Vildmarksskolan – Miljötips för vandrare

Peter_Persson_Sjaunja

Vill du koppla av i naturen utan störande faktorer såsom skräp, slitage i terrängen eller buller? Vill du att även kommande generationer ska ha samma möjligheter att idka friluftsliv och vistas i naturen som du har? Du kan med dina egna val direkt inverka på hur mycket eller hur litet du belastar och påverkar miljön.

Naturturismen i Sverige har ökat otroligt mycket de senaste åren, vilket är positivt på många sätt. Men en ökad mängd besökare gör också att slitaget ökar på nationalparker och naturreservat. Om vi skall lyckas bevara vår vackra natur i framtiden måste vi tänka på hur vi beter oss i naturen. Nedan har jag samlat några viktiga miljötips som du kan ha i åtanke när du vistas i skog och mark.

Färdas i naturen utan att lämna spår eller störa djur
Detta borde vara en grundläggande princip för alla som vistas i naturen.

– Följ alltid områdets regler eller allemansrättens principer, då förorsakar du så liten skada och störning som möjligt.
– Iaktta djur med kikare på betryggande avstånd så att de inte störs.
– Lämna rovfåglarnas boträd och fågelskär i fred.
– Håll dig till markerade leder och stigar så långt det går. Ta ingen genväg eller gå inte bredvid stigen i onödan. Var försiktig i synnerhet på berghällar med lavar och blöta mossar då de är mycket känsliga för slitage.
– Dela upp en större grupp i mindre 4-5 personers grupper.

Varför?
När du rör dig i naturen, kan du oavsiktligt eller avsiktligt förorsaka skada eller störning, om du inte följer områdets regler eller de skyldigheter som ingår i allemansrätten. Då du använder kikare och teleobjektiv på kameran, kan du betrakta och fotografera naturen utan att störa faunan. Störningarna kan göra att ungarna dör.

På populära områden utsätts marken och vegetationen lätt för slitage. Då du håller dig till markerade leder och stigar, och inte genar i onödan, slits inte terrängen utanför stigarna. Om det inte finns några stigar, bör du undvika att röra dig i terrängpartier som ytterst lätt utsätts för slitage såsom bergshällar med flora och öppna myrar. Även sluttningar tål slitage sämre än jämn mark.

Stora grupper ger ofta upphov till störningar för faunan och andra friluftsmänniskor. Då man delar upp stora grupper i flera mindre 4-5 personers grupper, blir störningarna mindre och gruppens medlemmar har bättre möjligheter att göra naturobservationer.

Lämna inga spår av lägerelden
Detta är en annan viktig punkt som tyvärr alltför många struntar i. Tänk på följande när du slår läger:
– Använd hellre friluftskök än öppen eld vid matlagning.
– Om du gör upp en öppen eld, använd anvisade och iordningställda eldplatser om det är möjligt.
– Använd sparsamt av veden som transporterats till eldplatsen.
– Om klabbarna är torra och lättantändliga, kan tändveden placeras ovanpå de grövre klabbarna. På detta sätt brinner elden uppifrån nedåt och bränner största delen av de giftiga gaserna, som annars skulle stiga direkt upp i skyn.
– Kom ihåg att det alltid är förbjudet att göra upp öppen eld när varning för skogsbrand utfärdats.
– Riv inte näver eller ta inte korvgrillningspinnar från levande träd.
– Städa efter dig och sätt eldplatsens redskap på sina platser. Bränn inte aluminiumfolier eller andra förpackningar som innehåller obrännbara material. För bort ditt eget skräp!

Om du gör upp elden utanför anvisade eldplatser
Om du befinner dig i ett vildmarksområde utan anordnade eldplatser, tänk på detta:
– Elda inte direkt på berghällar – hettan spräcker nämligen bergsytan.
– Använd tidigare använd eldplats om det går.
– Om sådan inte finns, lösgör det översta mosstäcket och rulla det åt sidan. Lägg gärna stenar i botten för skydda underlaget.
– Samla lösa grenar från marken och eventuellt hyggesavfall till ved.
– Släck elden omsorgsfullt med vatten efter användningen och rulla tillbaka det blötlagda lösgjorda mosstäcket på sin plats. Lägg även tillbaka stenar som du har använt.
– Städa upp eldplatsen så bra efter dig, så att inget spår blir synligt efter ditt besök.

