De stora skogsäventyren del 2 – Hotagens vildmark

De_stora_skogsaventyren_hotagen_2

I sommar är det dags för ett ny tur i Projektet ”De stora skogsäventyren”. Den här gången ska jag och Fredrik korsa Hotagens naturreservat i västra Jämtland. Här finns stora gammelskogar, kalfjäll, oreglerade sjöar och friska vattendrag. Området har också tätast förekomst i världen av brunbjörn och sannolikheten att få se björnspår eller en björn rusa är därför ganska stor.

Turbeskrivning

Färden startar i norra delen av reservatet, där vi inleder med en vandring in till Stor-Stensjön, som ligger i hjärtat av Hotagens naturreservatet. Där kommer vi att slå läger, göra en kortare tur i området och njuta av lägerlivet.
Vid Stor-Stensjön börjar sedan paddlingen. Vi planerar att följa sjöarna och vattendragen i sydostlig riktning i cirka en vecka, ända ner till det lilla samhället Storåbränna där turen avslutas.
För att turen ska kunna genomföras kommer vi att behöva använda våra packrafts. Dessa vattenfarkoster är mycket lätta att bära och kan paddlas i väldigt grunda vattendrag. Dock får vi nog räkna med många grunda, steniga partier som vi måste bära förbi. Hur mycket slit och släp det blir återstår att se, men vi räknar med att kunna paddla större delen av sträckan.

Orörd gammelskog

Vi kommer att färdas genom ett varierande fjäll- och skogslandskap. I områdets östra del finns länets förnämligaste och största urskogsområde (Gråberget) med en stor andel grovstammig och högväxt granskog. De äldsta träden är ca 350-400 år gamla! Där kommer vi att slå läger och göra kortare utflykter.

Djurliv

Den mycket variationsrika och orörda naturen skapar en utmärkt hemvist för många djurarter. Området hyser Sveriges största björnpopulation, men här finns också ovanligare rovdjur som järv, fjällräv och lo. Med tur kan man se kungsörn, fiskgjuse och fjällvråk segla över landskapet. I vattnen finns bäver och utter.

Äkta fjällkänsla

Det stora antalet fjälltoppar på 1 000 meter präglar landskapet. De högsta topparna är Murfjället och Munsfjället på 1 200 meter över havet.

Flera större sjöar sträcker ut sig i reservatet och det finns otaliga småsjöar och tjärnar som är rika på fisk. I övrigt dominerar olika naturtyper i olika delar av området beroende på nederbördsmängd. Man kan uppleva grönskande fjällbjörkskog, fuktiga myrmarker och torra fjällhedar.

Området är också ett kulturlandskap som präglas av samiskt liv och arbete, och utgör åretruntmarker för renarna.

Karta

Nålen markerar området. Rutten kan dock komma att ändras.

Kartan

Fakta:

Reservatets storlek: 1130 km²
Läge: Västra Jämtland
Turdatum: 19 Augusti 2016
Turens längd: 8-9 dagar

Dela detta

12 Comments on “De stora skogsäventyren del 2 – Hotagens vildmark

 1. Hej Peter! Följer din blogg med stort intresse och ser fram emot en film från detta skogsäventyr.
  Tips: utebloggen.worldpress.com, två killar som paddlat delar av aktuella sträcka.

  Lycka till med äventyret!

  MVH Jonas

 2. Äntligen Peter!
  Kul med nytt äventyr och Ni har valt en bra period att göra resan på också (mindre med mygg&knott i slutet på Augusti)
  Jag önskar Er lycka till och jag ser fram emot mycket nytt filmmaterial med härliga naturscener :)

  Ps.
  Nästa resa du/ni ska på, då utmanar jag er att hänga med mig på några dagars tur i Helvetesbrännans orörda gammelskogar i västra Medelpad, kika gärna upp detta reservat som är ett av de större och sista vi har utanför fjällvärlden.
  Hör av dig om de låter intressant eller om du har några frågor kring reservatet.
  MVH
  Jesse i Timrå

  • Tack Jens, verkligen kul att du följer oss. Helvetesbrännan låter intressant, jag ska absolut kika på det reservatet. Återkommer säkert med lite frågor :-)
   Trevlig helg!

   /Peter

 3. Hej Peter! Skall bli kul följa den turen, lovar att sponsra med en bit rökt renkött. Fiskespöt antar jag Ni tar med? Gammelskog = Tjärved. Läckert!

  Hälsning från en avundsjuk Bernt

  • Hej Bernt!
   En bit rökt renkött tackar man aldrig nej till. Fiskespöt ska absolut få följa med.

   Ha en fin dag!
   Mvh Peter

 4. Hej Peter! Först och främst vill jag tacka för fantastiska filmer och tips. Du/ni har verkligen fått in mig på vildmarkslivet!
  Jag har tänkt att köpa ett stormkök och undrar lite om hur länge en butan/propan tub på C250 räcker. Om man mäter i hur mycket vatten man kan koka upp t.ex?
  Väldigt tacksam för svar!

  Med vänlig hälsning, Jonatan Nielsen

 5. Hej där Peter.
  Ska bli spännande att följa er tur i sommar. Har varit i området runt Gunnarvattnet och fiskat samt slagit mygg när jag var yngre. Lycka till.

 6. Hej Peter!

  Skulle gärna vilja skriva några rader om dig i ord och bilder på min blogg på HittaUpplevelse.se – Det är ju just såna ”äventyrare” som dig jag vill ”Lyfta fram” till mina besökare. :)
  Du hittar till exempel, Annelie Pompe, Annelie Utter, Lars Bengtsson, ( The Lost Cyklist), Aron Andersson, Emma Vånemo, Jonna Jinton, med flera på hU som jag skrivet om och följt i flera år.

  Låter det kul behöver jag låna lite bilder i formatet 1170×600 av dig eller större.
  Du får förstås länk till din hemsida/blogg/facebook och jag lägger även in länk till inlägget på flera olika sidor bland annat twitter- och facebooksidan.. så jag måste ha din tillåtelse att visa bilderna där också..

  Med förhoppning om ett ”litet samarbete då”..

  Bästa hälsningar
  Carl Stridsberg

  • Hej Carl!
   Vad kul, självklart får du göra det. Vilka typer av bilder behöver du?

   Mvh Peter

 7. Men vad roligt att ni ska besöka den vackra naturen, bor själv i Strömsund så det där är marker jag trampar omkring i lite då och då. Hoppas ni får en bra tur och välkommen till Jamtland :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>