Förvandla din smartphone till en pålitlig frilufts-GPS

Smartphone_som_outdoor_gps

Varför lägga flera tusenlappar på en klassisk, handburen gps när du kan använda din telefon? Att använda sin telefon som GPS har mängder av fördelar, som att ständigt ha uppdaterade kartor, större och bättre display och att slippa den extra vikten som en klassisk GPS innebär. Självklart finns det nackdelar också, en mobiltelefon är t ex inte lika stöt- och vattentålig som en klassisk GPS, den drar också mer ström, speciellt i kyla. Dessa saker går dock att förbättra genom att t ex köpa till ett vädertåligt fodral och använda telefonen i flygplansläge när man navigerar. Ska man ut på en längre tur kan det vara klokt att bära med ett externt batteri, som kan ladda telefonen (och annan elektronik) i naturen.

I det här inlägget visar jag dig hur jag gjorde för att förvandla min iphone 6 till en fullfjädrad frilufts-GPS.

1. Välj rätt kartapp
Det finns mängder av kartappar som funkar bra så länge du har mobiltäckning, men ska du vistas i obygden krävs en kartapp som kan spara kartinformationen för offlinebruk. En del appar är gratis, men vill man ha de bästa behöver man kanske betala en hundralapp.

Jag använder appen Galileo som har många bra funktioner. Appen bygger på att alla kartrutor som appen laddar in, dvs när man navigerar omkring i kartappen, sparas på telefonen för användning när man inte har täckning. I Galileo kan man välja från vilken kartkälla man ska ladda in kartor. Man kan också bestämma hur ofta kartorna ska uppdateras.

2. Lägg in kartmaterial
Galileo kommer med en del bra kartor förinstallerade men du kan också lägga in andra kartor, t ex dem jag visar lite längre ner. För att kunna skapa anpassade kartor behöver du endast kartkällan och den här koden, så att du kan skapa en XML-fil som du sedan för över till appen.

För allmänt friluftsliv i Sverige tycker jag att kartan ”Hitta Frilufts” är bäst. Där hittar man samma detaljerade information som på Lantmäteriets terrängkartor. Ska man vandra i svenska fjällen är ”Fjällkartan” fantastiskt bra. Här får du hela fjällkedjan i mobilen helt gratis.

Öppna först appen, hämta sedan hem filen på telefonen och välj ”öppna i Galileo”. Sitter du vid en dator kan du spara ner filen och sedan bifoga den i ett mail som du sedan öppnar i telefonen, klicka på filen och välj ”öppna i Galileo”. Sen är det bara att navigera runt på kartan så sparas allt du tittar på i appen.

3. Växla mellan olika kartor i Galileo
Under ”inställningar” klickar du på ”Map Source”, sen är det bara att aktivera den karta du vill använda.

Om det inte skulle fungera för dig är det bara att du ställer en fråga i kommentarsfältet nedan, så försöker jag hjälpa dig så fort jag kan.

Obs! En GPS ersätter aldrig topografiska papperskartor och kompass.

Här hittar du mer information om kartmaterial till iphone/ipad >>

Kör hårt!
Peter

Dela detta
 • 35
  Shares

52 Comments on “Förvandla din smartphone till en pålitlig frilufts-GPS

 1. Precis som du skriver har jag gjort. Har använt mig av IPad mini och Lifeproos nuud fodral. Toppen i kajaken tillsammans med Eniro Sjökort eller Navionics Boating. // Peter

 2. Hejsan! När jag försöker att öppna kartmappen i drop box står det bara ”Ladda ner en applikation som kan öppna filen”!!! Vad gör jag då för fel för att jag hittar inga flera appar passande för detta!!

  • Hej Dick!
   Har du laddat ner Galileo Offline Maps? Har du en iphone eller Android?

   /Peter

   • Hej Peter.

    Jag har Android och har installerat appen Galileo offline mapp men får ”Ladda ner en applikation som kan öppna filen”. Har du något tips?