Varför?
Då du använder friluftskök, minskar du utsläppen och eventuellt slitage på terrängen. Genom att använda friluftskök eller brännved så sparsamt som möjligt, kan du minska de giftiga gaserna som uppkommer vid transport samt koldioxidutsläppen som bidrar till klimatförändringen. Då trä och smutsiga matsäcksförpackningar brinner frigörs giftiga rökgaser, såsom PAH-föreningar, kolos och kväveoxider.

Då skogen antänds mycket lätt då varning för skogsbrand utfärdats, är det alltid förbjudet att göra upp eld.

Eldplatsen hålls trivsam om du inte river näver eller bryter korvgrillningsspinnar från levande träd eller lämnar folieförpackningar, plast och annat skräp som inte går att kompostera.

Tälta miljövänligt
– Slå läger på iordningställda tältningsplatser, men högst ett eller två dygn i sträck. Om sådana inte finns, välj hellre en tidigare använd lägerplats än en helt ny.
– Undvik att slå läger på lav- och andra slitagekänsliga områden.
– Diska inte direkt i vattendragen. Ta diskvatten i ett kärl och tvätta matbesticken där. Häll ut smutsvattnet på land tillräckligt långt bort från vattendragen så att vattnet sugs in i jorden.
– Sköt om din personliga hygien så att miljön belastas så litet som möjligt. Skölj inte ut tvål och hårtvättmedel i vattendragen.
– Använd tältningsområdets toalett om sådan finns.
– Om det saknas toaletter på tältningsområdet, kan du gräva en liten grop för avföringen med en planteringsspade tillräckligt långt borta från vatten, källor, stigar och lämpliga lägerplatser.
– Täck över avföringen med den uppgrävda jordklumpen efter användningen. Använd toalettpapper sparsamt. Om du är försiktig, kan du elda upp toalettpappret så att det inte blir kvar i naturen.
– Ha som princip, att ej lämna det minsta spår efter dig på lägerplatsen. Gör inga bord, bänkar eller andra tillfälliga lägerkonstruktioner. Städa alltid bort alla spår från vistelsen innan du lämnar lägerplatsen.

Varför?
Då du slår läger på tältningsområden, slits marken och vegetationen ganska lite, eftersom tältningsområdena är planerade så att de tål slitage så bra som möjligt.

Fri tältning medför ibland olika typer av problem, såsom störningar, slitage och åverkan. Om du håller dig till områdets regler eller skyldigheterna inom allemansrätten, undviker du nämnda problem. Tältningen sliter mera på marken och vegetationen än vandring, eftersom man då stannar en längre tid på samma plats och ofta på ett slitagekänsligt område.

Matrester, fett, skräp och skum i strandvattnet vittnar om, att någon har diskat direkt i vattendraget eller att någon tvättat sig där. Det är motbjudande att ta vatten från ett sådant ställe för matlagning eller för att släcka törsten. Diskmedlet och matresterna kan dessutom öka risken för uppkomst av giftiga blågröna alger.

De mest motbjudande på lägerplatser är otäckt eller dåligt täckt avföring och toalettpapper. Förutom att det är motbjudande, kan det även förekomma sanitära problem, om kolibakterier förorenar vattenkällan eller rentav grundvattnet.

Om alla tar sitt ansvar och alltid strävar efter att lämna så få spår som möjligt, kommer vi kunna bevara vår vackra natur och vildmarkerna kommer förbli vilda.


I skogen kan en hammock vara ett lämpligare alternativ än tält, eftersom det inte sliter lika mycket på marken.

Källa: Forsstyrelsen.

Här kan du läsa mer mer om principen ”Leave No Trace”

/Peter

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>