Södra sidan av Rapadalen är avklarad

Sarek_2012

Nu är vi tillbaka från vildmarken! Nedan följer lite tips och tankar kring turen ihop med lite fina höstbilder.

En vildmarksvandring i Laponiaområdet och framförallt i Sarek, är bland det häftigaste man kan göra som ödemarksvandrare. Här finns allt man kan önska sig. Högalpina berg med stora glaciärer, djupa skogar, forsande vattendrag och vilda djur. Här finns varken rösade leder eller övernattningsstugor. Den enda infrastruktur som finns för besökare är ett fåtal broar. Det är ett genuint vildmarksområde där det aldrig bott människor.

Vi genomförde denna vandring i början av september. Fördelarna med att gå sent på säsongen är bland annat att det inte finns några mygg. Det är oftast lägre vatten i jokkarna då avsmältningen från glaciärerna har stannat av och luften är kall och klar. Dock kan ihållande regn göra att jokkarna snabbt blir fyllda igen vilket är viktigt att tänka på när man planerar sina vad. En annan fördel är att det är betydligt färre vandrare i området vilket många ödemarksvandrare föredrar. I Rapadalen är vegitation som tätast mellan Juni-Aug. I September pryds dalen av vackra höstfärger och det är lättare att ta sig fram i de bitvis täta snåren.

Att göra turer sent på säsongen är dock förenat med en del risker. Hösten i Sarek är betydligt kallare än sommaren vilket ger mindre utrymme för misstag. Regn, snö, hård vind och kalla nätter är vanligt och det är lättare att bli nedkyld. Det är därför mycket viktigt att du har rätt utrustning med dig och att du vet hur du använder den. Nedan följer lite tips om de viktigaste delarna i din packning.

Akto_Sarek

Om Utrustning
Den här gången ville vi testa att få ner vikten på våra ryggsäckar så mycket som möjligt, utan att för den skull ge avkall på komforten och säkerheten. Vi lyckades få ner vikten till 16 kg per person, vilket är en betydlig skillnad mot de 25 kg vi släpade på i Sarek 6 år tidigare. Detta gav oss mycket skönare rörelsefrihet och vi kunde njuta betydligt mer av själva vandringen.

Sarek_2012_Peter_Fredrik
Till vänster ser ni Fredrik snöra på sig sina Hanwag Tatra Top och till höger packar Peter sin Arcteryx Axios 50

På fötterna
Vad du har på fötterna är kanske den viktigaste delen i din utrustning och här skall man absolut inte snåla. En Sarektur är ofta förenat med vandring i blöt och blockrik terräng, därför är höga, stabila vandringskängor ihop med bra ullstrumpor att föredra. Ett par vattentäta gaiters är också bra att ta med – det var den första slutsatsen vi drog när turen var över. Gaiters hindrar inte bara vatten och lera från att sippra in i kängorna, de ger även ett utmärkt skydd åt regnbyxorna när man vandrar i de vanligt förekommande videsnåren. I Rapadalen fungerar även höga gummistövlar bra men de ger knappast ett tillräckligt bra stöd när man kommer upp på höjd, där terrängen ofta är blockig med hala stenar. Vid vad fungerade neoprenskor mycket bra. Dessa är lättare än sandaler och tar mindre plats i packningen. Obs! Glöm inte att ta med skavsårsplåster och fottejp.

På kroppen
För att på bästa sätt kunna reglera kroppstemperaturen skall man klä sig i olika lager. För en hösttur i Sarek rekommenderar vi ett bra underställ i ull, en extra varm föstärkningströja/jacka, bra regnkläder, slitstarka vandringsbyxor, mössa och vantar. Det finns självklart massor av olika tips på hur man ska vara klädd men detta är en bra grundklädsel. Sen är det upp till var och en hur mycket kläder man vill ta med. Har man bara ett torrt ombyte i ryggsäcken så klarar man sig finfint!

På ryggen
När du väljer ryggsäck är det viktigt att ryggsäcken sitter bra på ryggen samt att den har ett stabilt, avlastande bärsystem. När du packar din utrustning är grundregeln att packa tunga saker närmast ryggen och gärna högt upp i ryggsäcken, då får du bättre balans. Saker du snabbt behöver komma åt som t.ex. regnkläder, bör ligga överst eller i sidofickorna. Använd packpåsar i olika färger så håller du lättare ordning. I Sarek faller mycket nederbörd och därför skall du alltid packa sovsäck och ombyteskläder så vattentätt som möjligt. Se även till att du har ett bra regnskydd att fästa utanpå ryggsäcken.

Bo och sova
På den här turen valde vi att ta med två enmanstält istället för ett tvåmanstält. Detta kan tyckas konstigt men faktum är att det blev mycket lättare att hålla ordning på sin egen utrustning, samt att vi på så sätt hade en backup om någon av oss skulle skada sig och den andre skulle bli tvungen att hämta hjälp. Oavsett om man väljer ett eller två tält så är det viktigaste att tälten klarar av det klimat man skall vistas i. Fjälltält är dyra men man får ofta vad man betalar för. Har man inte råd är det bättre att låna ett bra tält av någon än att chansa på ett billigt tält man ofta hittar på Intersport eller Stadium.