    Hälsningar Klas

     • Hitta friluftskartan funkar numer även till android.
      Spara ner koden som Peter refererar till. Öppna sedan Dropbox. Välj filen och öppna den med Galileo. Klart!
      Gratis karta med offline funktion :)

 3. Tjena detta låter ju intressant, men hur står sig egentligen mobilen mot en riktig frilufts gps? Tänker då mest på hur det är med mottagningen ute i ”obygden”, Trodde en riktig gps fungerade mycket bättre där?
  Mvh

  • Hej Jonas!
   Om man jämför med handhållna GPSer som har inbyggd antenn så tycker jag att mobiltelefonen har minst lika bra, om inte bättre mottagning. Telefonen kan ju använda både telefonnätet och satellitnätet vilket ger en snabbare och mer exakt position. Där det inte finns mobiltäckning tar det lite längre tid men inte så det stör. Sen är ju mobiltelefonens display mycket snabbare och bättre än på de traditionella GPSerna. I alla om jag jämför med de GPS-modeller jag har testat.

   /Peter

 4. Använder också Galileo Pro och det funkar bra. Bra tips om terrängkartan, den hade jag inte. Vet du om man kan få in Länsstyrelsens terrängkarta nu när dem släppt den fri 2016? Eller är det samma?

  Ps har du nåt bra tips på ruttplanering i datorn (mac). Jag har testat Garmin Basecamp men tycker det är klumpigt och synd att man inte kan använda samma karta som på Galileo sedan (använder då OpenCycleMap).

 5. Ett enda stort aber med mobiltelefoner kan vara hur de står sig i lite tuffare väder som regn och kyla. En GPS som exempelvis Garmin GPSmap med fysiska knappar kan vara att föredra när det är kallt ute och man inte vill ta av sig vantarna. Dessutom är de flesta mobiltelefonerna inte så tåliga mot stötar och fall. Men bortsett från det funkar mobiltelefonen alldeles ypperligt som GPS.

 6. Hej!!

  Har laddat ner appen men kan inte öppna dropbox-filerna i galileo. Jag har en android-lur. Har du några tips?

 7. Fantastiskt tips! Testade att kombinera ‘Hitta Frilufts’ med GPX-filer för Bohusleden. Fungerade klockrent! Detta blir ett finfint extraredskap framöver.

 8. Jag gjorde som Peter skriver i texten, laddade hem Galileo appen i telefonen
  och tog även hem ”hitta frilufs” kartan.
  Snacka om att spara in pengar istället för att köpa en dyr GPS så köpte jag appen för 40:- och ett vattentåligt fodral till smartphonen.
  -Peter, när blir det några fler filmer från vildmarken ? :)

   • Det ser jag fram emot!
    Har sett allt material som du skapat hittills.
    Du är en förebild för många Peter, kämpa på!

 9. Hej. Vet du någon karta som täcker Västra Australien som går att använda på samma sätt? Ska dit och vill inte köpa på mig mer än nödvändigt! :-)

  • Hej Kenneth!
   Tyvärr har jag inte sett något digitalt kartmaterial över Australien.

 10. hejsan, bra blogg du har för att inte tala om dina filmer du gör, såå bra, nu undrar jag om du kan hjälpa mig hur jag ska göra för att kunna få ”hitta frilufs” kartan till min android mobil så den fungerar med Galileo, beskriv gärna så detaljerat du kan, tack på förhand.
  / Pinge

 11. Har provat ett tag nu och får bannemej inte in friluftskartan i Galileo för android. Verkar inte finns någon koppling mellan appen och filändelsen… hmm ska fortsätta försöka och kommer jag på en lösning skriver jag här :)

  • Hej Niklas!
   Det stämmer, det funkar tyvärr inte för Android. Ledsen för att jag var otydlig med det i inlägget.

   /Peter

 12. Tja

  Jag har använt fjällkartan i Galileo sedan du skrev detta inlägg. Men nu idag när jag skulle använda kartan så fanns den inte kvar i Galileo. Jag gjorde då om proceduren och laddade hem olik kartor igen. Alla fungerar som förut förutom fjällkartan!!!! Den går inte att få in i galileo, ingenting händer.

  Kan de va att Lantmäteriet har typ förbjudit det eller vad kan det vara? Har även provat att använda andra personers droppbox version av fjällkartan utan framgång

  • Jag har exakt samma problem. Synd, för det var perfekt den korta tid det funkade. Har appen uppdaterats på nåt sätt så att fjällkartan inte fungerar längre? Nån som har en lösning?

   • Hej Hannes!
    Ja, det verkar vara något med den senaste uppdateringen i appen. Jag ska undersöka detta och se om det går att lösa.

