Skidutrustning för klassiska fjällturer

vinterfjall_utrustning_peter_persson_blogg

Vallningsfritt på fjället
Jag väljer helst vallningsfria skidor på mina långturer. När det är kallt är det svårt att få ut vallan, och det är skönt att slippa när man kliver ur tältet på morgonen. Jag brukar också ha med korta eller långa stighudar för extra fäste i backar. Stighudar är även till stor hjälp när man drar pulka. Nackdelen med vallningsfritt är att det blir sämre glid utför, men det spelar inte någon roll eftersom långturerna oftast går i ganska flack terräng.

Rekommenderad längd på turskidor är kroppslängd plus 15 till 30 centimeter och bredd 65 till 80 mm för att klara lös snö. Heldragen stålkant är att föredra på fjället. Det ger bra grepp när snön är hård, vid skrååkning eller utförsåkning.

turskidor_inivildmarken
Här ser ni mina Amundsen BC från Åsnes. En mycket bra skida för långturer på fjället.

Bindningar
På fjället behövs en tålig bindning. Tidigare körde jag med kabelbindning eller bygelbindning med Nordic Norm 75 mm, men på senare år har jag helt gått över till Rottefellas BC-system som är mycket smidigt och samtidigt stabilt. En klassisk turbindning kan dock vara lättare att laga i fält vilket förmodligen är främsta anledningen till att vissa fortfarande använder dem. När du väljer bindning, tänk efter om du kan laga den om den går sönder ute på fjället. Kommer du fram till att du inte kan det, bör du välja en annan.

Turpjäxor
Just nu håller jag på att testa ett par Lundhags Guide Expedition till min BC-bindning. Det bästa med dessa pjäxor är att de har en löstagbar innersko i ull, vilket gör att det blir lättare att hålla pjäxorna torra. Jag har också ett par Crispi Stetind som jag har använd i många år.

Turstavar
Stavar på turen ska vara hållbara med stora trugor för lös snö. Teleskopstavar med reglerbar längd är bra i brant terräng och är smidiga att transportera. Viktigt är att spännena klarar kyla samt att de går att justera med vantarna på. Ta gärna med en extra truga och en extra teleskopstav om du ska skida långt. Ramlar du kan staven gå av.

Pulka på långtur
När jag går på långtur väljer jag nästan alltid att packa i pulka. Det är skönt att slippa ryggsäck som tynger samt gör ryggen svettig.
En stor fördel med pulka är att den är lätt att packa. Dock är det viktigt att inte packa för mycket på höjden då pulkan lätt kan välta när man går på skrå. Pulkan är dock jobbigare att släpa på i lös snö och i uppförsbackar.

turpulka_inivildmarken_fjellpulken
Jag har använd flera olika pulkor. Den modell jag använder nu är en Fjellpulken Transporter 155. Det är en avskalad och enkel variant av fjällpulka i slittålig plast som bara väger 3300 g men ändå tål att lastas tungt på fjällturen. Den kan också användas till att frakta ved och utrustning till ett basläger samt som bår vid olycksfall.

Fjellpulken och Norpulken är de två ledande tillverkarna av fjällpulkor.

Dela detta
 • 39
  Shares

5 Comments on “Skidutrustning för klassiska fjällturer

 1. Hej och tack för bra inlägg.

  Jag och några vänner ska på tur på fjället några dagar i mars. Misstänker att fjällbäckarna som är så lättillgängliga som vattenkälla inte är lika tillgängliga då. Har du tips på hur man bäst hushåller med dricksvatten? Värma is i ryggsäcken under dagen? Koka upp snö i stormkök? Tack på förhand.

  • Du smälter snö i kastrull på stormköket. Svårare än så är det inte :)
   Under dagen kan du förvara vatten i termos och i ”plunta” innanför jackan.

  • Hej Johan!
   Du smälter snö på stormköket för att få vatten. Vanligtvis smälter man snö på morgonen och kvällen och fyller på termosar och vattenflaskor. Ibland kan man hitta rinnande vatten och då är det bara tacka och ta emot.

   /Peter

 2. Tack för bra blogg.

  Lundhags Guide Expedition, jag har inte möjlighet att känna och klämma på dessa i butik. Vad jag kan läsa mig till upplever en del att Lundhags pjäxor är något trånga och inget för lite bredare fötter. Är detta något du märkt med Expedition?

  • Har precis köpt Guide Expedition BC. Mina fötter är lite bredare och jag använder Lundhags bredare kängor (Opti-läst) sommartid och är nöjd. Guide Expedition BC kändes inte speciellt smala då jag prövade med liner + tunn extrasocka. Har valt att ta hem strl 45 då jag har 45 i mina Lundhags Ranger High, väl medveten om att de kunde bli för stora. Detta är en sko anpassad för filtinsats och med ett extra stort tåutymme, och min tidigare erfarenhet av kängor med filtfot är att de tenderar bli rymligare allteftersom de används. Men som sagt så är bredden helt ok här för mina breda fötter men pjäxorna är väl långa. Finns lite för mycket plats kvar framåt i skorna och detta gör att jag troligen kommer att byta till 44. Denna strl är enligt skomakaren på Lundhags 1 mm smalare, men han kan lästa ut en 44 med 3 mm, Borde alltså innebära en ännu bredare sko fast med kortare längd.
   Köper extra filtinsatser direkt med de nya pjäxorna för att alltid ha ett par torra i packningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>