Yla med vargar

En liten tillbakablick från Alaska och en spännande kväll med ylande vargar runt lägret. Att höra en ylande varg eller se en vandrande vargflock är en spännande vildmarksupplevelse som är få förunnat. Men självklart är det sunt förnuft som gäller och man måste se till sin egen säkerhet.

Vargar är vanliga över stora delar av Alaska, särskilt i de icke-urbaniserade områdena. De är sällan aggressiva mot människor, men det har förekommit fall i Alaska och Kanada där vargar har attackerat människor. I det första fallet dödades en människa i Saskatchewan 2005; en andra person dödades i 2010 i Alaska. Flera andra fall av vargattacker har resulterat i allvarliga skador. Under de senaste åren har det även förekommit oroväckande möten mellan vargar och människor i närheten av bebyggelse.

Om du stöter på en varg eller en vargflock på nära håll ska du inte vända dig ryggen emot eller springa. Du ska heller inte närma dig vargen på ett aggressivt sätt. Behåll istället lugnet och ögonkontakten om vargen tittar på dig. Visar vargen aggressivt beteende kan du använda pinnar, vandrarstavar, fiskespön, pepparspray, stenar mm för att skydda dig. Att föra oväsen genom att t ex slå på en kastrull är också effektivt för att avskräcka vargar. Att bära ett skjutvapen är inte en dålig idé, men om du gör det måste du vara kvalificerad och bekväm med att använda vapnet, annars finns det stor risk att du förvärrar situationen.

Hur som helst, att få se ett stort rovdjur i det vilda är en fantastisk naturupplevelse och har man bara lite sunt förnuft och respekterar djuren är det oftast ingen fara.

wolf_tracks_inivildmarken

/Peter

Dela detta
  • 1
    Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>