Matlagning i naturen – välj rätt stormkök och bränsle

Primuskok_friluftskok_stormkok_inivildmarken

Att laga mat utomhus är något som tillför friluftsupplevelsen ytterligare en dimension. Många tycker dessutom att maten smakar mycket bättre när man äter ute i det fria. Ett stormkök eller friluftskök som det också kallas, från till exempel Trangia eller Primus möjliggör matlagning utan eld. Det finns många platser i naturen där man inte får elda eller perioder på året då det inte är lämpligt. Då är stormköket ett väldigt bra alternativ till en eldstad. Om det går, välj helst en vindskyddad plats för ditt kök. Det är säkrast och det går åt mindre mängd bränsle.

Välj rätt bränsle
Gas har väldigt högt energiinnehåll, alltså låg vikt men hög värmeeffekt och räcker länge. Gasen fungerar också bättre på höga höjder och är lukt-och sotfri. Väljer du ändå ett flytande bränsle finns ofta kemiskt ren bensin (fungerar bättre än gas i sträng kyla) att köpa i färghandeln och i sportbutiker. Till Trangiakök använder du T-röd eller ännu hellre T-tenol som är renare och inte sotar. Många väljer att också köpa till en gas- eller multifuelbrännare till Trangiaköket.

Ska du ut på långresa kan du varken ta gas eller flytande bränslen med dig på flyget. Då kan ett flerbränslekök (multifuelkök) – till exempel Primus Omnilite som kan köras på gas, fotogen och till och med diesel – vara lösningen. I jämförelse med många enklare stormkök, är multifuelköken tåligare och relativt enkla att reparera i fält, vilket är en viktig fördel när man befinner sig i avlägsna trakter.

Det allra miljövänligaste bränslet, enligt Primus, är propan/butan. Det är visserligen petroleumbaserat, men vid optimal förbränning bildas endast koldioxid och vatten. Tomma gasbehållare ska alltid till återvinningstationen, metallen är tacksam att använda igen.

Primuskok_stormkok_friluftskok

Använd stormköket effektivt
Det bästa ur både miljö-och effektivitetssynpunkt är att alltid koka upp vatten under lock. Välj gärna mat som går snabbt att koka upp, som färsk pasta. Dela gärna maten i mindre bitar så går uppvärmningen snabbare.

Kör inte köket på full effekt, det tar mest bränsle, ligg på ungefär tre fjärdedelseffekt. Ofta går det att stänga av bränsletillförseln redan en stund innan den egentliga koktiden, så eftervärms maten klar. Får du varmt vatten över kan du hälla det i en termos och använda till nästa måltid.

På vintern behöver man smälta snö för att få vatten till matlagning, och det tar en stund. Speciellt när snön är torr och porös.

När du smälter snö är det stor fördel med en lite större kastrull. Och som sagt, ju torrare snö, desto längre tid tar det. Får du tag på ren is är det bra att först krossa den innan du lägger den i kastrullen för smältning. En större yta av många små isbitar kommer att smälta snabbare än en stor klump med is.

Tänk på hygienen
Att laga mat ute i vildmarken ställer krav på god hantering av råvaror och handhygien. Tänk på saker som utomhustemperatur och förvaringsmöjligheter. Färskvaror kan förvaras i en påse eller hink i en bäck, i en myr eller snödriva för att hålla kylan, eller i alla fall ställas i skuggan. Händerna bör tvättas före du lagar mat och försök även rengöra knivar och eventuella skärbrädor ordentligt mellan måltiderna.

Rengör kärlen direkt
Det enklaste är att diska direkt efter måltiden. Allt som kallnar och stelnar är mycket svårare att få bort. Kallt vatten fungerar dåligt på fettytor. Värm hellre vatten (om du inte har kvar från måltiden) för att skölja ur smutsiga kärl. Tillsätt bara några droppar miljömärkt diskmedel – det räcker för att skölja rent – och/eller använd hushållspapper för att torka rent. Mossa fungerar också hyfsat bra. En liten kökssvamp kan vara bra att ha med i packningen. Skilj alltid diskplatsen från platsen där du hämtar vatten.

Bra tillbehör för stormkök
Numera finns en uppsjö av smarta och funktionella tillbehör till friluftsköken, allt från kaffepannor, skyddspåsar, lättviktsbestick, burkar, flaskor, tallriksset, förvaringsbehållare. Ja, till och med brödrostar. En god investering är en bra stekpanna i lite tåligare gods som tål att användas utan att maten fastnar. Ofta är det just stekpannan som används hårdast. Och en lätt skärbräda kan faktiskt vara ovärderlig på klippan.

Sköt om din utrustning
Delarna till ditt stormkök bör inte maskindiskas, bara rengöras för hand. Det ökar livslängden. Se till att alla delar är intakta och fungerar som de ska, inför varje tur. Kör man med diesel eller fotogen kan munstycken och ledningar ibland behöva rengöras med tryckluft eller rensnål. Ska du ut på långa vandringar eller resor kan det vara bra att ta med reservdelar. Primus har till exempel ett särskilt servicekit för de flesta av sina kök.

Förbered hemma
Kryddblandningar kan du förbereda hemma och ta med i små plastburkar eller plastpåsar. Citronpeppar, grillkrydda, chiliflakes, flingsalt och grovmalen peppar (eller din egen favoritblandning) förgyller den enklaste rätt. Och några vitlöksklyftor, en chili, en bit parmesan och en liten plastburk med olivolja väger knappt något alls i packningen, men kan bli det där lilla extra som höjer både humöret och smakupplevelserna i fält.

Dela detta
  • 1
    Share

One Comment on “Matlagning i naturen – välj rätt stormkök och bränsle

  1. Pingback: Pålitliga stormkök | In i vildmarken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>