Utvärdering av min SPOT II

SPOT II Satellite GPS Messenger är en av mina absoluta favoritprylar och en ständig följeslagare när jag ger mig ut på äventyr. Jag har använt den både i Sverige och i nordligaste Kanada i områden långt bort från bebyggelse i oländig terräng. Eftersom jag numera vet att den fungerar riktigt bra ger den både mig och mina vänner sinnesro eftersom jag kan meddela omvärlden var jag befinner mig, om jag behöver hjälp och även skicka ett SOS-meddelande för räddningsinsatser. Efter mer än ett års användning och slitage är jag redo för att göra en skriftlig utvärdering av min senaste SPOT-sändare.

För något år sedan kom en ny version (SPOT II) ut på marknaden och jag bestämde mig för att uppgradera till den nya modellen. Den nya enheten är mindre (inte mycket större än en mobiltelefon) och lättare (väger endast 120 gram). Modellen har flera genomtänkta uppdateringar i designen. En av dessa är en extra funktion för meddelande som gör den än mer funktionell. En annan är plastskyddet som täcker knapparna »Hjälp” och »SOS« för att förhindra att man oavsiktlig aktiverar dem. Plastskydden kan dock vara svåra att öppna och speciellt när enheten är i ett fodralet eller om du bär handskar på grund kylan. Dessa mindre knappar är dessutom väldigt små varför det kan vara nog svårt att trycka på dem i vissa situationer. Jag överväger faktiskt att ta bort plastskydden när jag paddlar under kyliga förhållanden eller under skidturer på vintern.

SPOT II är som sagt var konstruerad med minimal vikt och storlek. Till den nya modellen använder jag tre AAA-litiumbatterier i stället för två AA-litiumbatterier till den tidigare varianten. Trots dessa förändringar har funktionaliteten inte äventyrats.

SPOT II är en relativt billig nödsändare men inte så billig att du köper den på impuls. Kostnaden är ca 2 000 kr i inköp av själva produkten plus 1 000 kr per år i serviceavgift.

Sommaren 2010 genomförde jag en lång solopaddling genom norra Yukon i Kanada. Med på turen fanns min SPOT II som jag bar på armen när jag paddlade. Detta var ett mycket smidigt sätt att bära den på. Ungefär som att bära en iPod på armen. På så sätt hade jag den alltid nära till hands och sändaren hade alltid fri sikt mot himlen. En bit in på turen slog jag runt med kanoten i en av forsarna och var mycket nära att råka illa ut. Sändaren hamnade helt under vatten men höll tätt utan problem. Som tur var behövde jag aldrig aktivera SOS-knappen men det kändes ändå otroligt skönt att ha denna möjlighet att kunna tillkalla hjälp.

Jag paddlade på egen hand i tre veckor och behövde bara byta batterier en gång – något som var positivt överraskande. Större delen av turen hade jag dessutom funktionen »spårning/tracking« påslagen. Jag misslyckades aldrig med att skicka ett »OK«-meddelande och jag skulle gissa på att 80-90% av spårningspunkterna kom fram.

På det hela taget är jag mycket nöjd med min SPOT II Satellite GPS Messenger och jag tycker att det både är en vettig och rolig pryl som är lätt att ha med sig vart man än går. Man ska naturligtvis komma ihåg att detta är en pryl som kan gå sönder och som man inte ska förlita sig på som en lösning på allt. Man måste alltid planera sin tur noga och se över riskerna och aldrig bara ge sig iväg utan att ha tänkt efter. Men visst är det en fantastisk extra säkerhetslina att kunna få räddningsinsatser till sin exakta position med en enkel knapptryckning. Och kanske viktigast av allt. Att låta andra veta var man befinner sig och att allt är ok.

Dela detta

2 Comments on “Utvärdering av min SPOT II

 1. Hej Peter har set din spot och fundera på att köpa en behöver man en sådan på Kungsleden och kebe har set att du har en som du demonstrerade

  MVH/Göran

  • Hej Göran!
   Det är inte en nödvändighet på Kungsleden. Men det skadar så klart inte med lite extra säkerhet, och det är ju roligt att kunna visa färden i Google maps för familj och vänner.

   /Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>