Skogsavverkning hotar tjädern

Det är verkligen dystra tider för Europas sista gammelskogar. I Slovakien pågår just nu en kampanj för att rädda tjädern. De senaste tio åren har tjädern minskat kraftigt och håller på att utrotas. Anledningen är det intensiva och expansiva kalhyggesbruk som förs. Utvecklingen i skogsbruket liknar den i Sverige. De riktiga skogarna omvandlas till plantager och där kan inte många skogslevande arter överleva.

I över 20 år har jag vandrat, paddlat och skidat i Sveriges mest avlägsna skogar och fjäll. Därmed har jag skaffat mig en ganska tydlig bild av hur våra skogar faktiskt ser ut, och jag har själv bevittnat hur skogar med höga naturvärden har trasats sönder av stora kalhyggen och nyanlagda skogsvägar. För en friluftsmänniska som mig är det helt ofattbart med detta ohållbara skogsbruk. Det är en katastrofal utveckling just nu och jag ryser när jag tänker på hur det kommer se ut när mina barnbarn växer upp. Kommer det ens finnas någon riktig skog kvar?

Det blev visst ett ganska deppigt inlägg i kväll :-(
I morgon tar jag nya tag.

/Peter

One Comment on “Skogsavverkning hotar tjädern

  1. Du har helt rätt Peter, dagens skogsskövlingar är fruktansvärda för skogen biologiska mångfald. 2000 -skogslevande arter är idag hotade av skogsbrukets metoder-där kalhyggena utgör det största hotet mot skogens mångfald. Visar bl.a ArtDatabankens rödlista. Fragmenteringen av våra skogar beror bl.a. på att det finns 210 000km skogsbilvägar som styckar sönder skogarna till kvarter, och det byggs 1,700 km nya skogsbilvägar årligen. 15 % av skogen i Sverige består av vägar. vägarna fragmentera sönder vildmarken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>