Gore slutar med skadliga fluorkarboner

Goretexjacka_friluftsliv_vandring

I morse nåddes jag av den glädjande nyheten att Gore Fabrics, tillverkaren av GORE-TEX, ska eliminera skadliga fluorkarboner från sina vatten- och smutsavstötande material! Gore Fabrics är en av världens största producenter av väderskyddande material för friluftsutrustning. Beskedet kom igår vid den stora friluftsmässan ISPO som går av stapeln i München.

Men vad är det egentligen som har fått Gore Fabrics att ta detta beslut?
Jo, folkets röst! 2015 startade Greenpeace kampanjen ”Detox” för att avgifta friluftsmärkena. Målet var att tillsammans med friluftsfolk och andra miljöengagerade, fasa ut skadliga fluorkarboner (PFAS) från friluftsmarknaden.

Kampanjen fick stort genomslag. Människor över hela världen har reagerat och bett friluftsmärken att sluta förorena naturen och avgifta sin produktion. Folk har mejlat, skrivit i sociala medier och gått direkt till butiker och krävt PFAS-fri friluftsutrustning. Och nu har tillverkarna lyssnat.
Sedan kampanjen drog igång 2015 har flera märken gått ut och sagt att de ska ta bort fluorkarboner ur sina produkter. Detta har satt enormt tryck på Gore Fabrics att ta fram material utan skadliga fluorkarboner. Och igår gick som sagt Gore Fabrics ut och sa att de kommer att göra det!

Nu hoppas man bara att alla andra industrier som använder dessa skadliga kemikalier följer den positiva utvecklingen.

Här kan du läsa mer om fluorkarboner >>

/Peter

Dela detta
  • 126
    Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>