3 gyllene regler för vandring

Vandring_regler_fjallvandring

I vandringskretsar i USA pratas det ofta om tre gyllene regler för vandring. Det är en uppsättning regler utformade för att din tid i naturen ska bli så bekväm, trevlig och säker som möjligt.

Jag tycker att det råder brist på den här typen av information på Svenska siter. Vi har en växande naturturism i Sverige och allt fler oerfarna människor rör sig ute i skog och mark. Förra året var t ex ett rekordår för Fjällräddningen, då de fick rycka ut och hämta vandrare som inte hade förberett sig ordentligt. Därför tror jag att den här typen av tips kan hjälpa många människor som ska planera sin första vandring. Om informationen dessutom presenteras på ett inspirerande sätt är chansen större att folk faktiskt läser och tar till sig den.

Det här inlägget kommer även att släppas i videoform framöver. Här följer de gyllene reglerna för vandring.

1. Var förberedd

Den första regeln är att alltid vara förberedd. Vara förberedd när det kommer till: mat och vatten; kläder och bivackutrustning; hälsa och säkerhet.

Att vara förberedd betyder naturligtvis att du har vad du behöver för att möta förhållandena som du förväntas att stöta på. Men, du behöver också fråga dig själv om du är rustad för det oväntade. Har du t ex tillräckligt med mat och vatten om din tur skulle ta längre tid än beräknat? Har du rätt kläder om vädret skulle visa sig från sin värsta sida? Har du en plan om någon i ditt sällskap skulle bli skadad eller sjuk? Det är några av frågorna som du ska ställa till dig själv. Det kommer att hjälpa dig att vara säker ute i vildmarken och du kommer kunna njuta av alla förhållanden under vandringen. Fler inlägg om förberedelser hittar du här >>
karta_kompass

2. Packa lätt

Den andra gyllene regeln är att packa lätt, vilket kan vara en balansgång när man väljer sin komfortnivå. Men, slutsatsen är att ju lättare du packar desto mer kommer du kunna njuta av vandringen. Du kommer att känna otroligt stor skillnad bara genom att skala bort något kilo från ryggen. Av erfarenhet vet jag att de flesta människor släpar med sig alldeles för mycket prylar. Ofta handlar det om sånt som är trevligt att ha med men som egentligen inte är nödvändigt. Många släpar också på onödigt tunga prylar. Förmodligen för att man inte känner till alternativen.

Kläder är ett annat område där folk ofta överpackar. Det är viktigt att minimera antalet kläder du packar med, vilket betyder att du måste inse att du inte kommer att byta kläder varje dag. Dock får det inte gå ut över säkerheten, du måste fortfarande vara rustad för det oväntade.

Måltiderna hör ofta till höjdpunkterna på en vandring och det är viktigt att få i sig tillräckligt med näring. En bra riktlinje är att försöka hålla matvikten under 1000 gram per dag. Mer om hur du bantar din packning hittar du här >>
P1160349_Exped_Thunder_backpack_inivildmarken

3. Lämna inga spår

Den tredje gyllene regeln handlar om att du ska minimera dina spår i naturen. Genom allemansrätten har vi rätt att färdas fritt, men med den friheten följer också ansvar. Vi måste alla hjälpas åt att ta hand om och skydda naturen. Några viktiga punkter att tänka på:

1. Planera färden så att du påverkar naturen så lite som möjligt.
2. Undvik att tälta på känslig mark.
3. Uträtta inte dina naturbehov i närheten av vattendrag.
4. Lämna det du hittar så att andra kan känna samma glädje över fynd i naturen.
5. Minimera spåren efter din lägereld.
6. Respektera djurlivet, både för din och deras säkerhet.
7. Ta med ditt skräp hem (och gärna andras om du kan).
skrap
Upphittat skräp på fjället

Små enkla saker som i slutändan spelar stor roll om alla gör sitt bästa. Självklart kan du behöva fördjupa dig ytterligare inom dessa regler men, det här ger ändå en bra överblick och är lätt att komma ihåg när du ska planera din första vandring.

Dela detta
  • 103
    Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>