Vildmarksskolan – Gran och tallkåda

Kåda är barrträdens klibbiga skyddsvätska som skyddar träden mot svamp och andra sjukdomar. Kådan är bakteriedödande, bakteriehämmande och antiseptisk.

Kådsalva var förr sårmedel i hela Norden. Den var lätt att göra och man använde kådan som den var eller blandade den till mjukare konsistens med lite talg eller annat fett. Om kådan var färsk och rinnande behövdes ingen värme.

I Sverige har man använt särskilt gran- och tallkåda för att läka sår, självsprickor och skrubbsår. Kåda är även användbart på insektsbett, eksem och vårtor.

Grankåda
Grankådan är bakteriehämmande och bakteriedödande. Färsk flytande kåda kan läggas direkt på huden som plåster. Blandar man den med talg får man en salva som fungerar på skavsår och större skrubbsår. Grankåda är även effektiv på självsprickor. Färsk grankåda har också rykte att vara en effektiv hjälp att dra ut stickor ur huden.

Tallkåda
I Norden har man använt furukåda som en utmärkt salva för skavsår och skrubbsår.

Kåda från både tall och gran har tuggats för att hejda förkylning. Framför allt i Dalarna i Sverige användes grankåda som tuggummi då den ökar salivavsöndringen och är kraftigt bakteriedödande. Smaken varar i flera dagar.

Tallkådan kokades förr i Sverige med vatten tills den blev tunnflytande varefter den slogs över i kamferbrännvin och lades som omslag på benbrott för en snabbare läkning.

Finger_blod

Dela detta
  • 5
    Shares

4 Comments on “Vildmarksskolan – Gran och tallkåda

  1. Hej,
    när jag var barn fick jag gran och tallkåda som tuggummi av pappa efter att han avslutat dagens arbete i vår egen skog!

  2. Hej
    Intressant läsning. Finns det något bra sätt att utvinna och samla upp kåda?
    /LK

  3. Pingback: Bästa öronrengöringen för hundar 2019 – Förebygg besvär med bra produkter • Djurlandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *