Vildmarksskolan – En användbar svamp
De flesta som vistas i skog och mark har förmodligen sett en Fnöskticka (Fomes fomentarius). Denna hårda svamp växer på döda björkar och bokar runt om i Sverige, den är ljusgrå till mörkgrå och formen varierar. Fnösktickan användes förr till fnöske, i vilket gnistor från eldstål kan fångas upp vid uppgörande av eld.
Fnösket framställs av tickans kött, vilket man kokar i björkaska och vatten, torkar och sedan bultar ut. Det påminner då om sämskskinn och är mycket lättantändligt. Fnösktickan har även använts som blodstillande medel och såldes då under namnet Fungus chirurgorum på apoteken.
Fnösktickan som myggmedel
Fnösktickan är även effektiv om man vill hålla myggen borta från lägerplatsen.
Lägg tickan i lägerelden ett par minuter, tills den börjar glöda. Tag sedan ut den ur elden och sätt den på en pinne i lägret. Röken som utvecklas under fler timmar håller myggen borta. Ett mycket uppskattat knep när man sover under bar himmel.
- 1Share
Vilka bra tips! Måste absolut provas mot myggen nästa sommar :)) Mvh Susanne
Har plockat fnöskticka i tron att det är sprängticka och tänkte torka o koka te på den. Den ser likadan inuti som sprängticka, rödbrun men förstår nu att det är fel. Är den giftig och borde man varna för att ta fel?