Recension av Mora Pathfinder

Mora_Pathfinder_inivildmarken

Kniven är ett av de viktigaste redskapen du bär med dig i skog och mark. En riktigt bra kniv blir din ständige följeslagare och finns med dig genom hela livet.
I det här inlägget testar jag en av de senaste bushcraftknivarna bland friluftsentusiaster, Morakniv® Pathfinder.

Mora Of Sweden har ju varit kända för sina enkla, välsmidda knivar sedan 1600-talet, men det är först på senare år man har börjat tillverka lite kraftigare knivar specifikt för friluftsliv.

Pathfinder är det senaste tillskottet i bushcraftserien. Kniven är baserad på storsäljaren Morakniv® Bushcraft Black men har ett betydligt längre blad. Det är en stor kniv som ger ett kraftfullt intryck redan vid första anblicken. Men trots det stora formatet känns kniven förvånansvärt lätt, mycket lättare än liknande knivar av samma format, såsom Gerbers Bear Grylls Ultimate Knife eller Fällknivens A1. Personligen tycker jag att Pathfinder påminner mer om en täljkniv än en huggare, så frågan är när man ska välja en Pathfinder framför en kortare Morakniv såsom Bushcraft Survival Black. Mer om detta i testet nedan.

Mora_pathfinder_inivildmarken_se
Mora Pathfinder, redo att hårdtestas

Bladet
Morakniv Pathfinder har ett kraftigt blad av kolstål som 3.2 mm tjockt och 170 mm långt (ej full-tånge). Bladryggen har en speciell slipning för att kunna användas ihop med tändstål. Detta fungerar fantastiskt bra måste jag säga!
Bladet har också en svart antikorrosiv beläggning som ska skydda mot rost. Hur stor skillnad beläggningen gör vågar jag inte svara på. Blad av kolstål rostar väldigt lätt i vårt skandinaviska klimat, även de med beläggning. Oavsett ska man vara noga med att torka av kniven efter användning och förvara den torrt.

Skaftet
Liksom många andra Moraknivar är skaftet gjort med en sorts gummiöverdrag. Man har bra grepp om kniven hela tiden, även med blöta och kalla fingrar. Den ligger skönt i handen med bra balans. Dock saknar jag hål för fånglina. Även om kniven mest används vid lättare arbeten är det en trevlig säkerhetsdetalj.

Fodralet
Pathfinder levereras med en molle-kompatibel nylonslida med ett hårt plastinlägg. Personligen har jag lite svårt för den här slidan. Den känns ganska osmidig och drar ner kvalitetskänslan på kniven. En annan sak jag stör mig på är placeringen av säkerhetsbandet på slidan. Man måste vara väldigt försiktig när man drar ur kniven, annars är det lätt att man skär av bandet. En formgjuten slida hade kanske varit bättre.

Totallängd: 295 mm
Vikt inkl slida: 250 gram

Så testade jag Pathfinder
Morakniv Pathfinder är en trevlig följeslagare på skogsturen. Kniven är stor men ändå lätt vilket gör att man kan bära med sig den på längre vandringsturer i skogen. Jag testade den på mittMorakniv_Pathfinder senaste skogsäventyr genom Ultevis. Jag använde den mest till att klyva grenar och tälja späntstickor. Här tycker jag faktiskt att att Pathfinder gör ett bra jobb, kanske snäppet bättre än de kortare knivarna i bushcraftserien. Detta tack vare det 17 cm långa bladet som lättare når igenom grövre ved.

En annan sak jag uppskattar med Pathfinder (och andra Moraknivar med kolstål) är att den är lätt att vässa i fält. Ett litet diamantbryne i fickformat är allt som behövs för att skärpa kniven. Morakniv har ett eget diamantbryne som är helt okej. Se upp med de vassa kanterna bara, då de lätt kan skära hål i kläderna eller i ryggsäcken.

Mora_Pathfinder_inivildmarken_peter_persson

Slutsats
Mora Pathfinder är en tuff kniv som väcker ett starkt ha-begär. Dock tycker jag att det är lite svårt att motivera storleken på den här typen av kniv. Det är tydligt att den främst är framtagen för den Amerikanska marknaden (jänkarna gillar stora knivar), men jag tror säkert att den tilltalar många svenskar också. Är du ute efter en fullfjädrad överlevnadskniv som ska klara mer krävande arbeten, med bra huggegenskaper osv tycker jag dock att du ska välja en annan kniv. Det finns flera knivar i samma storleksklass som gör et bättre jobb på den fronten, såsom Fällkniven A1 och Morakniv Garberg. Det betyder inte att Pathfinder är en dålig kniv, det är fortfarande en robust kniv som klarar det mesta. Om du uppskattar en kniv av större format med bra täljegenskaper, som inte väger för mycket och inte kostar skjortan, kan Pathfinder vara ett bra val.

Morakniv Pathfinder får betyg 3 av 5.
Kniven finns på Naturkompaniet till ett pris av 749 kr.

/Peter

Dela detta

3 Comments on “Recension av Mora Pathfinder

  1. som överlevnadskniv är Mora pathfinder lika fullfjädrad som andra ”fullfjädrade” överlevnadsknivar. att skriva annat är bristande knivkunskap.

    • Hej!
      Självklart kan vilken kniv som helst bli din överlevnadskniv beroende på vad du har för behov.
      En Pathfinder är utan tvekan en tålig kniv som duger till mycket men den känns långt ifrån komplett för att man ska kunna motivera storleken. Tittar man på styrka kan den inte riktigt mäta sig med andra kända modeller som specifikt är framtagna för överlevnad i vildmarken. Det långa bladet gör att den passar bra för vissa specifika saker men oftast känns den bara onödigt stor, vilket gör att den sällan får följa med ut i skogen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>