Vildmarksskolan – eld med eldstål

eldstal_inivildmarken

Ett modernt eldstål består av en stav i magnesiumlegering mot vilken man drar en skarp kant av stål, till exempel bladryggen på en kniv. Eldstålet frambringar då kraftiga gnistor på upp emot 3000 grader som kan antända många olika tändmaterial, såsom näver men även för tändning av gasol- och bensinkök. Ett modernt eldstål är helt okänsligt för väta vilket gör att det kan användas i både regn och snö. Eldstålet är kompakt och du kan enkelt fästa det på en nyckelring och bära det i en byxhälla eller på ryggsäcken. Nedan ser ni mitt eldstål från Primus.

Att göra upp en eld med ett eldstål kräver träning, så se till att du behärskar kunskapen innan du ger dig ut på tur. Nedan visar jag hur man tänder en eld med eldstål och näver.

eld_med_eldstal_inivildmarken

1. Börja med att rugga upp utsidan av nävret så att gnistorna har något att antända.

2. Placera eldstålet något framför det uppruggade nävret, och skrapa med en skarp stålkant mot eldstålet tills det bildas gnistor.

3. Det uppruggade nävret tänds och börjar brinna.

Ps. Innan du tänder elden. Se till att du har samlat ihop tillräckligt med ved för att hålla elden vid liv.

/Peter

Dela detta

One Comment on “Vildmarksskolan – eld med eldstål

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>