    /Peter

  • Hej Joakim!
   Jag upptäckte just samma sak. Tyvärr vet jag inte vad det beror på, jag ska undersöka detta lite närmare och se om det går att lösa. Kartan ”Hitta Frilufts” ska dock fungera felfritt.

   Mvh Peter

 13. Tjena. Jag har varit i kontakt med supporten på Galileo och förklarat vad som hänt med fjällkartan.
  Förklaringen är en bugg från senaste uppdateringen.
  Det ska vara åtgärdat med nästa uppdatering som kommer inom ett par dagar.

  Vänliga hälsningar

  Tobias Wiklund

 14. Grymt bra app-tips. Tack!

  Vet du/någon om det finns liknande kartor för Norge att tillgå?

  Med vänlig hälsning,
  Martin

  • Hej Martin!
   Jag använder en app som heter Norge-serien. Kika på den vettja ;-)

   Mvh Peter

 15. Finns lite nya appar som bygger på Lanmäteriets öppna data där fjällkartan finns med; Backwater Maps finns för både iOS (https://itunes.apple.com/se/app/backwater-maps/id1105603539?l=en&mt=8) och Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.backwatermaps.app). Den är gratis men offline-funktionen kostar några tior..

  Sen finns Lokasinne (för Android) som är helt gratis (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.deepcoldsoft.lokalsinne).

 16. Hittade precis till den här sidan. Det är jag som har skapat kartkällorna som länkas ovan.
  Har lagt upp dessa samt övriga kartkällor jag skapat på den här webbplatsen:
  https://custom-map-source.appspot.com/

  Och som sagt, funkar bara med Galileo för iOS. Letar fortfarande efter ett värdigt alternativ för Android då jag har en vattentät Android-platta som skulle vara perfekt som kart-navigator.

  • Hej Johan!
   Tack för kartkällorna, de har verkligen kommit till användning.

   Mvh Peter

 17. Hej

  Tack för tipsen,

  Provar att öppna Fjällkartan-filen med mkt android Sony Xperia, men jag kan inte välja öppna med Galileo. Finns det något annat sätt att öppna filen? tex. genom Galileo -programmet

  • Hej! Jag använder viewranger som funkar bra både på android och ipad. Kartorna kostar visserligen lite men man laddar bara ner kvadraterna man behöver sen har man dom på livstid. Jag tycker det funkar smidigt då jag går med papperskarta primärt och bara kör elektroniskt som stöd då och då. Gillar att det då är samma format o utseende så det är den vanliga terrängkartan i gpsen.
   Ps Förr var kartorna rätt dyra men nu har dom gått ner i pris betydligt.

 18. Vad jag vet så finns det ingen
  mobil som har en ÄKTA GPS. Kolla
  gärna på ”gsmarena”. Dessa A-gps i
  dagens mobiler går inte att jämföra med en GPS på riktigt.

 19. Utmärkt info, tack!

  Försökte hitta ett sätt att manuellt lägga in egna stigar och genvägar manuellt innan man går ut.
  Är det möjligt eller inte? Verkar inte finnas som funktion?

  Tack oavsett!
  P

  • Hej!
   Tack själv. Jag vet inte att man kan lägga in egna stigar, jag har bara testat att lägga in punkter/waypoints och det funkar bra. Sen kan man spela in sin rutt men det har jag inte hunnit testa heller tyvärr.

   Mvh Peter

 20. Pingback: Så blir din iPhone den perfekta kartan och stigfinnaren för mountainbike och friluftsliv – Markgard.com

 21. Hej,

  Kör Galileo Pro. Fjällkartan har gått bra att få in, men Hitta Frilufts går inte. När jag försöker hämta Dropbox-filen, så får jag bara en .ms-fil som är pytteliten. Gör jag något galet? Har provar både direktnedladdning och Dropbox med samma dåliga resultat. Tacksam för tips!
  //Thomas

  • Hej,
   Använd filhanterare för filer, hitta stället där du sparade filen.
   sen öppna och välj program Galileo Pri att öppna med.

   //Per

 22. Hej
  Kan man dela waypoints med andra, tex om man gör markeringar på fiskeplatser etc?

  • Hej!
   Jag tror inte det tyvärr. Det är dock ganska länge sen jag skrev det här inlägget, så det kan ju finnas en sådan funktion i en annan app nu.

   Mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>