HMG Windrider 4400 – min första ultralätta ryggsäck

HMG_windrider_4400_inivildmarken

Jag köpte den här ryggsäcken för drygt två år sedan med avsikt att få ner vikten på min basutrustning. Jag ville ha en stor men lätt ryggsäck som skulle kunna användas på veckolånga vandrings- och paddelturer, men även på kortare turer. Det var också viktigt att den skulle kunna lastas tungt och stå emot väta. Det finns några få ryggsäckar som uppfyller dessa krav, men ingen jag har kikat på har haft så bra egenskaper som HMG Windrider. Det jag främst gick igång på var Dyneema-materialet, eftersom det är vattentätt, lättare än traditionella material och mycket starkare.

Jag köpte min Windrider 4400 från Avanza Kayak i Stockholm, som är en av få återförsäljare i Sverige. Ryggsäcken har en ganska saftig prislapp men då ska man komma ihåg att dessa ryggsäckar är handtillverkade av dyra material i USA.

Jag har använt min Windrider på alla längre turer de senaste åren, bland annat en 10 dagar lång vandrings- och packraftingtur, en veckolång vintervandring med snöskor mm. Alla turer har genomförts i den arktiska vildmarken i Lappland.
hmg_Windrider_4400_vandring
På väg över fjället i Pärlälvens Naturreservat.

Om Hyperlite Mountain Gear (HMG)

Hyperlite Mountain Gear är kända som en av världens bästa tillverkare av ultralätt friluftsutrustning. Många av världens elitvandrare och vildmarksmänniskor använder just Hyperlite mountain gears ryggsäckar och tält. HMG tillvekar sina produkter för hand i Maine, USA och av materialet Dyneema, som är världens lättaste och starkaste textil. Du kan läsa mer om Dyneema och dess egenskaper på deras hemsida.

Här kan ni se en kort film om företaget

Om Windrider 4400

Windrider 4400 är en expeditionsryggsäck på 70 + 10 liter, tillverkad av Dyneema. Materialet är 100% vattentätt, superlätt och slitstarkt. När det regnar absorberar inte tyget vatten, så ryggsäcken blir inte tyngre när den är våt. Desutom är alla sömmar på ryggsäcken tejpade. Lite fukt kan ändå komma in genom hålet för vätskeslangen. En annan sak jag har märkt är att det ibland bildas kondens på insidan av ryggsäcken. Så, om du kommer vara ute i extremt våta förhållanden eller ska paddla, rekommenderar jag att du använder vattentäta packpåsar.

HMG_Windrider_4400_packrafting

Windrider är strippad på allt onödigt för att spara vikt. Den har ett stort huvudfack, två fickor på höfbältet och tre nätfickor på utsidan. Huvudfacket är mycket rymligt och jag får lätt plats med all utrustning och mat för en 8-10 dagars tur. Huvudfacket har rullstängning vilket gör att jag snabbt kan öppna och stänga. När säcken inte är fylld är det lätt att bara rulla bort överskottet och tajta till med kompressionsremmarna. Ytterligare förvaring finns utanpå säcken, där fickorna är gjorda av nät. I början var jag orolig att fickorna lätt skulle gå sönder men de har visat sig vara riktigt hållbara. Det öppna nätet har också fördelen av att vara lätt att se igenom, så jag snabbt kan se vad som finns i fickorna. På fronten sitter den största nätfickan och där är det perfekt att förvara blöta regnkläder, en tarp, yttertält och annat som jag behöver komma åt snabbt.

Sidofickorna rymmer också en del men skulle behöva vara mer flexibla så att man kan komma åt vattenflaskan även när ryggsäcken sitter på. Fickorna på höftbältet är små och rymmer endast småsaker som snacks, nycklar etc. Jag önskar faktiskt att de var lite större.

Höftbältet och axelremmarna är lätt vadderade och följer kroppen perfekt. Det är faktiskt få ryggsäckar som sitter så bra på min rygg. Rygglängden är dock fast så det gäller att välja rätt storlek/rygglängd från början.

HMGwindrider

Lastförmåga
Det är imponerande hur tungt en Windrider 4400 kan lastas innan den känns ostadig. Visst, trycker man ner 30 kg kommer den inte vara så bekväm att bära, men frågan är om någon ryggsäck blir det. Personligen tycker jag att 13-17 kg känns mycket bekvämt. Runt 20 kg avtar bärkomforten ordentligt även om ryggsäcken håller för vikten. På min packraftingtur i somras startade jag med 21 kg i ryggsäcken och det kändes faktiskt helt okej. Det känns dock som att gränsen för bekväm bärkomfort ligger där omkring.

Vikt
Min Windrider 4400 (vit färg) väger 986 gram. Det är inte den lättaste ryggsäcken på marknaden, men lätt nog för de flesta användningsområden.

Hållbarhet
Dyneema är det starkaste, lättaste materialet som produceras just nu, och HMGs ryggsäckar är byggda för att hålla. Du kommer förmodligen inte hitta en mer robust lättviktsryggsäck på marknaden.

Peter_Persson_vildmark
Böljande gammelskogar i Pärlälvens naturreservat

Plus:

Rymlig säck på 70+10 liter
Enkel, genomtänkt design
Lättvikt
Bra lastförmåga
95% vattentät
Robust, hållbart material
Komprimerbar
Löstagbara aluminiumstag
Inga dragkedjor eller annat onödigt
Modellen tillverkas med rygglängd small, medium, large och tall.

Minus:

Små fickor på höftbältet
Ingen flex i sidfickorna
Inte den lättaste 70-litersryggsäcken på marknaden
Ryggsäcken blir snabbt smutsig

Ryggsäcken hittar du hos:

Hyperlite Mountain Gear >>
Backpackinglight.se
packraftstore.de >>
Avanza Kayak >>

Dela detta
  • 57
    Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>