production knife” där processer som kan göras effektivare industriellt sköts med moderna maskiner men där montering, slutlig slipning och finish görs för hand. Efter ett antal skisser och prototyper blev designen fastställd och resultatet är tveklöst en enastående kniv.
Kniven finns att köpa både på Naturkompaniet och på Casströms hemsida
- 2Shares
Intressant kniv du presenterade där. Såna där verktygsstål blir rätt rost tåliga om de får rätt behandling från början. Efter en tids användning får dom liksom en gråaktig patina som lägger sig som en yta och hjälper till att skydda stålet. Såg ut som en bra slire och stort plus att den gick att beställa för vänsterhänt.
Bosse
Väldigt intressant!
Hur är ryggen på kniven? Är den rundad, eller rak? Dvs kan jag dra den på eldstålet?
/Peter
Hej Peter!
Ryggen är rak och funkar med eldstål, men kanterna är inte lika vassa som t ex Moraknivs slipning.
Jag tycker utifrån bilden att vinkeln på eggen ser för trubbig ut, för att spjälka säkert bra men för att tälja ( vilket behövs i flera ”ute-lägen” ) mindre bra. Men som sagt var har bara bilden att gå på
Hur har han tänkt i kraftiga minusgrad om du är våt om händerna? Riskerar man inte lätt fastfrysningar i fulltångekonstruktionen? Jag läste att det är därför våra tidigare generationer har undvikit denna design.