Projekt Alaska 2014 – Grovplaneringen

projekt_alaska_karta_planering

Att planera en expedition ordentligt samt att skriva och ordna en realistisk utrustningslista är en stor utmaningen. Det krävs oftast en massa förberedelser: Vi måste t ex lägga upp en rutt, göra research på denna, fixa flygtransporter, kontakta lokala organisationer, ordna eventuella tillstånd etc. När vi har bestämt rutten behöver vi sedan olika sorters utrustning. Om vi ska paddla forsande vatten behövs farkoster av något slag, ska vi vandra i obanad bergsterräng behövs stabila vandringskängor och ryggsäck, ska vi korsa glaciärer behöver vi stegjärn, rep, isyxa och så vidare.

Steg 1 – Karta och rutt
När jag planerar en expedition brukar jag börja med att skaffa en karta över området jag vill utforska, studera den och göra en första grovplanering. Jag börjar nästan alltid med att kika på satellitkartor i google maps innan jag skaffar fysiska kartor över området. Detta spar mycket tid och man får ofta otroligt bra information om hur terrängen ser ut. Ibland är satellitkartorna så bra att man nästan exakt kan se var forsarna börjar och slutar i ett vattendrag, hur tät skogen är, var bästa vägen upp för ett berg går mm. Men när man väl är på plats kan digitala kartor aldrig ersätta en topografisk papperskarta. I Kanada och Alaska är avstånden enorma, vilket kräver att man packar med flera kartor, oftast en översiktskarta över hela området samt flera kartor där området är nedbrutet med mer detaljerad information. För Projekt Alaska har vi en översiktskarta i skala 1:400,000 och 7 kartor i skala 1:50,000. Om vi tar 1:50,000 som exempel, så innebär det att 1 centimeter på kartan motsvarar 50.000 centimeter (eller 500 meter) på marken.

Jag och Fredrik har nu bockat av de första punkterna i planeringen, dvs bestämt resmålet, fixat kartor, kikat på olika rutter och gjort en ungefärlig tidsplan. Nästa steg blir att sätta ihop utrustningslistorna för expeditionen.

Dela detta

5 Comments on “Projekt Alaska 2014 – Grovplaneringen

  • Hej Henrique. Tack så mycket, vi blir borta i 3 veckor. Ja, vi hoppas kunna filma tillräckligt bra material för att kunna göra en film sen.

   Mvh Peter

   • Ni kommer säkert få ihop en riktigt bra film! Era/dina andra filmer från sarek/sjaunja/ Kanada mfl är riktigt fina och inspirerande! Har en fråga bara, när du paddlade i Kanada, hur rädd var du för björnarna på en skala? Du körde inte med någon pepparspray just in case? Imponerande hur som helst.

    • Jag var ganska rädd i början men det gick över när jag hade acklimatiserat mig. Jag hade pepparspray med mig så det kändes lite tryggare :) Men det jag var mest rädd för var faktiskt att slå runt i en fors och drunkna.

     • De måste ha varit ett oförglömligt äventyr! Fortsätt me de ni gör, det inspirerar iaf mig något grymt! o ta de lugnt i forsarna.
      Mvh

      Henrique

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>