Vildaste vägen genom sarek – The movie

Här kommer den utlovade filmen om vår resa till den vildaste delen av Sverige. Filmen är uppdelad i fyra avsnitt och varje avsnitt startar automatiskt efter varandra i spellistan på youtube. Packlistorna från turen kommer jag att lägga upp nästa vecka.

Trevlig filmstund!

Dela detta

25 Comments on “Vildaste vägen genom sarek – The movie

  • Hej Sandra.
   Jag använder lite olika kameror. Min videokamera är en Sony HXR-MC50E och min systemkamera är en Panasonic Lumix GF3. Det fina med dessa modeller är att de har ett mycket smidigt format som gör att de är lätta att ta med på långa vandringar. Jag brukar vattenskydda utrustningen med hjälp av vattentäta packpåsar från Sea to summit. Ibland använder jag även en vattentät, vadderad kameraväska som kan fästas på magen.

   Mvh Peter

 1. Hej Peter dina äventyr är mycket bra genomförda och inspirerande. Jag arbetar som ungdomspedagog och friluftslivs instruktör. Jag har dragit igåg ett projekt för ungdomar som heter ”Ungnaturkraft-Expedition Kebnekaise” Eftersom dessa ungdomar inte har några egna medel eller föräldrar som kan bidraga med material, Undrar jag om du har några tips om hur vi skulle kunna få material och kläder till projektet som kommer att pågå under ett helt år.

  Tack på förhand Mvh Adrian Clarke

 2. Lika inspirerande som vanligt!
  Du har hög klass på dina filmer Peter. Har du bakgrund inom film / journalistik eller bara ett brinnande intresse?

  • Tack Jonas!
   Nej, jag är självlärd kan man säga. Jag gjorde min första kortfilm när jag var 12 år och sedan har intresset bara vuxit. Filmar du mycket själv?

   /Peter

   • Blir inte mycket film men lite foto när tiden finns.
    Arbetar med webben så det blir en del grafik och media där : )

  • Hej Michael!
   Kul att du gillar filmerna.
   Fin bild du tog, det ser ut som att du hade en fin tur i Abisko :)

   Mvh Peter

 3. schyst film! synd bara att ni valde att åka med helikoptern. jag är av uppfattningen att helikopter och flyg för att transportera vandrare är onödigt och bidrar till störd ro för människor och djur i närheten, för att inte ta upp miljöpåverkan. sarek är inte svårt att ta sig till och igenom utan hjälp av helikopter, det tar bara några dagars vandring extra. känns tråkigt om vandringar i fjällen i framtiden naturligt kommer förknippas med helikoptertransport. utvecklingen verkar tyvärr gå åt det hållet.

 4. Sarek är ett fantastiskt område. Brukar köra turer där med hundspann och mina grupper varje år. Sommartid blir det även då någon tur emellanåt.

  Chris…
  Jag förstår vad du menar med koptern men håller bara med delvis. För oss som bor här uppe är det ett ‘naturligt’ transportsätt. Inte naturnära. Jag har själv varit med en konferensgrupp till Skierfe på dagstur. Ett jobb som inbringade runt en halv miljon till olika turist/flyg/boendeföretag i kommunen.
  Hur förhåller man sig till det? Som turistföretagare så slåss vi mot gruvbolagen nu som vill exploatera ända fram till utkanten av Sarek (Ruotevare i Tjuoltavagge). Kan vi visa på en lönsam turism som ger arbetstillfällen så har vi argument. Annars blir det en gruva…

  Men rent generellt så håller jag med. Det är tråkigt att helikoptern krymper ‘vildmarken’.

 5. Hej,

  Det är spännande och inspirerande att följa dig och dina turer. Dock tycker jag att du faller på samma rot som många andra gör, brist på uppdateringar. Som besökare tappar man snabbt sugen på fortsatt läsning om bloggen inte uppdateras. Det känns lite oproffsigt och tillslut går man på andra sidor där det ”händer” något. Hoppas du prioriterar bloggen högre i framtiden , det finns potential.

