Vildmarksskolan – Eld under alla förhållanden

Eld_inivildmarken

Elden har sedan urminnes tider spelat en central roll för människans överlevnad. Elden gav oss värme, skydd från vilda djur och möjlighet att laga mat. Den fungerade även som samlingspunkt och hade stor magisk betydelse.

Konsten att tända eld på rätt sätt och under alla slags förhållanden, är en av de viktigaste kunskaperna man måste lära sig om man skall vistas i vildmarken. I en överlevnadssituation i nordiskt klimat är elden det snabbaste, enklaste och viktigaste sättet att skydda sig mot väta och kyla. Elden ger värme och ljus, möjligheter att värma föda, sända nödsignaler och inspirerar till ett positivt tänkande.

Att göra upp eld
För att kunna göra upp en eld behövs värme, bränsle och syre. Det är viktigt att du bygger elden från grunden genom att välja en bra plats, se till att du har bra syretillförsel och skapa lä.
Du måste också se till att du samlat all ved du behöver innan du tänder, för när elden väl brinner ska du inte lämna den obevakad. Ett vanligt misstag många gör är att använda för fuktig eller för grov ved vid själva antändningen. Börja därför med små torra bitar ( av t ex näver) och pinnar och bygg sedan på med större grenar vartefter elden tar sig. Du kan även tillverka en så kallad späntsticka för att enklare kunna tända och hålla liv i elden. En späntsticka kan tillverkas av de flesta träslag och brinner otroligt bra om den är välgjord. Om det är fuktigt ute kan du behöva tillverka flera stycken för att få igång elden ordentligt.

Att skaffa ved
Under barmarksperioden kan man använda torra grenar på växande träd eller grenar som fallit på marken. Omkullfallna träd kan också fungera bra men undvik helst de träd som ligger direkt på marken då de oftast är murkna och fulla med vatten.
Växande träd och grenar innehåller mycket vatten och är olämpliga som bränsle. Huvudregeln är att lätt ved är bra ved, tung ved är dålig ved.
På norra halvklotet är torr tall eller gran som dött på rot oftast det bästa bränslet, sk tjärved. Dessa träd eller grenar har tappat barken, är gråa i färgen och luktar starkt av både kåda och terpentin när man eldar den. Torr björknäver är även utmärkt som bränsle och används framförallt vid själva antändningen.

Tre gyllene regler vid eldning:
1. ha tålamod och lägg ner tid på att skaffa bra ved och bygg brasan ordentligt
2. Ha alltid torr näver och tändstickor i vattentät förpackning
3. Lämna så lite spår efter dig som möjligt

Dela detta

11 Comments on “Vildmarksskolan – Eld under alla förhållanden

 1. Ett tips är att plocka på sig näver när man vandrar, även om den är blöt. Näver torkar snabbt av kroppsvärmen om man placerar den nära kroppen.

 2. Något som inte är naturmaterial men väldigt vikteffektivt och lätt att antända är bomullsbollar strukna med vaselin. Ett eldstål tar 9 av 10 ggr på första försöket. Nybörjarvänligt! :)

   • Tamponger fungerar skapligt bra med eldstålet också. Fluffa upp dem innan de ska tändas, blir ungefär samma lika som bomullstussar! Kanske blir det lättare med vaselinet på bomullstussarna, har inte provat det än…

    • Det är bara jag som är obekväm att köpa vaselin och tamponger i lokala Icabutiken ;)
     Vaselinet gör att det brinner lite längre, mer som ett ljus.

     • Haha, ja det skulle nog kännas mer bekvämt att handla detta på nätet :)

 3. Hej Peter!
  Bra texter, snygga bilder! Riktigt bra hemsida!

  Kalle/ Underofficer Svenska armén.

 4. Bra att du trycker för att elda! Det är ju nästan grunden i att hitta hem till friluftslivet på en filosofisk nivå… :-)

  Här kommer lite tips om tjärvedseld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>