Recension av Lundhags Skare

Lundhags_Skare_hiking_boots

I höstas fick jag mina nya vinterkängor från Lundhags för testning. Modellen heter Skare och jag har använt dem i stort sett hela hösten och vintern. Första gången jag såg dem var när jag satt och bläddrade i Lundhags workbook under en kafferast på jobbet och jag fastnade för dem omedelbart. Det var precis sådana kängor jag hade letat efter till min vintervandring – skalkängor med löstagbart ullfoder. Lite senare dök Skare upp på ISPO i München (världens största vintersportmässa) och där vann modellen pris som bästa sko 2016.

Om Lundhags Skare
Som de flesta Lundhagskängor är Skare gjord av läder med bottendel i cellgummi. I jämförelse med andra vinterkängor är den ganska lätt. Men, det som verkligen sticker ut är den löstagbara innerskon som är gjord av ullfilt. Efter en lång dag på tur kan du bara ta ur innerskorna och låta dem torka separat. På så sätt torkar kängorna mycket snabbare. Om du tältar kan du värma innerskorna i sovsäcken, så slipper du köra ner fötterna i stelfrusna kängor på morgonen. Dessutom funkar innerskorna utmärkt som tofflor i kalla fjällstugor.

Lundhags_Skare_ullfoder

Så testades kängorna
Lundhags Skare har varit mina enda kängor den här vintern. Jag har gått i dem till vardags under i stort sett hela vintern, och ju mer jag använder dem desto skönare blir de. Under januari och februari vandrade jag ca 3 mil i veckan med kängorna. Men den riktiga prövningen var under mitt stora skogsäventyr i lappland i mitten av mars. Då hade jag snöskor på kängorna och vandrade genom ett stort urskogsområde med 18 kg packning på ryggen. Här är ett kort klipp på kängorna.

Komfort
Kängorna är fantastiskt behagliga att gå både långt och länge med och jag har aldrig känt en tillstymmelse till skav. Dock kändes de lite trånga i början, men det gav med sig när innerskorna väl hade format sig efter fötterna. Man måste lägga ner lite extra tid på att gå in Lundhags kängor, men när de väl är ingångna sitter de som gjutet på fötterna.

Isoleringsförmåga
Tack vare den varma ullinnerskon, behöver jag sällan använda tjocka ullstrumpor i kängorna. På min snöskotur i lappland hade jag bara en tunn ullstrumpa närmast foten och en mellantjock utanpå, mer behövdes inte för att hålla fötterna varma i kylan. Dock var det aldrig kallare än minus 10 grader.

Skare har också en rymlig tåbox som erbjuder gott om plats för tårna, vilket gör det lättare att hålla tårna varma.

Vattenavvisning
När det kommer till vattenavvisning finns det inte mycket att klaga på. Lite vax på sömmarna är allt som behövs för att stänga blötsnön ute. Vid ett par tillfällen fick jag in lite snö i kängorna, men det orsakades av att jag råkade trampa igenom snön ända till låren när jag tog av mig snöskorna.

Sulgrepp
Yttersulan ger bra grepp på de flesta underlag, även på packad snö. Men på ren is blir kängorna ganska hala. Vad jag vet är det bara sulor med metalldubbar som ger bra fäste på blank is.

Slutsats
Jag är väldigt nöjd med Skare-kängan och jag ser redan fram emot nya vildmarksturer med snöskorna. Nu ska kängorna vårdas och ställas undan för säsongen.

/Peter

Dela detta
 • 33
  Shares

11 Comments on “Recension av Lundhags Skare

 1. Intressant att läsa, har haft ett par Lundhags i närmare 20 år som fick gå i pension då sulor och sömnen släppt här och där . Köpte ett annat märke och ingen kvalite alls och de är redan slut efter ett par år. Nu blir det Lundhags igen, skor som håller.

  • Tack för kommentaren Lotta!
   Ja, Lundhags håller riktigt hög kvalitet :-)

 2. Vilka sommarkängor tycker du är bäst. Lundhags har ju kommit med flera nya och uppgraderade modeller.

  • Hej!
   Min favorit är helt klart Jaure Light High, den sitter perfekt på mina fötter :-)

 3. Hej
  Har just fått hem ett par Lundhags skare.
  Jag söker ett par relativt varma kängor då jag ibland kommer vara stilla när jag är ute på vintern. Tycker att innerskorna känns rätt tunna och funderar på hur varma dom är. Tror du om man är relativt stilla i -20 grader att värmen är tillräcklig i skorna?

  Förövrigt en bra artikel!

  Mvh Benny

 4. Hej! Hittade just din recension av Skare, tack!

  Hur upplever du att den är värmemässigt? Jag väljer lite mellan Lundhags Skare och Jörn Antifrys, men fick höra att Jörnkängan kunde bli för varm. Och hur mycket tycker du att man behöver gå upp i storlek med Skaren, räcker en storlek större? Har breda, platta fötter med hög vrist och kommer också att vara en del stilla (samt vandra förståss), och gissningsvis blir det inte mer än -15 men kan också bli blötsnö.

  Ser härligt ut på din vintertur i filmen! :)

  • Hej Camy, och tack själv!
   Skare är hyfsat varm men det är fortfarande en vandringskänga med ett relativt tunt foder. Min upplevelse är att den värmer bra så länge man ser till att ha tillräckligt med utrymme i skon. Ullfodret kan göra att kängan känns lite trång i början, men det formar sig efter foten ganska snabbt. Det är svårt att rekommendera hur många storlekar du bör gå upp då vi säkert har olika fötter. Jag gick upp en storlek och det blev perfekt när jag väl hade gått in dem.

   Mvh Peter

   • Vill hålla med om att en skalkänga med cellgummi fot och läderskaft med löstagbar innesko av ull är ett fantastiskt senhöst och vinter samt tidig vår koncept. Mina skor heter Jörnkängan Antifrys. Jag har plats för tjock och tunn socka, båda av ull i mina. Man blir mycket sällan kall men faktiskt också väldigt sällan het om fötterna i detta koncept. Kan vara så att mina kängor är lite tjockare i ullfodret. Tycker att de fungerar bra ner till -30 minst. Jag har aldrig sovit ute med dessa skor utan bara i vår enkla fjällstuga men förstår vitsen med att kunna ta ner just inneskon i sovsäcken.

    Bosse

 5. Tjena Peter. Har precis köpt och fått hem mina Skare ll. Som du säger så är dom rätt trånga nu i början. Men dom känns bra än så länge och sitter ju bra med. Men hur gjorde du med just med in smörjningen av dom? Använde du vax eller fett? Jag står i valet och kvalet på vad jag ska använda för bästa resultat ”livslängd”? Tack på förhand och för en fantastiskt trevlig blogg/hemsida och filmer.
  Mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>