Vilket multiverktyg föredrar du?

multiverktyg_leatherman_expedition_inivildmarken

Ibland kan ett multiverktyg vara mer användbart än en traditionell kniv, t ex när man behöver laga eller justera något i sin utrustning. På vinterturer tar jag alltid med ett kraftigt multiverktyg med tång i packningen. Tången är mycket användbar när jag behöver få ett bra grepp om småsaker. Fällkniven är tillräckligt stark för att kunna kapa repsnören, skära upp mat eller tälja till mindre saker. Saxen är användbar ihop med sjukvårdskitet. Skruvmejslarna är bra vid justering av skidbindningar, stavar mm.

Dock finns det massor av billiga multiverktyg på marknaden som inte är mer än några ihopskruvade metallbitar. Det lönar sig därför att skaffa ett högkvalitativt verktyg som inte går sönder i fält. Välkända tillverkare av multiverktyg är Leatherman, SOG och Gerber.

Vilket multiverktyg föredrar du?
Dela med dig i kommentarsfältet så har du chans att vinna en Leatherman Wingman. Vinnaren koras här på bloggen den 10 januari.

Dela detta
 • 36
  Shares

50 Comments on “Vilket multiverktyg föredrar du?

 1. Leatherman gör de solklart bästa multiverktygen om man vill ha ngt som håller för lite tuffare tag.Gerber kan väl ha lite fräckare lösningar på sina verktyg men har varit på tok för klena för mina anv områden. Vet inte vad som skiljer materialmässigt men jag kör av erfarenhet bara leatherman numera.

 2. Använder mig utav Gerber dagligen i mitt jobb men även om de har liknande finesser som leathermans verktyg har de tyvärr inte samma känsla utav kvalité och samma känsla utav att vara robust.

  Tyvärr tappade jag bort min Wingman tidigare i våras när 16 huskys tränades och har sedan dess fått använda mig utav Gerber.

 3. Förlåt att det här inte har med den här posten att göra, men jag tittade nyligen om på ditt Kanadaäventyr i Nordvästterritoriet 2011 och jag undrade bara om äventyret tog plats i en national park och isåfall vilken national park?

  • Hej Hannes!
   Nej, det var inte i en Nationalpark. Hela området är än i dag oskyddat.

   Mvh Peter

 4. Jag är helt fast i min LEATHERMAN WAVE. Den hänger med över allt. På jakt, scouting, skogseventyr mm. Den här räddat en massor med gånger.
  Gått nytt år!

 5. Har en gammal stor tung Bacho. Saknar alla egenskaper jag värdesätter på ett multiverktyg. Kvalitet!
  Saknar sax, bra olika skruvmejslar. Tångens skär är i dåligt skick. Svår att hantera de få funktioner som fungerar utan att behöva ”pilla” ut de men inte ska ha för tillfället.
  Som sagt. Dessa egenskaper som jag nu har kan jag vara utan! Lätt funktionell med bra sax. Tång som tål att användas, skruvmejslar och litet knivblad är det jag saknat och värdesätter mest.

 6. Leatherman Wave, haft sedan värnplikten -99 och fungerar fortfarande som ny.

 7. Foretrækker. Leatherman. Har mange forskellige. Wave, crunch, supertool 300 osv. Dig har jeg altid en victorinox kniv med også.

 8. Jeg bruker en enkel lommekniv fra Biltema.. men skulle ha hatt noe nytt da denne er vekdig slitt

 9. Jag föredrar Leatherman Charge TTi.
  Lätt att fälla ut knivbladen med en hand, grymt bra med de olika bitsen till.
  Åh, det är kärlek i renaste form <3

 10. Använder en leatherman wave jag haft i bakfickan i fem sex år.
  Börjar bli lite medtagen dock så får nog snart se över att skaffa något nytt.

 11. Leatherman wave är mitt förstahandsval. Det klarar de flesta uppgifter man kan stå inför både på äventyr och till vardags. Många hållbara verktyg i en slimmad design. Den tål väldigt tuffa tag för att vara ett multiverktyg! Jag är helnöjd!

 12. Jag har en Gerber som är lätt att fälla ut och som har en grymt bra sax.
  Det bästa är att den råkade ligga i en ytterficka på en ryggsäck jag köpte begagnad för ett pris långt under vad verktyget kostar, men när ingen saknade det så…

 13. Har aldrig ägt nått multiverktyg själv men fick använda min kamrats gamla leatherman på en vandring i sarek när min kniv inte räckte till. Kan tänka mig att ett bra multiverktyg kan vara bra att ha i ryggsäcken när man ska reparera sin utrustning osv..

 14. Jag måste erkänna att jag aldrig har ett multiverktyg med mig. Min Buchcraft black survival är allt jag behövt hittills men då har jag inte varit på så långa äventyr som du Peter! Så OM det blir av då tar jag nog med min gamla blå victorinox. Enkel tång men låsbar kniv!

 15. Föredrar självklart leatherman wingman dock blev min stulen för ett tag sen vid ett bilinbrott.. Detta var en stor sorg då den följde med överallt

 16. Har både gerber och leatherman och då märker man att leatherman är kraftigare och bättre kvalite…

 17. Har alltid en victorinox huntsman i fickan. I ordentlig multitool-väg så kör jag ganzo g302b som alltid är i väskan och hänger med på alla äventyr.. ganzon är kostnadseffektiv men inte riktigt i samma klass i vissa aspekter, victorinox-saxen är svårslagen till exempel. Hur leatherman står sig hade varit roligt att se..

 18. När min gamla Letherman blev kvar på en ö i ytterskärgården och det va dags för en ny föllvalet på en Wingman. Aningens tiung men fantastisk att använda.

 19. Köpte en Letherman Wave för ca 10 år sedan och den var med mig dagligen i 8 år på jobbet. Den räddade och löste många problem +++++

 20. Hej.
  Min första Leatherman hette Supercool. Den skulle maj ju bara ha i slutet av 90-talet.
  Jag hade med min överallt till och med i handbagaget på flyget följde den med. Men på flygning hem från USA den 11 november 2001 blev det stopp. Inga multiverktyg fick längre följa med i kabinen.
  Jag fick vackert överlämna den till security på flygplatsen i Miami.

  Väl hemma blev jag tvungen att köpa mig ett nytt verktyg. Valet föll på Leatherman Wave som var ny på marknaden.
  Den har följt med mig sedan dess och varit med på resor runt jorden, men nu packad i den incheckade ryggsäcken.

  Den har kommit väl till pass i alla möjliga situationer.
  När skäddan på kajaken fastnat.
  När ryggsäcken pajat och måste repareras med ståltråd.
  Till och med har jag sågat ner en tall…

  Nog har jag även provat Asaklitt multiverktyg från Claes Ohlson också men uppfattar den som klen i jämförelse med Leatherman.

  • Förlåt för felstavning.
   Leatherman Supertool hette min första, men den var naturligtvis också supercool.

 21. Hej
  Å vad roligt att läsa om era erfarenheter :) Jag är rätt ny på fjällvandring och håller på att skaffa mig utrustning eftersom och jag fick tidigare en kniv i present av min bror som inte har andvänts så flitigt än :) Och när jag tänker efter, klart men ska utrusta sig med ett multiverktyg också iaf när man går längre turer och den längsta jag har gjort är Jämtlandstriangeln i höstas. Mitt 2017 ska definitivt innehålla mer ”äventyr” och uteliv tillsammans med min byracka :)
  Med vänliga hälsningar
  Marianne ( Den nyfrälsta 51:åringen )

 22. Jag använder en Leatherman Wave. Med den finns det inget uppdrag eller uppgift jag inte vågar.

  Alt 2. Med min Leatherman Wave vågar jag allt!

  Leatherman står för både kvalité och finess. Tack vare min Leatherman har jag allt jag behöver för att klara mig bra i hemmet, på jobbet och i naturen.

  Tack Leatherman! Ni gjorde mitt liv komplett!

 23. Har en victorinox farmer i fickan jämt. Har sällan känt att jag behöver mer. Är ju isåfall sax jag saknar men då tar jag med mig en sax. En riktig sax kommer alltid vara bättre än en sax på ett multiverktyg. Jag tycker så iaf.

 24. Tycker personligen att gerber crucial är ett fantastiskt multiverktyg. Det är ganska lätt att bära och enkelt att använda. Dess fällkniv är ganska lagom stor med hälften av kniven blankt och hälften sågtandat. Crucialen har en karbinhake som även funkar som en flasköppnare. Den är tålig nog att använda som hammare. Dess stjärskruvmejsel funkar till nästan alla stjärskruvar och detsamma gäller plattskruvmejseln. Tången är kraftig och har tre olika funktioner. Några plus med crucial är att den är oerhört skön att använda, den har snygg design och den är inte så väldigt dyr.

 25. Jag använder mig av min fars gamla schweizerkniv, Victorinox. Den har kommit väl till användning både på fiske- och vandringsresor. Den tar ingen plats och har en hel finesser. Den börjar bli till åren men klarar fortfarande av att öppna en burk med Bullens Pilsnerkorv. Mvh Bo

 26. Det verktyg som alltid är med mig oavsett om jag bestiger kebnekaise eller om jag cyklar till skolan är en Leatherman Charge AL som jag fick av min mor för massa år sen. Fantastisk kvalité, alla de rätta verktygen och en sylvass kniv i 154cm stål. Helt enkelt ett fantastiskt verktyg när man inte kan bära med hela verktygslådan och en utomordentlig problemlösare.

