Spontan vintertur med övernattning i vindskydd

Vintertur_inivildmarken_peter_persson

I fredags drog jag och Fredrik ut på en spontan vintertur i Tyresta Nationalpark utanför Stockholm. Vi lyckades synka en lucka i kalendern då vi båda kunde, vilket inte hör till vanligheten. Dessutom prickade vi in fantastiskt vinterväder. Tyrestaskogen var täckt av snö och luften var krispig med tvåsiffriga minusgrader.

Vi vandrade genom hela brandområdet och större delen av storskogen, en sträcka på ca 1,5 mil. Vi testade utrustning och övernattade bekvämt i vindskydd. Vid lägerelden passade vi på att köra ett uppstartsmöte om nästa stora skogsäventyr som ska gå av stapeln i lappland i sommar. Två härliga nätter ute med välbehövlig avkoppling. Vi återvände med laddade batterier och massor av nya ideér till projektet ”De stora skogsäventyren”. nedan följer en liten film om turen. Utrustningen vi testade hittar du längst ner i det här inlägget.

Utrustning för testning
Tierra Ace Pant
Tierra Ace Hood Jacket
Lundhags Bjänn Mid
Smartwool Mountain X-Heavy Crew
Aclima Woolnet Neck Gaiter
Aclima Liner Set
Hestra Fält Guide Glove
Woolpower Felt Insole

/Peter

Dela detta

9 Comments on “Spontan vintertur med övernattning i vindskydd

 1. Tack för ännu en inspirerande film! En fråga, den drönaren du använder, hur lång räckvidd har den?

 2. Angående detta att filma med drönare.
  Det har under hösten varit en runda i vårt rättsystem angående det lagliga i att filma med drönare. Efter dom i Kammarrätten i Jönköping så är det kameraövervakningslagen som gäller och att man måste söka dispens
  för att få filma.

  På Datainspektionens hemsida, frågor och svar – kameraövervakningslagen, så finns det mer information om vad som gäller och för vilka tillfällen man
  kan få tillstånd.

  På fotosidan, Kameradrönare, timelapse, dashcams och annat – övervakning enl dom! , så finns det en lång tråd med många upprörda människor som diskuterar detta.
  Har du lyckats att få tillstånd så lär du göra många glada om du beskriver
  hur du gjort i den tråden!

  För övrigt så uppskattar jag din blogg och dina filmer!

  Hälsning
  Björn

 3. Härligt Peter!
  Var själv ute i Tyresta skogen 16-17/1 men i vindskyddet vid Årsjön.
  Fantastiskt att du gör film även från de nära äventyren!
  Man behöver inte åka till världens ände ( även om det är läckert).
  Du slår ett slag för de fantastiska stunderna man kan uppleva i sin närhet, uppleva lugn och harmoni med naturen även om man är en ”stressad stockholmare”.
  Hoppas att fler får inspiration att ge sig ut på kortare och enkla mikroäventyr i sina närområden (Sörmlandsleden, Roslagsleden, skärgården).
  Tack!
  Mvh Johan ” en natt i månaden ute ” Lundh

  • Tack Johan!
   Ja, det är fantastiskt att vi har dessa fina områden så nära stan. Jag har ett till närområde på gång som jag tänkte tipsa om. Det kommer på bloggen i vår.

   Mvh Peter

  • Hej Didrik!
   Stekpannan har jag köpt på Naturkompaniet för ett par år sedan men jag kommer inte ihåg vad den hette eller vilket märke det var tyvärr. Kul att du gillar filmerna.

   Mvh Peter

 4. Hej!
  Detta var en väldigt fin film, det är verkligen någonting speciellt med tystnaden på vintern som man aldrig upplever under andra årstider :)
  Jag undrar också om kängorna du har på denna turen. Jag är lite i slag att köpa just Lundhags Bjänn mid, men jag undrar hur de presterar under ännu mer tuffa förhållanden på tur. Har du/någon annan i kommentarerna någon erfarenhet av dessa hur de är när man haft dom en längre tid?
  Tack för en mycket fin film, som vanligt :)
  //David

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>