På tur i Tärnanområdet

P11600272

Just hemkommen från ett underbart skogsäventyr i Tärnanområdet, norr om Åkersberga utanför Stockholm. Det blev en rolig mix av både paddling och vandring i ett spännande skogslandskap. Här passade vi också på att testa utrustningen som ska användas på det stora skogsäventyret i Hotagen i sommar.

Sjön Tärnan med omgivande barrskogar ingår i ett av de största obebyggda områdena i Stockholms län. Terrängen är kuperad och växlar mellan höglänt hällmarkstallskog och sänkor med djupa, långsmala sjöar. Närmare vildmark än så här är svårt att komma i Stockholmstrakten.

tarnan
Sjön Tärnan från ovan.

Öster om sjön Tärnan ligger naturreservatet Exerman-Hersby, detta är det största skogsområdet i Tärnanområdet, som är relativt opåverkat av skogsbruk. Vi paddlade in från södra änden av sjön och slog läger i utkanten av reservatet. Sedan spenderade vi ett par dagar med vandring i området. I skogen fanns rikligt med död ved och gamla tallar som förmodligen är runt 300 år gamla. Väster om sjön ligger ytterligare ett opåverkat skogsområde som heter Bromseby. Det är mindre än Exerman-Hersby, men mer tillgängligt för vandraren. Även här finns många urskogstallar med vackra former. Området har också ett rikt fågelliv och på kvällarna hörde vi mängder av olika fåglar såsom korpar, ugglor, sångsvanar och hackspettar.

Området kring Tärnan lämpar sig bäst för den som vill uppleva naturen på egen hand, som söker avskildhet och vildmarkskänsla. Så passa på att uppleva denna unika, stadsnära vildmark medan den finns kvar. En film från turen kommer i veckan.

inivildmarken_tarnan_skogsaventyr

Utrustning
Här ser du en lista på ny utrustning som vi testade. Fullständiga recensioner kommer längre fram, när produkterna har testats ordentligt.

1. Fjällräven High Coast Wind Anorak
En lätt, smidig och packbar anorak som skyddar mot kalla vindar, ett smart överdragsplagg på både vandrings- och paddelturer. Sydd i en vaxad väv av polyamid och ekologisk bomull som står emot väta och torkar fort om den skulle råka bli blöt. Stilen är avskalad med enbart de mest nödvändiga detaljerna, allt för att spara vikt och ge möjlighet att ”packa smart”. Vikt: 270 gram.

2. Mora Garberg
Kraftfull och pålitlig kniv som tagits fram för att möta de tuffaste krav och utmaningar. Bladet är 3,2 mm tjockt och tillverkat i rostfritt stål med en specialslipning för bibehållen skärpa.

3. Osprey Xenith 88
Lätt men stabil ryggsäck med gott om packutrymme, perfekt för dig som ska vara borta en vecka eller längre. Bärsystemet formas efter kroppen ju mer ryggsäckens används vilket ger en perfekt passform. Många smarta detaljer. Vikt: 2380 gram.

4. Hilleberg Niak
Ett riktigt lätt, självstagande tält för 1-2 personer. Kanske främst för den som söker ett rymligt och lätt enmannatält som ska passa för flera olika aktiviteter. Vikt: 1700 gram.

Dela detta

10 Comments on “På tur i Tärnanområdet

 1. Hej Peter,

  Tack för ännu en bra video och fina bilder från er senaste tur!

  Hur resonerade ni när ni valde en vindjacka istället för regnskydd? Är andningsförmågan bättre än säg på de Tierra Back up-jackorna ni väl använde i Sarek?

  Tack än en gång för din blogg!

  • Hej Eric,
   tack själv! Jag använder sällan regnkläder om vädret är stabilt. En vindavvisande jacka utan membran andas oftast bättre än en Gore-tex jacka och är skönare att använda vid fysisk aktivitet.
   Men någon form av regnskydd packas alltid med i ryggsäcken så klart. Är jag bara borta över dagen är en lätt regnponcho perfekt som backup, men rör det sig om en längre tur packar jag alltid med ett regnställ som t ex Tierras Back Up jacka och byxa.

   /Peter

 2. Hej,

  Hur är vattnet i detta område? Drickbart utan att behöva rena?

  Tack för fina bilder och rapportering.

  • Tack själv Björn!
   Vi drack vattnet i sjön och det smakade bra och gav inga problem. Är du osäker kan du bära med dig ett smidigt reningsfilter. Det finns många som är väldigt bra på marknaden :-)

 3. Hej Peter !!

  Hittade din film på youtube och iom att jag är stockholmare så känns området intressant eftersom det ligger såpass nära. Jag har dessutom gjort fler nätter utefter sörmlandsleden och i Tyresta än vad jag kan räkna till…

  Vad har du för förslag till parkeringsplats(er) ? Domarudden, eller kan man komma närmare ?

  mvh // Pzon ..

  • Hej Anders!
   Du kan komma mycket närmare än så. Det finns en liten parkering om du följer småvägarna till sydöstra spetsen av sjön.

   Mvh Peter

   • Toppen Peter !!

    Sitter och planerar popcorn inköpet till premiären av din film på youtube imorgon !!

    Tunga filmer i den serien…

    ha’de !!

    // Pzon ..

    • Hej!
     Härligt att höra. Hoppas att du kommer gilla filmen i morgon :-)

     Mvh Peter

   • Hej! Hittade din Youtube kanal och är helt såld, tänkte göra ett par dagar vid Tärnan, men var kan man parkera? Letat på Google Maps om och ser inget som ser ut som parkeringsplats vid sydöstra sidan? :-/ Får man åka på småvägarna, är det inte bom och privatväg?

    • Hej Jimmy!
     Vad roligt att höra.
     Ja, du kan parkera strax innan Pukeby. Finns en vändplan där och sne får man knalla någon kilometer innan man kommer fram till sjön. Du får leta dig fram på grusvägarna. Om du använder lantmäteriets karttjänst på nätet så ser du var bommarna är.
     https://kso.etjanster.lantmateriet.se/

     Lycka till!
     Mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>