Paddling genom Sjaunja

Ensam_genom_sjaunja_Peter_Persson

”Det är något magiskt med Sjaunjas urskogar. Jag är på väg genom skogen med kanoten på ryggen, på väg till den stora myren där jag skall lägga i och fortsätta min paddling. Det känns kusligt men samtidigt otroligt spännande att vandra ensam här. Jag kommer på mig själv när jag knappt andas. En magisk tystnad infinner sig. Helt plötsligt börjar stora snöflingor dala från skyn och inom loppet av några minuter är skogen klädd i ett vitt snötäcke. Det ända som hörs nu är ljudet av snöflingor som träffar min skaljacka. Det är ett sagolikt vackert ögonblick. Här står jag mitt ute i ingenstans med en kanot på ryggen medan snön faller på marken – jag är lycklig!”

Sjaunja_1

Kort om Expeditionen
Sjaunja är verkligen ett mäktigt ödemarksområde i en klass för sig. Det var här jag genomförde min sista övningstur innan paddelexpeditionen till Kanada 2010.
I 12 dagar paddlade jag ensam genom Sjaunjas enorma myrkomplex, utan att stöta på en enda människa. Expeditionen genomfördes i början av Juni, då vattnet var högt och myggen fortfarande låg och sov. Något jag starkt kan rekommendera om du någon gång blir sugen på att paddla i området.

Tungt_lastad

Det finns flera vägar in till Sjaunja men ingen av dem är lätt. Jag valde att starta paddlingen vid sjön Satihaure, det är den snabbaste vägen in och man får mest paddeldagar. Dessutom paddlar man medströms hela vägen vilket dom flesta föredrar. Turen bjöd på varierande, medelsvår paddling med flera tågningar. Forsarna var oftast lätta om man rekade innan och dom svåra tågades förbi. Det krävdes ett par landtransporter och dessa gjorde jag genom att bära kanoten på ryggen (hade även funkat med kanotvagn). Vädret var växlande med allt från hagel och snö till gassande solsken. Sjöfåglar stötte jag på överallt och betande älgar stod runt var och varannan flodkrök. Sjaunja har även en stabil björnstam men tyvärr så fick jag inte se någon nalle den här gången. Vetskapen om att rovdjuren fanns i området satte dock lite extra krydda på turen.

Det här är inte den lättaste paddelturen direkt. Sjaunjas natur ställer krav och är inget för ”mysturism” men för den som inte är rädd för slit och strapatser kan Sjaunja bli en evig kärlek och längtan.

Kort fackta om turen:
Turens karaktär: Forspaddling
Svårighetsgrad: Medelsvår-svår.
Från-till: Satihaure – Stora Lulevatten.
Vattenvägen: Längd 130 km, sjöandel 10%.
Lyft: 9- lyft / 0.1- km.
Stränderna: Öppet / Obygd.
Antal dagar: 9-12

Här kan ni se filmen från turen:

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>