Sarek_2012_talt

Säkerhet
Karta och kompass skall alltid packas med, även om du har en GPS med på turen. Ett första-hjälpen-kit skall alltid finnas med i packningen och bör minst innehålla: En gasbinda (för att linda t.ex. ett knä), skavsårsplåster, värktabletter och en blodstoppare.

Detta var lite tips kring utrustningen för en Sarektur. Inom kort kommer vi att publicera en filmserie i fyra avsnitt som heter ”Vildaste vägen genom Sarek”. Där kommer ni kunna se mer av den utrustning vi hade med oss och förhoppningsvis så får ni en spännande filmstund.

/Peter

Dela detta

7 Comments on “Södra sidan av Rapadalen är avklarad

  1. Tack ännu en gång att du delar med dig utav dina strapatser och tips!!

    Brukar det inte läcka in vatten mellan sko å gaiter även om man tejpar?

    • Hej Johan. Vi klarade oss mycket bra med höga kängor och gaiters när vi vandrade och behövde aldrig tejpa. Gaiters fungerar även mycket bra som skydd för nedre delen av regnbyxorna. Det var endast när vi vadade större jokkar som vi bytte om till neoprenskor. /Peter

  2. Hej!

    Väldigt inspirerande läsning å kanonbra filmer! Va själv ute på min första vandring (längs Skåneleden) nu i förra veckan, mycket inspirerad av dig faktiskt!

    Stötte på ett litet problem med mitt tält å med tanke på att de snöa å regna lite på er i Sarek så tänkte jag höra hur du/ni brukar göra.

    När det regnar på natten så tältet blir blött, brukar du torka det på något sätt eller bara packa ner det? I mitt fall packade jag ner det eftersom det ändå regnade på morgonen vilket ledde till att det va genomblött på kvällen (budgettält) så jag kunde inte sova i det utan fick välja vindskydd istället men det alternativet finns ju inte överallt, så hur brukar du göra? :)

    Tack på förhand!
    Mvh Martin

    • Hej Martin
      Tack, det var kul att höra.
      När det gäller tält så får man ofta vad man betalar för. Min erfarenhet av budgettält är att de släpper in vatten via sömmarna vid ihållande regn, vilket kan vara ett rent helvete. Ett bra tält blir bara blött på utsidan och då är det sällan ett problem att packa ner det blött. Om du har möjlighet är det bra att låta tältet torka upp lite i vinden innan du packar ner det på morgonen. Ett annat tips är att använda en gaslykta för att torka upp tältet lite snabbare. Men visst, regnar det måste man tyvärr packa det blött. Ett tips är då att packa tältet i en vattentät packpåse så att du inte blöter ner resten av din utrustning.

      Mvh Peter

  3. Hej igen!

    Tack för ditt svar! Jag har ju iaf lärt mig var jag inte ska köpa tält å annan utrustning i fortsättningen :)

  4. Hej Peter! Tack för att du delar med dig av dina upplevelser, som andra skriver så är det verkligen en stor inspiration och det du säger och skriver gör du på ett härligt pragmatiskt sätt. Till sak: jag tror det är del 3 av senaste Sarekfilmen när ni fullkomligt vrålar ut er glädje över att ha korsat det sista vadet, jag förstår precis er känsla! Jag får alltid en chock när jag ska vada, det är precis som att jag får en kniv i mig och jag tycker verkligen det är ren och skär ångest att doppa fötterna i det kalla vattnet. Dock så skulle jag ej vilja vara utan denna bitterljuva upplevelse. Vaden på årets fjälltur gjordes med ett par FiveFingers som var ”OK” men absolut inte mer då dem var rejält hala. När jag tittar på din senaste Sarekfilm ser jag ett par Marmot regnbrallor + Gaiters + Hanwag Tatra Top; räckte verkligen detta även när vattnet gick högre upp än skon?`Tänker främst på mina egna Hanwag Alaska med din lösning, skulle det lira?
    Återigen, stort tack för dina ansträngningar att delge oss en del av dina upplevelser.
    Björn

    • Hejsan Björn.
      Kul att du gillar filmerna. Målet med denna blogg är ju just att inspirera andra och hjälpa till att bevara våra sista vildmarker, så jag blir verkligen glad över alla fina kommentarer :)
      När vi genomförde de större vaden (vatten upp till knät) tog vi faktiskt av oss kängorna och körde med lätta neoprenskor, regnbyxor och gaiters. Hanwag Alaska och Tatra Top är båda superbra kängor för Sarek men vid de mer krävande vaden skulle jag nog rekommendera ett par neoprenskor eller sandaler med grovmönstrad sula.

      Mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>