 27. Min Leatherman pst II har gjort jobben i over 10 år. lett vekt, solid og bra utvalg av verktøy!

 28. Hej,
  Är inne på min tredje Leatherman. Den nuvarande är en wave. Den som har fungerat problemfritt är dock supertool. Den har bra låsning av verktygen. Bra kvalité på verktygstålet. Slitstarkt.
  Dock är skruvarna som håller ihop själva verktyget inte direkt lämpade att skruva åt/öppna. Det går, men kräver ett specialverktyg. Går att fältrepa med en annan tång. Saknar en sax, men kniven löser det mesta.
  Wave: den modellen jag har bara låsning på de stora bladen. Önskar även låsning på de mindre.
  Har en hyfsad sax. Går attakruva ihop/isär på ett ganska lätt sätt då denna modell har en typ av torxskruv, men har du inget sådant verktyg då är det svårt att fältrepa verktyget.
  Slutligen:
  Önskas ett verktyg/nyckel/mejsel för att kunna reparera/plocka isär/byta trasiga delar på multiverktyget.
  Ett bättre diamantbryne(grövre)/fil(bättre kvalité) på samtliga multiverktyg. (För jag hoppas att syftet är högre än bara tånaglarna!;))

 29. Unde mina vintersäsonger i alperna hade jag en gerber – compact sport tillgänglig i skidryggan. Men sakna de praktiska funktionerna som leatherman verkar inneha. Dessutom höll inte tången i längden för hårt arbete i skidverkstaden där jag arbetar. En stark tång är något jag prioriterar på ett multiverktyg annars använder jag hellre en klassisk Victorinox eller liknande, då sparas både vikt och plats.
  Funderar på vilket multiverktyg jag ska ta med mig ner till nästa års vintersäsong, och testa om den klarar kraven i verkstaden och på toppturen.

  • Det hade varit spännande att testa något nytt, en leatherman wingman eller wave. Verkar vara omtalade och robusta multiverktyg.

 30. Jag har en Leatherman Wave sedan en många år. Min sambo och vildmarksvän har ingen. En Leatherman Wingman till henne!

 31. Tycker att leatherman helt klart gör de bästa multiverktygen. Har själv haft en leatherman wave i flera år och är riktigt nöjd med den.

 32. Äger för tillfället inget multivertyg men eftersom mitt friluftsintresse växts sig större och större de senaste åren känner jag att det börjar bli dags att införskaffa mig ett! Som jag har förstått det är Leatherman överlägset inom sin kategori så när jag har lite pengar över så blir det en Leatherman jag köper!

 33. Det bästa multitoolet är utan tvekan mina tänder! Funkar till att öppna påsar, ölflaskor, klippa sytrådar, äta med. Möjligheterna är ändlösa! Jag har alltid med mina och använder dem otaliga gånger varje dag!

   • Kan inte missa chansen till ett modernare multiverktyg. Jag har en letherman orginal pocket survival tool från 1993. Köpte det när jag skulle resa i Indien. Används numer oftast på fjället. Ovärderligt med tång när man fiskar. Kniven är bra att ha men jag har alltid med mig 1-2 knivar till så den på multiverktyget används inte mycket. Fördelen med den du lottar ut är att kniven kan nås med tången ihopfälld samt att den har sax. Saxen är bra framför allt vid flugfisket.

    Bosse

 34. Jag har en Leatherman Wave som jag haft i snart 16 år. Den använder jag dagligen både på jobbet och ute på tur och den fungerar fortfarande utmärkt. Jag tycker Leatherman har överlägset bäst kvalitet och det bästa funktionerna. Skulle aldrig byta till något annat.

 35. Har både Leatherman wave & Gerber multi plier 600 båda två är fantastiska multiverktyg. Gerber kniven får oftast följa med på dagsutflykten, jaktdagen eller fisketuren. Vid längre äventyr har Leatherman sin givna plats.

 36. Min gamla trotjänare sedan över 20 år en Leatherman Super Tool 200 har räddat mig ett otal gånger då jag har varit ute på jakt och hagelbössan har kärvat, sen att man har svurit sig förbannad över att tången är så sliten att man har klämt fingrarna emellan är annan historia. Annars fungerar den ypperligt till det mesta tills jag hittar något som kan ersätta den i nångång i framtiden eller så blir det en present till flickvännen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>