Börja paddla packraft

Packrafting_grunderna

Intresset för packrafting har ökat stort i Sverige de senaste åren. Allt fler friluftsmänniskor har upptäckt fördelarna med en uppblåsbar farkost och det finns många olika anledningar. Vissa har inget intresse av krävande vildmarksfärder, utan vill mest prova packrafting vid sidan av vägen. Andra är forspaddlingsentusiaster som letar efter en annan typ av spänning än vad en kajak eller kanot kan erbjuda. Ytterligare andra ser packrafting som ett sätt att njuta av lugn sjöpaddling utan att behöva krångla med transport och förvaring av en traditionell båt.
Personligen använder jag en packraft främst som ett redskap för vildmarksfärder – allt från att paddla svåråtkomliga fjällsjöar i kombination med fiske och lägerliv, till veckolånga paddlingar på avlägsna älvar, eller för att kunna korsa större vatten under en vandring. Därför är det här inlägget speciellt riktat till dig som vill bära med en packraft på ryggen ut i avlägsna miljöer! Det är ingen komplett guide på något sätt utan är mer tänkt som tips för dig som vill komma igång.

Alpacka_raft_Denali_liama_Alaska
Brooks Range Alaska 2014.

Basutrustningen
Min setup består av tre huvuddelar. Min packraft, en Alpacka Denali Liama som är tillverkad i Alaska. Den väger ca 3,2 kg med kapell och kostar ungefär 13 000 kr. Min paddel är just nu en AquaBound Sting Ray Carbon (4-delad). Den passar mycket bra till turpaddling med inslag av fors. Den väger ca 850 gram och kostar ca 2500 kronor. Slutligen använder jag en Anfibio Buoy Boy som flythjälp. Det är en uppblåsbar väst som inte blir större än en läskburk ihoppackad med en vikt på ca 470 gram. Den lämpar sig väl för vanlig sjöpaddling och fors upp till klass II. Vid mer avancerad forspaddling är dock en riktig flytväst att föredra.

De mest tillförlitliga och kapabla packraftarna tillverkas av Alpacka Raft i Alaska, men på senare år har det dykt upp en del Kinesiska tillverkare (såsom MRS Packrafts) med klart godkänd kvalitet. En intressant modell är MRS Barracuda. Den är mer lik en kajak i formen och är därför snabbare på plattvatten än en traditionell packraft. Packraft-Sverige är i dag den enda Svenska återförsäljaren av MSR packrafts.

Då intresset för packrafting stadigt ökar kommer vi säkerligen få se fler varianter på marknaden inom kort.
packraft_packad_HMG_Windrider_4400
På väg in i Pärlälvens fjällurskog 2017. Utrustningen packad i min HMG Windrider 4400.

Tips för att komma igång med packrafting
Om du är intresserad av att lära dig mer om packrafting, rekommenderar jag dig att följa packraftinggrupperna på Facebook, t ex ”Packrafting in Sweden”. Det finns också några mycket informativa forum på www.packrafting.org. Sen kan jag starkt rekommendera en grundkurs i forspaddling innan man ger sig ut i forsande vatten.

Hyr eller låna en packraft
Innan du pungar ut pengar på ett packrafting-kit, bör du först hyra eller låna en packraft. I Sverige finns det i dag ett par uthyrningsföretag som tillhandahåller olika packraftmodeller som kan testas. Hyr ett par dagar och testa. Fundera på vad du främst kommer att använda packraften till. Sen finns det olika storlekar beroende på hur lång du är, hur mycket utrustning du vill kunna frakta mm.

Öva på hemmaplan
Börja med att pumpa upp och packa din packraft hemma. När du har kört igenom denna process ett par gånger kommer det inte att kännas lika skrämmande vid vattnet.

Det är alltid en bra idé att paddla med en vän första gången. Ni kan hålla ett öga på varandra och det finns alltid hjälp nära till hands om det skulle behövas.

Börja öva i en lugn sjö på hemmaplan. Paddla försiktigt i början och lär dig hur mycket kraft som krävs för att manövrera packraften. Öva på att kliva i och ur packraften, simma med den och försök att klättra tillbaka in i den från djupt vatten. Paddla i olika vindriktningar. Summan av kardemumman: gör allt du kan för att lära känna din packraft.
packrafting_nyborjartips
Här paddlar min lillebror för första gången. Plats: Färnebofjärdens nationalpark.

När du har blivit bekant med packraften är det dags att öva effektiva paddeltag. En av de mest värdefulla övningar du kan göra är att helt enkelt paddla i en rak linje. Detta kan vara svårt i början, speciellt utan packning. Men, med lite träning kommer du kunna ringa in ett effektivt paddeltag som innebär att packraften går rakt, vilket resulterar i att du förbrukar så lite energi som möjligt.

Älvar vs sjöar
En packraft fungerar bäst i strömmande vatten, men fridfulla sjöar kan också vara roliga att utforska (Tro bara inte att den ska gå lika rakt och snabbt som en kajak).

Välj en älv som matchar dina färdigheter. Om du redan har relevant paddlingserfarenhet, som forspaddling med kajak, kommer du sannolikt att lära dig snabbt. Men var försiktig och paddla bara på älvar som matchar dina färdigheter. Om du t ex aldrig har paddlat en klass III-fors tidigare, så ge dig inte ut på en älv med sådana forsar.
Packrafting_Alaska_Peter_Fredrik
Alatna River i Alaska 2014

Ta hjälp av en erfaren packrafter
Om du känner till en erfaren packrafter, kolla om hen kan följa med ut och visa dig några bra saker, t ex hur man navigerar och undviker hinder i forsande vatten. Det är guld värt!

Gå en kurs i forspaddling
Det finns flera företag som erbjuder kurser i forspaddling. Kajaktiv i Dalafloda är ett sånt ställe. Där kan du lära dig alla färdigheter du behöver och det finns många olika forsar att öva i.

Ta hjälp på nätet
Det finns flera bra sidor om packrafting på nätet. I Facebookgruppen ”Packrafting in Sweden” kan du få tips om både platser och utrustning. Packraft.org är en annan bra sida med bra forum om packrafting.

Det var dagens tips!

/Peter

Dela detta
  • 69
    Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>