 6. Hejsan!

  Underbar läsning som vanligt!
  Jag är dock redigt sugen på att få en mer detaljerad pack lista på vad ni hade med er.
  Med tanke på att ni nu kunde få ner vikten så mycket så e de ju kul att veta vad ni tog med.
  läste något om en detaljerad pack lista men har ännu inte hittat någon!

  Tack för en helt underbar sida. Precis vad man behöver när mörkret ligger på.
  :)
  Kör hårt!
  Mvh K

  • Hej Kristian. Jag kommer lägga ut hela packlistan här på bloggen nästa vecka. Har varit bortrest så det har inte blivit så mycket bloggande de senaste veckorna.

 7. Älskar dessa videos. Ser att ni använder Akto och är själv rätt sugen på ett bra enmanstält. Men så har jag fått upp ögonen litegrann för Soulo, som ju väger mer men också har mer utrymme. Har du någon erfarenhet av Soulo och vilket föredrar du i så fall?

  • Hej Leif
   Jag har använt både Soulo och Akto och är mycket nöjd med båda tälten. Största fördelen med Soulo är att det är ett självstagande enmanstält som kan slås upp var som helst (uppskattas mycket vid t.ex paddling och alpin klättring). En annan fördel är att bågarna är korslagda, vilket gör att tältet klarar hård vind och snö mycket bra. Det finns tillräckligt med utrymme för en person och man får lätt plats med en ryggsäck i absiden.

   Akto är ensamvandrarens favorit och där är det självklart den låga vikten som är störta fördelen. Absiden är något rymligare än på Soulo vilket är en klar fördel. Dock krävs det markpinnar för att tältet skall kunna stå och man måste vara mer noggrann med att efterspänna tältduken vid ihållande regn.

   Vilken aktivitet kommer du ägna dig åt mest?

   /Peter

   • Hej Peter

    Känner jag mig själv rätt så kommer det nog mest bli skogsmiljö tältet hamnar i och förmodligen inte så ofta vintertid. Fjället kommer det säkert också hamna i. Första projektet kommer nog bli nån längre helgtur på kanot i någon av Sveriges floder. Jag är 180cm lång och väger 96kg, så jag är lite rädd att Akto skulle vara för trångt för mig?

    • Hej
     Jag tror inte att Akto blir för trångt. Tältet ser litet ut från utsidan men man blir imponerad över hur gott om plats det faktiskt är inne i tältet. Om det skulle knipa så kan man faktiskt ligga två i tältet. Håll koll på bloggen, jag tänkte slänga upp ett litet filmklipp där man ser hur Akto ser ut lite mer i detalj.

     • Hej

      Perfekt, då inväntar jag ditt klipp med spänning :) Svårt val alltså. Jag är ju en sån kille som gärna vill ha det värsta, utan att egentligen behöva det.

 8. Haha, men du nyttjar ju dina prylar i kanada i alla fall. Bortsett från Rapadalen i lumpen så är det ju typ småländska skogarna som är min största bedrift ;) Men det ska det bannemig bli ändring på. Vill ut ut ut, men det är svårt när ingen av ens vänner gillar friluftsliv :) Därav enmanstältet.

 9. Hejsa.. håber du kan læse dansk ;-) Super fed film endnu engang, det kunne være rart at se ruten på et kort hvis du har mulighed for at lægge den op.. Jeg kan ikke helt gennemskue hvilken vej I har gået igennem området.

  tak på forhånd

 10. Hejsan!

  Ni använder någon manick för att sända en signal hem till anhöriga för att berätta att allt är bara bra.

  Vad är det för en sak och vart hittar man den att köpa?

  Tack!
  /Malin

  • Hej Malin!
   Vi använder en SPOT Tracker som kan sända meddelande hem till anhöriga samt skicka koordinater till google maps. Det finns även en SOS-knapp som går till räddningstjänsten. Jag har skrivit ett blogginlägg tidigare om detta > Utvärdering av min SPOT

 11. Hej!
  Underbar film! Sent att kommentera nu men jag har en fråga. Hur fungerade sovsäckarna? Om jag fattar rätt har dom en t-limit på +2 c. Var inte det lite klent med tanke på att det var så sent på säsongen? Hade några andra tricks än nalgene-flaskan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>