Skogsavverkning hotar tjädern

Det är verkligen dystra tider för Europas sista gammelskogar. I Slovakien pågår just nu en kampanj för att rädda tjädern. De senaste tio åren har tjädern minskat kraftigt och håller på att utrotas. Anledningen är det intensiva och expansiva kalhyggesbruk som förs. Utvecklingen i skogsbruket liknar den i Sverige. De riktiga skogarna omvandlas till plantager och där kan inte många skogslevande arter överleva.

I över 20 år har jag vandrat, paddlat och skidat i Sveriges mest avlägsna skogar och fjäll. Därmed har jag skaffat mig en ganska tydlig bild av hur våra skogar faktiskt ser ut, och jag har själv bevittnat hur skogar med höga naturvärden har trasats sönder av stora kalhyggen och nyanlagda skogsvägar. För en friluftsmänniska som mig är det helt ofattbart med detta ohållbara skogsbruk. Det är en katastrofal utveckling just nu och jag ryser när jag tänker på hur det kommer se ut när mina barnbarn växer upp. Kommer det ens finnas någon riktig skog kvar?

Det blev visst ett ganska deppigt inlägg i kväll :-(
I morgon tar jag nya tag.

/Peter

Dela detta
 • 4
  Shares

3 Comments on “Skogsavverkning hotar tjädern

 1. Du har helt rätt Peter, dagens skogsskövlingar är fruktansvärda för skogen biologiska mångfald. 2000 -skogslevande arter är idag hotade av skogsbrukets metoder-där kalhyggena utgör det största hotet mot skogens mångfald. Visar bl.a ArtDatabankens rödlista. Fragmenteringen av våra skogar beror bl.a. på att det finns 210 000km skogsbilvägar som styckar sönder skogarna till kvarter, och det byggs 1,700 km nya skogsbilvägar årligen. 15 % av skogen i Sverige består av vägar. vägarna fragmentera sönder vildmarken.

 2. Hej!

  Jag gillar dina filmer även om du ibland går hårt åt skogsbruket enligt min åsikt.
  Att tjädern är beroende av gammelskog är en gammal föreställning som gärna naturvårdsorganisationer använder sig av i sin marknadsföring.

  Tjädern är inte speciellt kräsen i sin livsmiljö bara det finns mat, vatten och skydd för predatorer. Störst täthet av tjäder hittas enligt forskning faktiskt i gallringsskogar av tall. Läs gärna boken Tjädern- bland skogsbruk, rävar och andra jägare av Eric Ringaby.

  Sen håller jag ju helt med om att trevligaste skogen att träffa på tjädern är fjällgamskogen.

  Mvh
  Erik

  • Intressant tråd. Jag håller med om att tjädern faktiskt imponerar med att vara mer anpassbar än vad vi traditionellt tänker. Jag är uppväxt i gammelskogar i södra Jämtland. Vår tro var att den behövde gammeltall för att trivas. Framför allt tänkte vi att det behövdes för att ge spelplatser. Numera 30 till 40 år senare finns inte många gammeltallar kvar hemma kring Digerberget. Urskogarna med alla gamla stigar är borta. Planterad Svensktall, contorta och planterad gran med visst lövinslag är vår nya vildmark. Det mesta står i rader med några meters lucka. Jag använder ändå ordet vildmark eftersom att även denna skog är svårgenomtränglig, innehåller djur och är folktom. Hela karaktären på området är förändrad. Däremot finns faktiskt tjädrar kvar och de spelar numera i uppväxta tallplanteringar. Naturen vill trots allt leva och finner sina vägar. De trakter jag kommer ifrån är skövlade av vattenkraft och modernt skogsbruk. Nästa katastrof för lokala naturen är några hundratal vindkraftverk. Ändå är min trakt en fantastisk natur med djurliv, ensamhet och stora vidder.
   Antar att även kärleken till naturen hittar nya vägar då man annars skulle vara tvungen att bara ge upp och bli inne.
   Sålunda har tjädrar och glesbygdsbor det gemensamma att det är möjligt att anpassa sig till det nya som ersatt det gamla trots att man egentligen inte trodde det skulle gå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>