Kamerautrustning för film och foto i vildmarken

Kamerautrustning_inivildmarken_peter_persson

Här är en kort sammanställning över den viktigaste utrustningen som jag personligen använder för att dokumentera mina äventyr. En del av det ni ser här har satts på prov i stränga förhållanden, och ibland bokstavligen släpats genom buskar och snår i vildmarken. Så vad kan jag säga, den här utrustningen har fungerat för mig, kanske en del av den kommer att fungera för dig.

Huvudkamera

Min huvudkamera för film och foto dessa dagar är en Panasonic Lumix FZ1000. Jag köpte den främst för att jag ville ha en bra allt-i-ett kamera och för att komma ner i volym och vikt. Den har en relativt stor bildsensor och ett zoomomfång på 25-400 mm. Filmar i 4K och väger 831 gram. Tyvärr är den inte väderskyddad, vilket betyder att jag ibland måste använda ett regnskydd när jag filmar/fotar samt förvara den torrt. Jag använder också en vattentät och slitstark kameraväska från märket Thule.

cam1

Extern mikrofon

En extern mikrofon är ett måste om man vill ha hyfsat ljud. Det förbättrar ljudkvaliteten på talarens röst och minskar störande bakgrundsljud såsom vind. Jag använder oftast en Røde Videomic Pro. Det är en kompakt mikrofon som levererar bra ljud och som fungerar till alla mina kameror.

Actionkameror

På det här äventyret kommer jag att använda två olika actionkameror, en GoPro Hero3+ Black och en Dji Osmo. Osmon är det senaste tillskottet och öppnar upp för helt nya möjligheter. Det är en mångsidig kamera som har en inbyggd steadicam som gör handhållna videoklipp superstadiga. Den filmar också i 4K. Jag använder min Iphone 6s som skärm till båda kamerorna. För att skydda telefonen mot stötar och väta använder jag ett fodral från Griffin Survivor.

cam2

Drönare

Med en drönare kan man ta filmandet till en ny nivå. Modellen jag använder är en Dji Phantom 3 Pro, en fantastisk liten maskin som kan levererar grymma videoklipp. Dock är den inte så smidig att jag vill bära den i ryggsäcken på längre vandringar, men då jag inte är beroende av låg eller bara vill ha stämningsfulla klipp från omgivningen är den kanonbra! En ipad mini funkar bäst som skärm ihop med handkontrollen.

phantom

Extra batterier

Batterier är verkligen tråkiga att släpa på och de tar ofta slut alldeles för snabbt. För att ladda batterier på längre expeditioner kan en solpanel och/eller en powerbank vara att föredra. På vandringar runt en vecka är det oftast smidigare att bara bära med sig några extrabatterier.

Stativ

Manfrotto Off Road är en smidig följeslagare för fotografer som älskar naturen. Det är det lättaste stativet från Manfrotto och har utformats för att hjälpa vandrare och äventyrare spara så mycket utrymme och vikt som möjligt. Det finns självklart lättare typer av stativ, såsom GorillaPods, men då blir man mer begränsad i sitt filmande. Manfrotto Off Road är ett relativt stabilt stativ som klarar vikten av en systemkamera utom problem. Vikt 650 gram.

Egentligen hatar jag att släpa på massa elektronik men jag älskar samtidigt att dokumentera så det är bara att bita ihop :-/

/Peter

Dela detta

2 Comments on “Kamerautrustning för film och foto i vildmarken

 1. Tack för att dela detta Peter. Alltid intressant att se andras filmutrustning och därigenom försöka optimera sin egen utrustning. Tycker alltid det blir ett kompromos mellan vikt och funktion, och du har mycket med som jag av viktskäll har valt bort. Men jag har jo vanligtvist 5kg packrafting prylar med mig ;-)

  Ska bli spännande att se hur Dji Osmo kommer att funka. God tur.

  • Hej Jacob!
   Ja, det blir mycket att släpa på men jag kommer inte att bära med mig allt. Det är en hel del som ska filmas runtomkring äventyret också.
   Förhoppningsvis funkar Osmon som jag har tänkt, men man vet ju aldrig med teknik i naturen :-)

   Mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>