Vildmarksskolan – Att skärpa kniven i fält

Slipa_kniven_1

Du är inte vassare än din kniv. Kniven är en mycket viktig del i din överlevnadsutrustning och därför måste du alltid hålla den vass. Är kniven slö gör den inte bara ett dåligt jobb, den blir också livsfarlig att jobba med, och befinner du dig i vildmarken, kan även ett litet skärsår leda till stora problem. Men när man skall skärpa sin kniv i fält måste man kompromissa, du kan t ex inte bära med dig en stor bänksten som du använder hemma i köket. Själv brukar jag bära med mig ett litet dubbelsidigt bryne som ryms i fickan. På den ena sidan finns ett diamantbryne och på andra sidan ett keramiskt bryne. Fördelen med dessa material är att de klarar att skärpa alla typer av stål och fast de sakta nöts ner, tappar de inte formen utan förblir plana. Man behöver heller inte använda vatten eller olja. Brynen kallas även för skärpstål. Detta då man endast skärper eggen, dvs. man slipar den inte i någon vidare utsträckning! Jag brukar också bära med mig två små märlor (spikar funkar också) som jag hamrar in i exempelvis en stubbe för att hålla brynet på plats.

Vassa_kniv

Så skärper du eggen
När du skall skärpa din kniv lägger du den platt på brynet och höjer upp bladryggen något. Tänk att du ska skära en tunn skiva av brynet! Håll brynet stilla – i handen eller enligt bilden ovan – och för kniven fram och tillbaka (eller i cirklar) över brynet. Tänker du denna tanke håller du rätt vinkel samt gör rätt rörelser!
Efter några skär kan du testa hur vass kniven är genom att dra eggen lätt på nageln. Biter eggen fast är kniven vass nog för diverse jobb, glider den iväg, får du ta några tag till på brynet.
Vill man få till en riktigt skarp egg kan man även avsluta skärpningen med det keramiska brynet som har en mer polerande effekt än ett diamantbrynet som ”river” av mer material. Om du bryner dina knivar ofta kan det med andra ord räcka med ett keramiskt bryne.

Slipa_kniv_i_falt

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>