Att campa i björnmarker

Att se en björn kan vara en av de mest minnesvärda erfarenheterna av en vildmarksemester, men det är vårt ansvar att respektera björnen i sitt hem. Det innebär att vi inte får tvinga björnar att lämna deras livsmiljö, lära dem att äta människor mat, eller sätta dem i situationer där människor eller björnar kan bli sårade. Förberedelse och kunskap är avgörande för att säkerställa att våra björnmöten i naturen blir positiva och fria från konflikter.

Camping i björntäta områden kan vara lite knepigt, särskilt när det gäller att skydda livsmedel och produkter som avger stark lukt från att plundras av en björn. Konsekvenserna kan drabba, inte bara dig som campare, utan också björnen själv. Med några enkla försiktighetsåtgärder kan du hjälpa till att minska risken för att detta händer.

Vilka produkter kan attrahera en björn?
Det finns en hel del produkter som har en lukt som kan attrahera en björn till ditt läger. Livsmedel är extra intressanta, eftersom de ger ifrån sig starka lukter, och har fler kalorier än björnens naturliga födokällor. Andra produkter som inte bör förvaras i tältet är:

• Sportdrycksflaskor
• lotion och krämer
• Första hjälpen-artiklar
• Toalettartiklar (t.ex tandkräm)
• Kläder som har matfläckar.

Bjorn_Alaska_inivildmarken
Björnmöte i Alaskas vildmarker 2014. Den här sammanstötningen finns även på film i Projekt Alaska – Kapitel 2

Så förvarar du mat och sopor
Det säkraste sättet att förvara maten på är att använda speciella matbehållare (så kallade ”bear kegs”). Dessa behållare finns i flera storlekar och är gjorda av hård plast som är praktiskt taget oförstörbara för björnar. Fördelen är att du inte behöver hänga upp maten i ett träd. Nackdelen är att behållarna är otympliga och tunga, speciellt när man vandrar. Det kan också vara svårt att lagra mat för mer än några dagar. Detta system fungerar bäst på paddelturer och kortare vandringsturer för en eller två personer, men är kanske inte lika bra om ni är en stor grupp människor.

Hängande säckar är en annan vanlig metod för att minska risken för att en björn kommer åt din mat. Se till att ditt läger är rent från matrester som kan locka en björn. Häng mat och sopor i duffelbagar, säckar eller förseglade plastpåsar. Häng dem minst 3,6 – 4,5 meter över marken och minst 2,4 meter från trädstammen. Påsarna ska hänga från en punkt där trädet fortfarande kan stödja dem, men där björnar och andra djur kommer ha svårt att nå dem. Se även till att påsarna inte kan nås från marken.
Häng upp all mat (utom oöppnade konserver), kastruller, stekpannor, koppar, skålar, redskap och alla sopor. I grizzlybjörnsmarker bör du också hänga upp tandkräm och använda tamponger.

Konfigurera en smart och säker lägerplats
När du slagit läger ska du placera ditt tält minst 100 meter bort från matlagningsplatsen. På så sätt isolerar du tältet bort från där det mesta av matlukten kommer att vara, och du slipper förhoppningsvis få påhälsning av en björn i tältet. Själva matförrådet skall även placeras minst 100 meter bort i den motsatta riktningen. Vanligt är att man delar upp lägret i form av en triangel, med vindskydd, lägerområdet, och mat i tre olika riktningar. Se bild nedan.

Innan du reser till ett område är det bra att kontrollera med lokala turistorganisationer angående aktuell björnaktivitet i området och be om råd. Ibland går det även att hyra utrustning för att hänga och förvara mat. I Yellowstone National Park finns t.ex detaljerad information för besökare om björnar i parken och försiktighetsåtgärder.

Att förvara mat och sopor på fel sätt kan innebära att en björn blir en problembjörn, vilket betyder att den kan komma att söka sig till människor och bebyggelse. Så småningom skulle björnen behöva avlivas på grund av dess hot mot människor. Genom att lära oss dessa enkla grunder kan vandrare och campare hjälpas åt att skydda en värdefull och speciell del av miljön.

Kortfakta om björnarnas utbredning:
Björnstammen i Sverige ökar och idag lufsar det runt ca 3000 brunbjörnar i våra Svenska marker. I Sveriges björntätaste områden finns det ca 20-25 björnar per 1000 kvadratkilometer. Men i liknande naturtyper i Ryssland, alldeles öster om den lettiska gränsen, lever inte mindre än 70-90 björnar per 1000 kvadratkilometer! I Nordamerika (Kanada och Alaska) finns sammanlagt ca 60.000-70.000 Grizzlybjörnar och ca 600.000 Svartbjörnar.

/Peter

Dela detta
  • 10
    Shares

5 Comments on “Att campa i björnmarker

  1. Hej! riktigt snygg sida!=) riktigt kul att följa dig på dina äventyr, och du bidrar med stor inspiration =) keep it up! 🙂
    Mvh Johan

    • Tack Johan. Kul att du gillar sidan. Jag hoppas kunna fylla den med mycket inspiration och matnyttig information framöver. /Peter

  2. Spændende læsning og brugbar viden. Jeg er selv fra Danmark, så jeg har ikke den store kendskab til det, så denne side er klart en hjælp til når man tager til jeres land Sverige og vandrer med mere.
    Tak for det (:

    • Kul att du gillar sidan Sebastian. Jag fyller löpande på med olika guider och tips så fortsätt gärna följa min blogg. /Peter

  3. Pingback: Bra att ha under fisketuren - Klarälvfisk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *