Osprey Xenith 88 – tunglastare med skönt bärsystem

Osprey_Xenith_88_Peter_Persson_30

När det handlar om att bära tunga packningar, är Osprey Xenith 88 en av de bekvämaste ryggsäckarna jag någonsin har testat. Det är en stor ryggsäck med ett riktigt bra bärsystem och flera smarta detaljer. Den är främst framtagen för veckolånga fjällvandringar och krävande expeditioner där mycket prylar måste bäras med till exempelvis ett basläger. Osprey Xenith har vunnit flera priser, bland annat för att vara den bästa ryggsäcken för längre resor. Den har testats av seriösa guider på expeditioner i Alaska, där packningarna vägde runt 30 kg i upp till tre veckor. Själv har jag använt min Xenith 88 på två veckolånga fjällvandringar med packningar runt 20-23 kg samt på en kortare paddeltur. Ryggsäcken har levererat vid samtliga tillfällen.

Paddling_packraft_vildmark_jamtland

Osprey Xenith finns i tre storlekar, 75, 88 och 105 liter. Därtill kan du välja mellan två rygglängder, när du köper ryggsäcken, och rygglängden kan även justeras, så att du får en ryggsäck som passar just din kropp. Bärsystemet tillsammans med den integrerade ramen ger stabilitet och bra viktfördelning. Paddingen som används i höftbältet och axelremmarna håller hög kvalitet och din egen kroppsvärme gör att den formar sig efter just din kropp. Det är få ryggsäckar på marknaden som levererar lika hög komfort när du bär medeltunga till tunga packningar. I jämförelse med andra ryggsäckar som jag testat, är den här modellen lite styvare, vilket är bättre när du ska bära tungt, men det blir kanske lite overkill om du huvudsakligen ska bära medeltunga packningar.

Osprey_Xenith_back
Här ser man ryggpanelen som har som en lite klibbig yta vilket motverkar att ryggsäcken glider. Materialet är flexande och ger bra ventilation.

Osprey_Xenith_front
Många praktiska fickor, speciellt de stora stretchfickorna på fronten och sidorna.

Vikt
Xenith 88 är absolut ingen ultralätt ryggsäck, men den har ändå en bra balans av egenskaper och funktionalitet samtidigt som vikten är relativt låg (2380 gram). I jämförelse med likvärdiga modeller på svenska marknaden, är Xenith 88 definitivt en av de lättaste tunglastarna. Den är t ex 1070 gram lättare än Fjällräven Kajka 85, men hela 1420 gram tyngre än min ultralätta ryggsäck från Hyperlite Mountaingear, som väger 960 gram med en volym på 85 liter. Osprey Xenith 88 känns dock stabilare på ryggen när jag jämför båda tungt lastade, från ca 18 kg och uppåt.

Sammanställning
Plus: Superskönt bärsystem och många användbara fickor. Tilltalande pris.
Minus: Ej vattentät. Kan vara lite krånglig att ställa in första gången.

Dela detta
 • 29
  Shares

5 Comments on “Osprey Xenith 88 – tunglastare med skönt bärsystem

 1. Kolla in seekoutside unaweep. Finns från ca 1.3kg 65l till 1.7kg 103l med riktig ram. Tål rejäla vikter.

  • Hej!
   Har sett dem, tyvärr verkar det inte finns någon återförsäljare i Sverige.

 2. Tack för dina inspirerande äventyr!

  Jag är mitt uppe i min process att undersöka vilken ryggsäck jag ska köpa för min expedition i sommar (tidig höst) i svenska fjället. Jag siktar på att ta med max 20 kg och undrar hur denna ryggsäck står sig mot Kajka (förutom att den är tyngre)?

  • Hej Victor och tack själv!
   Personligen tycker jag att Kajkan är onödigt tung. Det är absolut ingen dålig ryggsäck, men jag gillar inte att bära på massa onödig dödvikt. 20 kg är inte extremt tungt och båda säckarna klarar den vikten utan problem. Så, om du vill skala ner vikten är Xenith bättre, men det viktigaste är att ryggsäcken sitter bra på just din rygg. Sen har ju säckarna olika detaljer och där är det mycket en smaksak vad man gillar. Prova båda säckarna med vikter i butik och jämför, eller ännu bättre, köp båda och provpacka hemma. Sen är det bara att behålla den som känns bäst :-)

   /Peter

 3. Hej!

  Bestämde mig för att byta ut min 15 år gamla Norröna efter sommarens tripp till Hardangervidda. Efter att jag kollat din blogg Peter, köpte jag en Xenith88 och blev inte besviken.
  Har nu använt den på en tur i Jämtland med ca 17 kg i packningen. Sitter fint direkt utan konstanta justeringar. Bra fickor, lätt att fästa upp stavar på utsidan. Jag är mycket nöjd!
  Man inser hur materialen utvecklats de senaste åren…
  Mvh Jonas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>