En annorlunda jul

Muddus_Peter_Persson

December 2009 bestämde jag och min arbetskollega Jonas att vi skulle göra en midvintertur genom Muddus Nationalpark i Lappland. Vår plan var att korsa parken från Norr till söder, genom att skida längs frusna vattendrag och myrar. Detta visade sig dock vara svårare än vi hade trott. Snön hade nämligen lagt sig innan den riktiga kylan anlände vilket medförde svaga isar och platser med öppet vatten. Vi var därför tvingade att navigera genom skogen istället. Efter tre dagars pulsande genom meterdjup snö, insåg vi till sist att det skulle bli för tungt att fortsätta hela vägen. Vi bestämde oss därför för att lägga ett basläger och göra dagsturer i urskogen istället. Här följer ett videoklipp och lite bilder från turen.

Muddus är de stora myrarnas och urskogarnas land, en bevarad del av den svenska taigan. Här kan man uppleva orörd storskog, vilda vattenfall och ensligheten över myrvidderna, och möta ett djurliv som är typiskt för den norrländska naturen – där den lämnats i fred. Muddus nationalpark är unik genom att en så stor areal orörd skog och myr skyddats. Nästan halva parken består av myrmarker. Terrängen är flack med endast enstaka bergshöjder.

Muddus_talt
Ur dagboken: ”Datum: 27/12-2010. Position: X: 7442799, Y: 1692599. Temperatur -35°C. Kylan låg som ett lock över urskogen och vi var helt ensamma. Vi stekte bacon i absiden, drack en skvätt Whisky och njöt av den tysta vildmarken. Ett härligt sätt att avsluta året på.”

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>