Lätt utrustning för vandring – del 1

Latt_utrustning_vandring_inivildmarken_2

Det är en frihet att kunna vandra med lätta steg och njuta av naturen, istället för att kånka på en stor tung ryggsäck. Om man planerar ordentligt kan man minska sin packning rejält, utan att det äventyrar säkerheten och komforten. Börja med de tyngsta posterna i din utrustning och se om du kan byta ut dem mot lättare alternativ.

På nätet finns så klart mängder med åsikter om vad som är lätt eller tungt. Prova dig fram under säkra förhållanden och skala ner successivt för att hitta det som passar bäst för just dig. Nedan presenterar jag lite prylar som jag själv tycker är lätta och pålitliga. Kitet består av tält, sovsäck, liggunderlag och kök för en person under barmarksförhållanden.

Tält – Hilleberg Enan

Fantastiskt lätt och slitstarkt tält för soloturer under vår, sommar och höst. Lätt att slå upp, gott om utrymme för en person med ryggsäck och bra ventilation.
Vikt: 1100 gram

Sovsäck Marmot Hydrogen

Hydrogen från Marmot är en dunsovsäck som inte tummar på vare sig kvalitet eller funktion. Passar perfekt för krävande turer när packningen ska vara så lätt som möjligt. Används med fördel under vår, sommar eller höst. Finns i 2 längder, en för personer upp till 183 cm långa och en för personer upp till 198 cm långa.
Dunet är behandlat med Down Defender och tyget är DWR behandlat för att bättre klara av fuktiga förhållanden vilket gör Marmots sovsäckar extra tåliga.
Vikt: 665 gram
Komforttemperatur: ca -1 C

Liggunderlag Exped Hyperlite

Synmat Hyperlite är ett av de lättaste, uppblåsbara liggunderlagen i världen. För att hålla vikten nere har formen på det ändrats så att den i stora drag följer konturerna längs kroppen. Till skillnad mot liknande mumieformade liggunderlag lämnar dessa inga hål eller mellanrum när man lägger två liggunderlag bredvid varandra. Detta tillåter två liggunderlag även i de allra smalaste tälten och formen gör att de även kan placeras skavfötters. Liggunderlaget har mycket bra isoleringsvärde.
Vikt: 330 gram
Isoleringsvärde 3.3: ca -6 grader

Kök – Primus Express Stove + Titankastrull på 1 L

Express Stove är med sin unika kombination av låg vikt och stryktålighet ett utmärkt kök för lätta packningar. Tillsammans med Primus TiTech Pot och en liten gasbehållare på 100 gram, får man ett ultralätt kökskit för 1 person.

kok_1

Totalvikt för all utrustning: 2320 gram

Dela detta

2 Comments on “Lätt utrustning för vandring – del 1

  1. Bra utrustning du nämner men för oss som inte har så fett med pengar men ändå vill ut o vandra ganska lätt följer mina fyra alternativ.

    1 Zephyros 1 tält väger ca 1,6 kg. Har använt det i både storm, snö och hagel och har alltid presterat till belåtenhet. Får plats med kängor och 75 l ryggsäck utan problem innanför och kan koka vatten utan det brinner upp. Kostar ca 1300 kr+frakt på engelska campingsidor. Påminner mycket om Akto. Finns även som en Lite version som då väger ca 200g mindre

    2 Vaude Norrsken liggunderlag väger ca 0,66kg och är väldigt bekvämt och stabilt att sova på. Kostar runt 800 kr i Sverige. Tar liten plats i packningen

    3 The North Face Gold Kazoo dunsovsäck klarar strax under nollan och väger 0,9 kg. Kostar runt 2000 kr i Sverige

    4 Biltema Friluftskök Med risk för att bli utskrattad så köpte jag deras nya förra året och blev väldigt positivt överraskad. Har använt det på alla mina soloturer förra året och det funkar kanon! Kan verkligen rekommenderas! Kokar upp vattnet snabbt och förbrukar lite gas. Görs av en amerikansk tillverkare så kvalitén är bra. Väger med kastrull, brännare ca 480g. Kostar 500kr På längre resor har jag även med deras lätta brännare som väger 45g som backup

  2. Med t. ex en Osprey Exos ryggsäck, 58 liter och ca 1200 gram får man en utrustning med alla de tyngsta delarna på omkring 3,5 kg, inklusive köket (gaspatronen är visst inte medräknad).
    Denna utrustningen är också väldigt traditionell, med detta menar jag att den skiljer sig inte i varken komfort eller utförande från en traditionell, kanske 2-3 gånger tyngre packning. En van fjällvandrare behöver inga nya kunskaper eller andra anpassningar för att använda den.

    Vill man verkligen pressa vikten så blir annorlunda lösningar och kunskaper nödvändiga.
    Ramlösa ryggsäckar kräver att man packar efter speciella metoder, tält kan ersättas med tarp och/eller bivy som båda kräver lite anpassning och övning, sovsäck kan ersättas med quilt, som saknar dragkedja, huva och ”ryggdelen” på en traditionell säck och de lättaste och tunnaste liggunderlagen i cellplast är extremt lätta, men ställer också krav på lägerplats och tilläggsklädsel när man sover för att det ska vara varmt och bekvämt. En del vandrare tycker att det är skoj att bygga egna køk med alkoholbrännare som kan bli väldigt lätta, men som i stort sett bara kan koka vatten med gott resultat.

    Det går drygt halvera vikten en gäng till (eller mera) om man väljer att göra detta, men om detta är acceptabelt är upp till var och en att bedöma. Viktigt att påpeka är att utan träning under goda förhållanden med sådan utrustning kan det också sänka graden av säkerhet på fjället, så det gäller (som alltid) att inte ligga utanför de trygga ramarna. Under tiden man testar ny utrustning bör man ALLTID göra det under förhållanden som medger möjlighet att avbryta turen på kort varsel (oavsett vilken nivå och vikt som utrustningen håller).

    Tack för en fin lista som fungerar fint både som inkörsport till de som vill gå vidare till extremt lätt packning eller som mål för de som vill ha en lätt packning under trygga och invanda ramar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>