Yxan är det viktigaste redskapet i skogen

Yxan är det viktigaste av alla grundläggande skogsverktyg. Men det är även det mest riskabla verktyget att använda om man inte har kunskaperna. Det säkraste sättet att arbeta med yxan är knästående. Klyver man ved, späntar stickor eller spetsar slanor mot en liggande stock stående på knä är risken att yxan kommer åt att skada ett ben eller ett knä väldigt liten. En regel när man späntar trä är att aldrig hålla den fria handen nedanför yxhuvudet eller i yxans slagriktning.

En bra yxa behöver en kombination av många funktioner, men viktigast av allt, behöver den rätt vikt balanserad med rätt längd på handtaget. Det kommer alltid att vara en kompromiss mellan en liten, portabel yxa och en stor yxa mer lämpad för trädfällning. Den lilla yxan är bra, men den saknar vikt och längd för att kunna hugga och klyva större träd. Personligen föredrar jag en lite mindre yxa eftersom det är mer praktiskt på mina turer. Vid långa paddelturer med basläger kan dock en större yxa vara att föredra.

Handgjorda yxor rån Gränsfors
Jag tycker att Gränsfors gör extremt bra yxor, stålet de använder är av mycket hög kvalitet. Deras yxhuvuden är hårdare än många andras, vilket innebär att de får till en fantastisk egg som håller, och man behöver inte slipa dem speciellt ofta. Yxhuvudet sitter också mycket bra i skaftet.

Yxan_2_inivildmarken
Gränsfors Vildmarksyxa med arbetshandskar från Hestra

Jag använder oftast Gränsfors Vildmarksyxa som är en traditionell scout/campingyxa. Yxan är liten och praktisk att ha i ryggsäcken men är samtidigt tillräckligt kraftfull för att hugga av ganska stora grenar eller dela mindre ved till lägerelden. Längden på skaftet är 35 cm och vikten 0,6 kg. Eggskyddet är i garvat läder.

Ps. En vikbar såg är även ett praktiskt verktyg i skogen. Mer om det kommer i ett separat blogginlägg lite längre fram.

/Peter

Dela detta

8 Comments on “Yxan är det viktigaste redskapet i skogen

  1. Bra inlägg! Allt för många envisas med att ha den största kniven för att klyva ved, hugga grenar mm. Själv kör jag fällkniven f1 och yxan får göra grovjobbet!

  2. Tyvärr kan folk inte hantera yxa idag, men det är ett bra verktyg. Själv brukar jag mest använda min F1 och slå på den med en träbit när jag klyver späntved.
    Jag har också en vildmarksyxa, men som den prylnisse jag är så har jag tittat på ”Outdooryxan” och ”lilla yxan” som kanske funkar lika bra. Den lilla yxan dock kanske bäst som fin yxa inomhus vid kaminen.

    Trevlig helg.

  3. Viktigast är att inte ta en för lite yxa! Om man ändå bär med sig en yxa så välj en som är tillräckligt stor, och som då går att klyva med också

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=X5W6r5U7yBE

    Ray Mears som är lite av en auktoritet av i ämnet och som gjort en timslång film om att använda och slipa yxor rekommenderar Gränsfors lilla skogsyxa som den bästa universalyxan att bära med sig.

    Jag har själv provat använda mindre yxor och håller helt med om att en yxa som väger ett halvkilo är mycket svårjobbad!

    • Hej Peter!
      Det beror ju helt på vilket behov man har. Lilla skogsyxan är en bra allroundyxa men väger enligt mig lite för mycket för att det skall vara värt att bära med sig den på en flerdagars vandring i ödemarken. Den passar i så fall bättre på turer då man inte är lika beroende av låg vikt på packningen. Vildmarksyxan och Outdooryxan är mer lämpade för vandring och funkar fint till att fälla mindre träd, kvista träd, enklare vedklyvning mm. Mycket bättre än en kniv men självklart inte lika bra som en medelstor skogsyxa. Outdoor Axe (500 gram) är dessutom framtagen av Lars Fält för just överlevnad och rörligt friluftsliv. Men som sagt, det är en kompromiss och man skall självklart inte välja en för liten yxa, eller en för stor som bara blir hängandes i källaren.

      /Peter

  4. Jag funderar på att bygga ett ”huggverktyg” som i princip är som en längre Fällkniven PRK eller bara en slipad järnbit. Kraften till hugget får du genom att slå på verktyget med en annan träbit. Då blir vikten under transport lägre men du får ”verkan i målet” vid behov ändå. En hovkniv funkar, om den hade varit lite kortare.

  5. En inte alltför liten yxa i kombination med en såg (grovt blad) gör arbetet lätt. Att använda parang eller misshandla sin kniv med ett slagträ kan väl fungera närmare ekvatorn men i norr är de flesta träslag hårda. Jag späntar även stickor med yxan och låter kniven vila.

  6. Pingback: Vildmarksyxan från Gränsfors | Skog & Fjäll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *