Inukshuk – De mystiska stenfigurerna i vildmarken.

Athabasca Inukshuk

I Kanadas arktiska vildmarker kan man stöta på mystiska stenfigurer som kallas Inukshuk. Inukshuk betyder ”i likhet med en människa” på inuiternas språk. De är gjorda av staplade stenar eller klippblock som används av inuiterna för kommunikation och överlevnad. Den traditionella betydelsen av Inukshuk är ”Någon var här” eller ”Du är på rätt väg.”

Inuiterna bygger inuksuit i olika former för olika ändamål: som navigerings eller riktningshjälpmedel, för att markera en plats av respekt eller ett minnesmärke av en älskad person, eller för att markera vandringsvägar eller platser där fisken kan hittas. Andra liknande stenstrukturer var föremål för vördnad, det vill säga platser med makt eller andarnas boning. De flesta inuksuit står var för sig, ibland är de anordnade i en serie som spänner över stora avstånd. Dessa skulpturala former är bland de äldsta och viktigaste föremål som placerats av människor i det vidsträckta, arktiska landskapet.

En Inukshuk kan vara liten eller stor, en enda sten eller flera stenar balanserade på varandra. Eftersom att de är byggda av stenar som finns nära till hands, är var och en unik. Arrangemanget av stenarna anger syftet med varje Inukshuk. Exempelvis kan riktningarna på armarna eller benen indikera riktningen för en passage genom bergen eller vildrenarnas vandringsvägar. En Inukshuk utan armar eller med horn, är ofta en markör för en matgömma.

Enligt inuiternas traditioner är det förbjudet att förstöra en inukshuk. En Inukshuk symboliserar ofta en förfader som visste hur man lever av naturen på traditionellt sätt.

/Peter

Dela detta
  • 38
    Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>