Lätt utrustning för vandring – del 5

Arcteryx_bora2_mid_Peter_Persson

Jag har just införskaffat en ny typ av känga som jag tänkte använda när jag kombinerar vandring och packrafting. Modellen heter Bora 2 Mid från varumärket Arcteryx, en innovativ känga med unik design.

I jämförelse med traditionella kängor är dessa kängor lätta, men det finns så klart ännu lättare alternativ om man vill banta vikten ordentligt. Jag tycker dock att man ska se till behovet först och inte stirra sig blind på vikten. Den här kängan har nämligen en hel del fiffiga egenskaper som är värda att kika på.

Kängan har en löstagbar innersko som formar sig efter foten, ger utmärkt ventilation och är helt vattentät. Och en yttersko som ger stabilitet och slitstyrka. Detta är en utmärkt känga för längre fjällvandringar, anmarscher och skogspromenader men även vintertid vid slask och töväder.

Ytterskons ovandel är tillverkad i ett enda stycke, vilket gör den slät. Det gör att den saknar kanter och sömmar som kan nötas samtidigt som slitstyrkan ökar markant och vikten hålls nere.

Ytterskon är tillverkad av material som inte suger åt sig vatten. Detta innebär att du endast behöver torka av ytterskon med en handduk om du skulle råka trampa ner i en myr eller i en vattenpöl. Och när du vadar genom vattendrag kan du ta av dig innerskon och gå barfota i ytterskon, för att sedan trä på innerskon igen när du kommit upp på land och ska fortsätta din vandring.

Innerskon är tillverkad av Gore-Tex Stretch, ett mycket bekvämt material som formar sig efter foten. Den är helt vattentät och suger inte åt sig så mycket väta. Eftersom den nästan helt saknar sömmar har den knappt någon tejp, vilket gör att den ger bättre ventilation än en traditionell Gore-Tex känga, eftersom de tejpade sömmarna inte ventilerar. Jag kan dock tycka att dem ändå blir varma när man vandrar i soligt och varmt högsommarväder, men det kommer man nog aldrig ifrån när man kör med Gore-Tex.

Innerskon kan användas separat som toffel i fjällstugan och som en smidig sko att snabbt dra på dig, när du sover i tält och måste ut och kissa på natten.

Skons konstruktion innebär att snörningen sitter i ytterskon och att skon helt saknar plös. Avsaknaden av plös ger bättre komfort, en större ventilerande yta och ökad vattentäthet.

Formgjuten hälkappa och tåskydd skyddar skon mot slitage när du går i tuff terräng och den rundade sulkanten baktill ger ett mycket bra grepp när du går nerför och ger även en rullande gång.
Yttersulan är lätt och slitstark och ger bra grepp i besvärlig terräng.

Här ser ni kängorna in action på Hardangervidda i Norge. Inga blöta fötter här inte :-)

Kängor från Arcteryx hittar ni på Naturkompaniet >>

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>